Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Presentat un llibre sobre la prevenció de la violència en l’adolescència

La violència de gènere atenta contra l’autonomia, la llibertat i la salut.

Montserrat Teixidó, infermera de Santa Madrona, membre FAAN l’Acadèmia Americana d’Infermeria, Vicepresidenta de PRAQSI (Xarxa europea de reflexió i anàlisi de l pràctica quotidiana en infermeria), ha estat l’encarregada, junt amb les autores Margarita Petit Vilà i Montserrat Prat i Tordera, infermeres, de presentar el llibre “Prevención de la violència de género en la adolescencia” aquest passat 16 de juny a l’espai de la Floristeria Fresia de Mataró.

L’objectiu del llibre: Desenredar els orígens de les dones submises i dels homes protectors, fonaments del mite de l’amor romàntic, que identifiquem les causes de la violència de gènere per evitar unes relacions d’amor que ho son tot menys romàntiques.

El llibre, dirigit a totes aquelles persones interessades en la salut i la educació – siguin professionals o no -, ens presenta un estudi sobre els estereotips de gènere i la seva repercussió en les posteriors relacions de parella. “La violència és un fet multi causal que es pot prevenir si ensenyem als nois i noies quines son les idees equivocades que la fan possible” declaren les autores.

En aquesta publicació, Margarita Petit Vilà i Montserrat Prat i Tordera han recollit l’experiència emprada mitjançant uns tallers de prevenció de la violència de gènere dirigida al alumnat de la ESO, el Batxillerat, els Cicles Formatius o els P.Q.P.I.   A través d’aquests tallers han pogut comprovar com actuen els estereotips rebuts donant lloc a percepcions i creences equivocades sobre les manifestacions de l’amor, com els nois i les noies incorporen les idees de masculinitat i feminitat hegemònica i que els comporta aquest determinisme a l’hora d’establir parella, ja que  acceptent els rols de protector i protegida o el control i la submissió, sota la idea de l’amor romàntic . 


prevencion

 

Aquesta acceptació porta a molts nois a tenir actituts sexistes, que poden conduir al rebuig social i fins i tot a cometre fets delictius i  moltes noies esdeveniran adultes amb un baix concepte de si mateixes, víctimes de danys psicològics i físics i ambdos sexes, seran incapaços de mantenir una relació d’estimació igualitària amb equilibri.

També nois i noies resten emmirallats en una societat que dona valor a l’ aspecte exterior, és a dir a la imatge i la bellesa corporal, d’acord amb els estereotips sovint sobrevalorats tant per la joventut com per la resta de la societat.

Alguns resultats poden sorprendre, en creure que ja havien estat superats, però no és així. La societat no ha canviat no tant com sembla . El fet és que els estereotips s’han transmès a traves de la família o l’escola, també en el mirall de la societat en general i amb la col·laboració dels mitjans de comunicació com la tv, la publicitat o Internet.

 La violència de gènere atenta contra l’autonomia, la llibertat i la salut. La nostra societat l’ha fet visible desprès de molt de temps i la reconeix com un problema multi causal i en aquesta tasca hi ha d’estar compromesa tota la societat.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’apoderament econòmic de les dones

Aquest passat 23 de setembre es va presentar una plataforma mundial de coneixement per impulsar...

FSCat 2014: Un altre món possible, ja s’està construïnt

Tres dones a la ponència inaugural: Gabriela Serra (representant del FSCat), Ada Colau (PAH), i...

La independència i les dones radicalment feministes

“Benvingudes a la República Catalana Feminista”. Aquest títol ho deia tot sobre el contingut  de la...