Dilluns 27 maig 2024

Dilluns 27 maig 2024

Que no eren trans sinó tranzas, els suposats trans candidats

 

 

OPINIÓ

Tothom parla sobre la cancel·lació del registre de 17 candidatures de partits polítics i coalicions, per “suposades irregularitats” en donar per bons a homes que s’auto van adscriure com a dones transgènere i que després es va descobrir no ho eren.

Fins i tot, alguns d’ells competeixen per segona vegada, alguns són autoritats municipals, que el 2016 eren homes i ara s’ autoadscriuen com a dones trans.

Perquè sens dubte aquesta mesura cautelar no resol de fons el desgavell dels partits polítics involucrats: PA, PRD, Movimiento Ciudadáno y Nueva Alianza, els quals amb un engany pretenen, encara, aconseguir 17 llocs a les candidatures que els hi corresponen a les dones d’acord amb la paritat.

Clarament ho explica Gerardo García Marroquín, president de la Comisión de Quejas y Denúncias d’aquest Institut, quan sosté, en un comunicat de premsa, que aquesta mesura cautelar serà: “Mentre romanguin cancel·lades les candidatures i fins abans de resoldre el procediment sancionador, els partits i coalicions podran realitzar els ajustos que considerin necessaris per complir amb el principi de paritat, alternança i competitivitat en la postulació de candidatures “.

Des de l’altre costat, grups de dones i de la diversitat sexual han demanat que es cancel·li el registre dels partits polítics almenys en els municipis on aquests 17 senyors (sens dubte) pretenen competir a la recerca de primeres regidories en 10 municipis d’ Oaxaca.

Si del que es tracta és suspendre temporalment perquè substitueixin els que no compleixen amb els requisits, sens dubte, és un premi a la deshonestedat, l’engany, a la tranza, al cochupo i al cochinero dels candidats i també dels partits polítics que van avalar les postulacions. O, ara ens diran que no sabien que estaven mentint sobre la seva identitat?

Ho vaig dir fa uns dies i ho repeteixo. L’ IEEPCO té una gran oportunitat de quedar bé amb la ciutadania i no amb els dirigents dels partits polítics, té l’oportunitat d’esmenar la plana. Si en canvi, el que fan és substituir els candidats tranzas, que no trans, estaran avalant que els hi facin més gols en nom de la paritat, que també recordo és un assoliment de les dones.

Sens dubte, aquest tipus de fets tan lamentables per a la paritat i sobretot per a la democràcia, i aquestes solucions tan toves, tindran també conseqüències més endavant i al si d’aquest procés electoral que està tacat davant d’un pretès frau orquestrat per aspirants i partits.

Però atenció, aquí també hi ha responsabilitat de les i els consellers de l’ IEEPCO, que en un acte, per altres audaç en una pretensió de democràcia i sobretot en el seu afany de fer-ho únic i inigualable, van aprovar l’article 16 de les directrius de paritat, que res té a veure en aquests aliniaments, primer i abans que res perquè no té suport jurídic.

A aquesta recepta li falten ous, això ni cal dir-ho. Si no hagués estat per les feministes i la comunitat de la diversitat sexual res hauria passat, a l’ IEEPCO ni s’haguessin assabentat que en lloc de transgèneres dones els hi estaven col·locant senyors.

Ara, encara que els hi costi, han de posar una sanció exemplar i analitzar a fons la conveniència o no de l’article 16 en les línies de paritat. Altrament cometran omissió i potser fins i tot seran còmplices en aquesta burla a la lluita de les dones per guanyar els seus drets polític electorals.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Zür Person i altres perles a la Mostra Internacional de Films de Dones

En el marc del cicle “Altres perles de la mostra”, el passat 28 de novembre...

De què parlem quan analitzem la “bretxa salarial”?

foto: twitter saraberbels OPINIÓ Amb ocasió del Dia Internacional de l’Equal Pay que se...

País Valencià: MAREA VIOLETA CONTRA LA REFORMA DE LA LLEI DE L’AVORTAMENT

El Moviment Feminista de València crida a unes concentracions el dijous 21 de juny a...