Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Referències i referents

  

 

OPINÓ

“Les nostres criatures presents i futures han de conèixer no només la seva procedència, també les aportacions que tantes i tantes dones han realitzat a la societat al llarg de tota la història.

El seu esborrat les deixaria en l’orfandat i el seu aprenentatge quedaria greument minvat i qüestionat per ser de biaix patriarcal i masclista.

Davant del progressiu esborrat de les dones que pretenen les transgeneristes i el seu braç polític, el Ministeri d’Igualtat és, encara més necessari que mai donar referències de dones a les nenes i nens que vénen darrere.

I dic que és més important que mai, perquè han de conèixer que les dones hi hem estat des de sempre i hem contribuït amb els nostres treballs i sabers a millorar les condicions de vida de la població en general. Jo sóc de les que van estudiar l’Educació General Bàsica (EGB) i recordo que, a part de la senyora Curie, no apareixia cap dona en els llibres d’història. Ni quan, ja fent BUP se’ns va ensenyar insistentment la revolució francesa, se’ns va esmentar ni per un moment a Olympe de Gouges.

I recordo tenir en l’última etapa de l’EGB un professor d’aquells que t’ajuda a pensar i repensar les coses i un dia li vaig preguntar el motiu pel qual les dones no apareixien en els llibres d’història quan sense elles no es podrien tenir fills. La seva resposta va ser demolidora: Estaven realitzant les tasques de les cases i sent bones mestresses de casa criant i cuidant dels seus fills. Així, amb una sola frase, va liquidar totes les aportacions realitzades per les dones al llarg de la història i es va quedar ben ample. Això sí, es creia un progressista, com no podia ser d’una altra manera, ja que estàvem a la fi dels anys setanta.

Sé que la cosa ha millorat molt respecte a aquests missatges patriarcals i fins i tot misògins que jo vaig rebre, però em segueix preocupant bastant que, amb el pretès esborrat de dones, també s’esborri la genealogia no només feminista, sinó també i del tot els avenços produïts. Les nostres criatures presents i futures han de conèixer no només la seva procedència, també les aportacions que tantes i tantes dones han realitzat a la societat i al llarg de tota la història. El seu esborrat, deixaria en l’orfandat a les criatures i el seu aprenentatge quedaria greument minvat i qüestionat per ser de biaix patriarcal i masclista.

Les dones hem existit des de sempre. I no, no provenim d’una costella d’Adam i per tant no se’ns ha de considerar inferiors als homes. Les dones, no només hi hem estat i i hem contribuït a les aportacions científiques realitzades al llarg de la història, sinó que a més hem carregat, també al llarg de la història amb un treball afegit que ningú més que el patriarcat ens va imposar: Les cures de les nostres famílies, tant en el sentit físic, com en l’emocional.

I per descomptat hem compost música, hem escrit novel·les i tractats de botànica, hem pintat quadres, esculpit estàtues, inventat andròmines varies i aportat fonts de coneixement en cada moment històric.

Recordem, per exemple, que la inventora del sistema binari que s’utilitza per al llenguatge informàtic va ser Ada Byron. Si, la filla del poeta, però ell es va emportar la fama i ella només va ser reconeguda molt més tard. O que van ser dones també les que van contribuir al fet que la NASA pogués arribar a la lluna. O que el rentaplats el va inventar una dona anomenada Josephine Cochrane, allà per 1886.

Aquestes aportacions i moltes més, les van realitzar dones. No éssers amb vulva, o éssers gestants, senzillament dones. Amb totes i cadascuna de les seves lletres D-O-N-E-S.

El “fluir” del transgenerisme em sembla tan perillós política i socialment, com ho són de cosmètiques les seves formes i manifestacions. O, dit d’una altra manera, buit de contingut polític. I no podem oblidar que, la reivindicació de la recuperació de la memòria històrica de les dones i de totes les seves aportacions, és clarament una qüestió política i de futur perquè les nostres criatures no quedin orfes de coneixements.

És de justícia social que coneguin la història completa i això passa pel coneixement de les aportacions que van fer tantes i tantes dones. No reconèixer aquestes aportacions ens àncora no només en temps passats, sinó també en ideologies que pretenen fer-li el joc al patriarcat que només reconeix a l’home blanc i heterosexual com a centre polític universal. I algunes no ho permetrem i seguirem alçant la veu per denunciar la situació de submissió i falta d’igualtat que seguim suportant les dones per haver nascut amb sexe de dona.

Recordem que ens assassinen per ser dones, no per ser éssers amb vulva o éssers gestants. Ens assassinen i tracten per esclavitud sexual i reproductiva per haver nascut dones.

Seguirem recordant les vegades que calguin. Som dones, serem dones, i quan no hi siguem, seguiran naixent dones només de dones.

 

Foto: Arxiu AmecoPress.


Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tere Mollá

Tere Mollá

Empleada pública del Govern valencià des de 1983. Sindicalista. Formadora en Igualtat d'Oportunitats, Violència de Gènere, Micro masclismes i Coeducació des de 2006.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: “El grito y la mordaza. La desgracia de ser periodista”, nou llibre de Carmen Alcalde / La Independent / Notícies gènere

La lectura d’aquest llibre ens brinda la oportunitat de donar un cop d’ull al que...

Els drets de les dones al 2010

Els reptes pendents a Catalunya, l’Estat espanyol, Europa i el món Las estadístiques de Nacions...

Fem via i decidim-ho tot

“L’assemblea de feminismes del Procés Constituent ja ha començat a caminar, i tenim clar que,...