Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Reclamacions provoquen la inclusió de dones en l’informe Nínxols

L’informe no modifica el seu contingut, només inclou algunes dones que inicialment no havien estat esmentades perquè “elles ho van demanar”, afirma el director de l’estudi, Josep Lluís Micó. El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta els fets i assegura que en una propera versió hauran de vigilar de prop que hi hagi major equitat.

 

La indignació que va provocar que no s’inclogués cap dona a la llista de persones professionals i expertes en el sector de comunicació per a l’elaboració de l’informe “Nínxols d’ocupació per a Periodistes” va aconseguir que es  facin modificacions i s’inclogui a algunes dones, a més de provocar que el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), qui va encarregar l’estudi, demanés disculpes.

La nova versió de l’informe, que ja està a disposició per internet mostra algunes de les dones que inicialment no van ser esmentades i que sí que havien participat com entrevistades, però, no canvia en absolut el seu contingut.

L’informe elaborat sobre la base de dades del Servei d’Ocupació de Catalunya i el CPC, entre d’altres, i de “aproximadament” 50 entrevistes a professionals del sector, experts i professors, tots nacionals i internacionals, analitza el mercat laboral de la comunicació a Catalunya, les tendències, els criteris de contractació, les oportunitats i les competències acadèmiques i professionals, entre d’altres punts.

Aquest informe, que inicialment contemplava una llista de 32 persones professionals experts en el sector, tots homes, ara ha estat modificat i la llista arriba a 49 persones de les quals 8 són dones, és a dir, s’hi ha sumat a 17 persones de les quals 9 segueixen sent també homes.

L’estudi, que afirma que la realitat del sector assenyala que entre els professionals del periodisme hi ha un 60% de dones, té una mostra de 49 professionals on el 16,3% representen aquesta majoria femenina.

colegio_periodistes

 

No tornarà a passar

La Independent va consultar al degà del CPC, Josep Maria Martí, sobre l’informe i se’ns va respondre assenyalant que el Col·legi lamenta profundament que un error com aquest hagi passat, que no s’hagi tingut en compte a una dona en el llistat inicial.

“Per part del Col·legi de Periodistes, lamentem els fets, encara que l’estudi va ser elaborat de manera externa, va ser encarregat per nosaltres i ho hauríem d’haver supervisat més de prop”, se’ns va dir.

 

Elles no volien ser esmentades

L’informe “Nínxols d’ocupació per a Periodistes, crisi Oportunitats en el sector i necessitats de formació“, va ser elaborat per Digilab.Media, Strategy and regulation, Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, dirigit per Josep Lluís Micó.

“La majoria dels 32 entrevistats que figuren en l’informe amb noms, cognoms, càrrecs o funcions havia col·laborat amb l’equip d’investigació en treballs anteriors”, va explicar Micó quan va ser consultat per La Independent. L’entrevistat, per donar més pes a aquests col·laboradors i treballs -segons entenem- assenyala que els treballs anteriors van ser “encarregats per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona”.

Per què en el llistat de 32 experts/professionals del sector de la comunicació que van ser consultats i als quals va fer entrevistes en profunditat només figuren homes?, Se li va demanar.

joseplluismico.fulltext

“Ens interessava conèixer el punt de vista d’actors destacats i directius de grups, mitjans i altres empreses de comunicació. I, malauradament, ara per ara aquestes posicions les ocupen de manera predominant homes”, va assenyalar.

L’informe assenyala que per elaborar l’anàlisi es van realitzar “aproximadament 50” entrevistes en profunditat. A Micó se li va preguntar: ¿Entre les altres, aproximadament 18, persones entrevistades hi havia alguna dona? En aquest cas, qui o qui són i per què no se les esmenta? A aquest punt sí que va respondre:

“Pel que fa a les 18 entrevistes restants-amb corresponsals estrangers i responsables de graus de Periodisme, serveis de pràctiques d’universitats i borses de feina-, la majoria es van mantenir amb dones. Els seus noms i ocupacions concretes no consten perquè moltes d’elles ens ho van demanar expressament, ja que bona part de les dades que ens van proporcionar són altament sensibles “.

El director de l’estudi no va dir res respecte al següent: És conegut que quan es realitza un estudi una part vital, per tenir resultats vàlids en relació a la realitat que analitzen, és l’elecció de la mostra. En aquest cas, com el mateix informe Nínxols assenyala, la població professional del sector de la comunicació és majoritàriament femenina. En aquest sentit, no tem vostè que l’estudi realitzat tingui un seriós problema de mostra i per això part dels seus resultats no siguin els correctes?

Finalment, també va guardar silenci sobre la pregunta de per què, encara més quan la població del sector analitzat és femenina, el llenguatge utilitzat en la redacció de l’informe és sexista, excloent de la dona?

 

Prendre’n nota

“Jo també em vaig quedar atònita per l’absència clamorosa de dones expertes en l’estudi. En cap moment em va consultar ni vaig saber que es feia aquest informe, hagués estat encantada d’aportar el meu punt de vista sobre qualsevol aspecte del tema “, va assenyalar Joana Gallego, professora de periodisme a la UAB.

També van dir que haurien participat gustoses les periodistes de llarga trajectòria Marta Corcoy i Montserrat Minobis.

“A més, considero que l’informe no aborda prou les qüestions de gènere, sobre les quals passa molt per sobre, el que fa que la credibilitat del document se’n ressenteixi”, va afegir Gallego.

La Independent va elaborar un ràpid llistat (evidentment no n’esmentem a moltes) de professionals expertes, pesos pesants en el sector de la comunicació que podrien haver format part de l’estudi:

• Joana Gallego, professora de periodisme de la UAB

• Elvira Altés, professora de comunicació de la UAB, investigadora en comunicació i gènere

• Amparo Moreno, periodista, catedràtica d’història de comunicació a la UAB, vicedegana del CPC.

• Marta Corcoy, periodista, investigadora de la UAB i membre de l’Associació de Dones Periodistes

• Milagros Pérez Oliva, periodista, professora de la UPF, vicedegana del CPC i col·laboradora de TV3

• Mònica Terribas, periodista, professora a la UPF, exdirectora de Televisió de Catalunya i actual consellera delegada i editora del diari Ara

• Mònica Zapico, periodista a TV3

• Maria Eugènia Ibàñez, periodista en diversos diaris, Premi d’Honor de la Comunicació Local el 2010

• Margarida Riviere, periodista d’àmplia trajectòria i assagista

• Àngels Barceló, reconeguda locutora de ràdio i presentadora de televisió

• Júlia Otero, reconeguda locutora de ràdio i presentadora de televisió

. Rita Marzoa, periodista de Catalunya Radio

• Montserrat Minobis, exdirectora de Catalunya Ràdio i actual presidenta de La Independent.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La FCONGD d’ONG també demana la dimissió de Felip Puig

Les ONG s’adhereixen al manifest de la FAVB Barcelona, 3 de juny de 2011.- La...

Isabel Rodríguez Vila: “A les persones els terroritza la mort i tot el que representa”

  “Al Txad com en la major part d’Àfrica, la mort està molt més acceptada,...

tere moll

Adopta criatures, no les compres

  OPINIÓ Quan diem o escoltem això, si obviem l’expressió “criatures”, ens en recordem d’alguna...