Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Premis de Comunicació No Sexista

 

Enguany coincideixen amb el 20è aniversari de l’ADPC


Aquest any la festa dels Premis de Comunicació no Sexista s’ha fet coincidint amb la celebració del 20è aniversari de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Precisament en el transcurs de l’acte es va atorgar el premi a la trajectòria periodística a Montserrat Minobis una de les sòcies fundadores de l’associació i primera presidenta.

 

 

L’actual presidenta de l’ADPC, Carolina Barber, va donar la benvinguda a les persones assistents que omplien l’aforament de l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna i va anunciar tots els premis a les Bones Pràctiques i també el de les Males Pràctiques. Aquest darrer, ha estat atorgat enguany ex aequo als programes de Manel Fuentes El matí de Catalunya Radio i al de Jordi Basté El Món a Rac1 per la manca de paritat a les tertúlies que els dos periodistes dirigeixen, amb el desig que puguin rectificar aquesta situació. Cap dels dos va poder anar a recollir el premi, però van enviar les seves excuses tot manifestant la seva intenció d’esmenar aquesta mancança.

Premis_2  Premis_3

Premis_4Premis_5

Bones pràctiques
El premi a un periodisme rigorós i de qualitat fent visibles les dones i les seves actuacions el va recollir Laura Freixas Revuelta, per les seves columnes d’opinió a la premsa escrita en reconeixement de les dones i denunciant el privilegi professional masculí. Emocionada, va donar les gràcies a l’ADPC per existir i per la tasca laboriosa i tenaç de denúncia de la jerarquia entre sexes dins l’àmbit professional. Va dir que sol treballar en solitud i un premi com aquest li fa sentir l’escalf i la complicitat de companyes compromeses en una mateixa causa.

El premi per les iniciatives tecnològiques i el foment del periodisme digital va ser per Núria Coll, per la seva capacitat d’emprendre en femení, dins un equip jove format per una majoria de dones i utilitzant els mitjans digitals. La seva participació al programa Divendres, de TV3, te un objectiu didàctic per millorar l’alimentació i prevenir malalties.

 Premis_6 Premis_7

El programa La Xarxa Tendències de la XTVL, que realitzen un equip de professionals entusiastes de la cultura, el pensament i la tecnologia contemporanis liderat per la periodista Cristina Sáez, va ser mereixedor del premi “per una iniciativa comunicativa del món local”.

El premi “pel tractament de la violència masclista” va ser per Charo Nogueira i Rebeca Carranco del digital elpais.es. Les periodistes van dedicar el premi als 129 companys i companyes acomiadats del diari El País. Van afirmar que, sense periodistes no hi ha periodisme, i que contra la violència de gènere encara queda molt camí per recórrer. “Cal denunciar més i aguantar menys. Millor dit gens!”, van exclamar.

 

Premis_8Revista ‘Duoda’
La revista Duoda, que publica el Centre de Recerca de Dones de la Universitat de Barcelona (UB), va ser mereixedora del premi a iniciatives de les empreses editorials. Duoda és una de les poques revistes universitàries de pensament feminista que ha difós a tot l’Estat espanyol el pensament italià de la diferència sexual.

El premi “Iniciatives universitàries pioneres en investigació sobre dona i mitjans de comunicació “ va ser per l’equip universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que va elaborar la recercaPrensa para mujeres o el discurso de lo privado: el caso HYMSA”. En representació de l’equip van recollir el premi Tere Velázquez i Joana Gallego, que van commemorar així els 26 anys d’història d’aquesta recerca. Partien de la hipòtesis de considerar que els conceptes privat i públic defineixen realitats històriques que es modifiquen en el transcurs del temps. Per a totes elles va representar un treball on van poder posar en practica tècniques de recerca i experiències personals que els hi van permetre consolidar i potenciar el treball en equip.

 

Montserrat-MinobisPremi a Montserrat Minobis
Un premi celebrat de forma molt especial per la majoria de les persones assistents, va ser l’atorgat a Montserrat Minobis, que te un llarguíssim currículum en la militància de la comunicació amb enfocament de gènere i en l’activisme de denuncia de totes les desigualtats socials, polítiques i econòmiques derivades del fet de ser dona. Periodista i amant incondicional de la ràdio, mitjà on ha exercit la major part de la seva trajectòria professional, Minobis es va convertir en la primera dona Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya a l’any 2001. Des de 1970 està integrada al moviment feminista de Catalunya i va formar part de l’equip impulsor de les Jornades Catalanes de la Dona.

Aquestes jornades, celebrades a Barcelona el maig de 1976, van representar un punt de partida històric pel feminisme a Catalunya i foren pioneres a tot l’Estat espanyol. L’any 1992, Montserrat Minobis i un grup de dones periodistes feministes van fundar l’ADPC amb l’objectiu de fer reconèixer la igualtat professional d’homes i dones, facilitar l’accés de les dones periodistes a llocs de direcció, vetllar per una imatge digna de les dones als mitjans, alhora que es denunciaven les males pràctiques de comunicació vers les dones. Dos anys mes tard va assumir la presidència de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de l’ADPC. Actualment és presidenta de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalaunya- Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i de l’agència de notícies La Independent la primera específica amb visió de gènere de Catalunya i segona a tot l’Estat.

 Va recollir el premi sense poder, ni voler, dissimular l’emoció. Va recordar les companyes desaparegudes amb les quals va fer aquest recorregut de militància professional, com ara Montserrat Roig, Mercè Conesa i Núria Pompeia.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sara Lovera

Mèxic: Davant de la violència contra les dones

OPINIÓ Per fer front a la violència contra les dones que cobra 6 vides cada...

Tertúlies Salambó: Dones i Cultura en hores de lleure

Núria Ribó, la convidada   Diu un proverbi xinès que una conversa de sobretaula amb...

Plataforma Feminista del Ateneo de Madrid : LAS INDIGNADAS SOMOS NOSOTRAS

Concluída la rueda de prensa que organizamos desde la Plataforma Feminista del Ateneo de Madrid...