Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

“Allò que es coneix de prop no fa por i no genera rebuig”

Entrevista a Mila Martínez, premi Fundación Arena de narrativa LGTBI

 

La guanyadora del VIII premi Fundación Arena de narrativa LGTBI, Mila Martínez, presenta la novel·la guardonada, La daga fenícia, el divendres 8 de novembre, a Barcelona. El premi de la Fundación Arena es un certamen literari consolidat a nivell estatal i també internacionalment.

El premi també és important per la seva dotació econòmica (6.000€) el converteix en un dels guardons literaris LGTBI més importants d’Europa i més destacats del panorama literari general. L’objectiu de la Fundación Arena mitjançant aquest certamen és contribuir a divulgar la realitat de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals a través de ‘la literatura, tot sensibilitzant la societat sobre la necessitat d’eradicar qualsevol forma de discriminació.

 Mila-martinez baixa

Qui és Mila Martínez?
Sóc una persona normal en un món on cada vegada és més difícil identificar què és la “normalitat”. Crec que tinc els mateixos desitjos i inquietuds que qualsevol persona. Em preocupa el respecte als drets fonamentals en tots els àmbits: el personal, l’econòmic, el sanitari, l’educatiu… M’agradaria que la societat del benestar no fos una fal·làcia.

 

Com vas començar a escriure?
Escric per plaer, gairebé per necessitat. Quan vaig començar, ara fa uns cinc anys, tenia una sèrie d’històries que em rondaven pel cap i vaig decidir traslladar-les al paper i mirar de compartir-les amb la resta. Vaig pensar que si jo m’ho passava bé imaginant-les, potser altres persones gaudirien llegint-les, així que ho vaig intentar, i quasi sense adonar-me’n, em vaig trobar amb una novel·la a les mans.

 

A l’hora d’escriure, inspiració o disciplina?
Ambdues coses. Sense inspiració, sense la musa, no hi hauria màgia per compartir. Sense disciplina estaríem parlant d’un producte de menor qualitat o potser inacabat. La novel·la neix de la imaginació i és fruit de l’esforç d’asseure’s i donar voltes i més voltes als fets, als personatges, al llenguatge, a tot.

 

Tens manies quan escrius?
Bàsicament, busco el silenci per escriure. He dit en alguna ocasió que necessito escoltar el meu cap, i per tant em cal un lloc on no hi hagi gaire soroll, música tampoc. Escric directament a l’ordinador. Si parlem d’imaginar, però, la cosa canvia. Això ho faig a qualsevol lloc: a l’autobús, mentre passejo…

 

Als teus llibres, tot és ficció? O hi ha part de realitat?
Podríem dir que les meves novel·les són de ficció, tot i que els personatges, els sentiments, els caràcters i les reaccions són un reflex de la meva experiència i de la interacció amb totes les persones que he conegut i amb qui he tingut relació al llarg de la meva vida.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

APP de La Independent ben aviat

Estem desenvolupant l’aplicació per iPhone i iPad per a la visualització, consulta i lectura de...

Un recorregut per la literatura de les dones

Tomar la palabra. Aproximación a la poesía escrita por mujeres de Ma.Cinta Montagut (Editorial...

Bandejar prejudicis racistes i colonials

Desarticular segles de dominació colonial és un gran desafiament, que passa fins i tot...