Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Premis de Comunicació No Sexista 2022 al 30 Aniversari de l’ADPC

Els Premis de Comunicació No Sexista 2022 tenen l’objectiu d’avançar cap a una comunicació sense biaixos sexistes.

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), entitat sense ànim de lucre fundada el 1992, ha celebrat el 30è aniversari de la seva fundació en aquesta novena edició dels Premis de Comunicació No Sexista, que s’ha realitzat de forma presencial i via streaming . El lloc de trobada ha estat La Ciba, de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), un espai d’innovació i economia feminista i de formació.

Els Premis de Comunicació no Sexista tenen l’objectiu d’avançar cap a una comunicació no sexista i recompensar els mitjans, les institucions i els professionals que al seu dia a dia afavoreixen la construcció d’una comunicació sense biaixos sexistes.

El guardó que s’ha lliurat a les premiades és una il·lustració realitzada per l’artista Isabel Ruiz Ruiz, il·lustradora i directora de fotografia, que representa Carmen de Burgos, escriptora, periodista, pedagoga i activista a favor dels drets de les dones.

Per iniciar l’acte s’han presentat 10 fragments de cançons de tema feminista de les cantants Mari Trini, Guilermina Mota, Rocío Jurado, Nieves Canta, Martiri, Rozelem, El Diluvi, Col·lectiu Las Tesis, Imane Raissali i Fera i Las Disidentes.

La cerimònia ha estat conduïda per la periodista Àngels Bronsoms. Com a novetat, aquest any l’acte ha estat traduït al llenguatge dels signes per Eva García Codorniu, intèrpret i assessora d’accessibilitat i inclusió de les Llengües de Signes.

Benvinguda

Nuria Parlón Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, ha donat la benvinguda a les assistents i ha felicitat la trajectòria de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) per la feina feta per aconseguir canviar els codis patriarcals que marquen la comunicació.

“Si comparéssim la vida de l’Associació amb la vida de les dones, seria una maduresa encara jove, i com deia Rozelén a la seva cançó, tant de bo quan arribem a la menopausa ja no hàgim de parlar de comunicació no sexista, tant de bo que ja estiguem a la plenitud de la igualtat”.

30 anys de l’ADPC

La presidenta de l´ADPC, Marta Corcoy, ha recordat que durant aquests trenta anys els diferents equips de l’Associació han superat crisis internes, baralles entre les associades, i debats per definir les línies d’actuació. 

© Leonor Sedó

“Hem arribat fins aquí i hem d’estar més que orgulloses de la feina feta. Vull recordar les sis presidentes que m’han precedit: la Montse Minobis, la fundadora que va estar al capdavant de l’ADPC durant 10 anys; Elvira Altés, Montse Puig, Carme Freixa, Lina Barber i Mavi Carrasco”.

Ha acabat el discurs amb dos missatges, un a les institucions: “Més proximitat dels càrrecs públics i menys capes burocràtiques. No pot ser que per demanar una subvenció hàgim de contractar un expert”.

I un altre a la professió periodística: “Més periodisme, més qualitat, menys cas a les xarxes socials, menys soroll, i més denunciar els atemptats a les xarxes cap a les periodistes”.

Les premiades

Premi Bones Pràctiques a Fotoperiodisme

Ana Valiño, advocada i amb formació a Igualtat de Gènere, va deixar la seva feina en un banc per dedicar-se a la seva passió: la fotografia documental.

Ha documentat la lluita de les dones a través del temps i, des del 2015, està treballant en el projecte, de base antropològica, ‘El viatge de les dones del desert’, per reconstruir la memòria col·lectiva amb les dones refugiades sahrauís als camps de refugiats d’Algèria.

“Vaig parlar amb les àvies dels camps de refugiats que van haver de fugir a Algèria quan el Marroc va envair el Sàhara Occidental, perquè volia visibilitzar els noms i les vivències”, ha explicat la premiada.

Premi Bones Pràctiques a Ràdio

Rosa Badia, periodista i locutora de Ràdio Barcelona. Va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

©Leonor Sedó

La periodista ha afirmat que “confia en les joves dones periodistes i homes. Tenen rigor, idees, són molt desperts, es preocupen pels temes socials, la violència de gènere i la salut de Planeta. El futur pinta bé, encara que queda feina per fer”.

Rosa Badia ha col·laborat en programes com Onda Media, Aquí la Ser, La ràdio al sol, La ràdio weekend, Ho pren o ho deixa, Avui per Avui, Fórmula 5, o El despertador.

El 2006 va assumir la direcció i presentació del magazine cultural ‘Tot és comèdia’, que amb 16 temporades en antena ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2012, i el Premi Nacional de Comunicació 2020. Actualment presenta el Podcast: ‘Al teatre amb Rosa Badia ‘.

Premi Crítica de cinema amb mirada feminista

Imma Merino, crítica cinematogràfica. Llicenciada en Filosofia per la UAB i Doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és professora d’Història i Teoria del Cinema i Anàlisi dels Mitjans de Comunicació a la Universitat de Girona. 

Des del 1989 exerceix com a crítica de cinema al diari El Punt/Avui. Ha publicat l’assaig ‘Agnès Varda: Espigadora de realitats i de somnis’, a més de monografies sobre Truffaut, Demy o Buñuel, intentant abordar aquests directors des d’una perspectiva de gènere. 

Premi a Tractament de Dades de manera inclusiva

Ha estat atorgat al projecte Open Data Barcelona, fundat per Lourdes Muñoz, de la plataforma Sheleader.eu i de l’Associació Dones a Xarxa.

Lourdes Muñoz és Enginyera Tècnica en Informàtica de Gestió per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Màster en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Coordina diferents projectes per promoure l’ús de dades obertes a l’àmbit públic i social. També ha creat diferents xarxes de dones i projectes sobre la igualtat a l’àmbit digital i l’ús de les tecnologies per aconseguir la igualtat de les dones.

Premi al Reporterisme en Drets Humans i Feminisme

Patricia Simón, periodista i escriptora especialitzada en Relacions Internacionals i Drets Humans i Perspectiva de Gènere. Va cobrir les guerres del Líban, Colòmbia, Palestina i ara, Ucraïna. Actualment treballa com a reportera multimèdia publicant els seus reportatges a La Marea i a Pikara Magazine.

El 2010 va cofundar Periodisme Humà, el primer mitjà de comunicació digital enfocat als drets humans. És posseïdora del Premi de l´Associació de Dones dels Mitjans de Comunicació d´Espanya 2013.

Ha publicat ‘Por’, ‘Viatge per un món que no es resisteix a ser governat per l’odi’, ‘El que la guerra transforma’ i ‘Crònica des d’Ucraïna’.

Per ella: “Estimar aquest ofici és defensar sense fissures la independència, la rebel·lia i la intel·ligència necessàries per exercir-lo amb llibertat”.

@ Leonor Sedó

Premi de Bones Pràctiques a Obrir Camí al Món Radiofònic

Maribel Álvarez, periodista, escriptora i locutora de ràdio. Va començar a treballar a Ràdio Joventut de Barcelona el 1956, sent la primera que va fer un programa dedicat a les dones des d’una perspectiva feminista. El programa es titulava: ‘Punt i a part a Ràdio Joventut’, que va estar en antena del 1974 al 1977.

El 1975 va iniciar les seves col·laboracions a la televisió amb la sèrie ‘Original’ de la 2, realitzada per Esteban Duran.

Premi de Bones Pràctiques en Detecció de Notícies Falses

El premi s’ha atorgat a la secció Maleït Feminisme del digital Maleïda. Maleït Feminisme és la secció vertical de Maldita.es que s’encarrega de cercar les dades i els efectes contrastats en temàtiques de gènere. Maldita.es és una fundació i un mitjà de comunicació sense ànim de lucre que lluita contra la desinformació.

Ana Gómez, periodista i coordinadora de redacció de Maldita.es, explica que “lluiten contra la desinformació i promouen la transparència a través de fact-checking i periodisme de dades, i la seva principal missió és dotar la ciutadania d’eines, tecnologia i informació per a que les persones puguin prendre decisions estant ben informats”.

Premi a la Trajectòria Professional

Maria Dolors Masana, periodista de La Vanguardia entre el 1972 i el 2003, i actual presidenta d’honor de Reporters sense Fronteres.

Va ser enviada especial a la guerra civil d’Algèria (1988-2011), a Israel durant la primera i segona Intifada palestina (1987-2001), a Egipte i Síria durant la I Guerra del Golf (1990-1991), entre altres conflictes que va cobrir.

Va ser presidenta de la secció espanyola de Reporters sense Fronteres del 2003 al 2011. Aquest any ha estat guardonada amb el Premi Cirilo Rodríguez a 40 anys de periodisme en guerres.

Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere

El premi Margarita Rivière va ser instituït fa vuit anys en memòria de la periodista Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015).

Se li ha atorgat el premi a Almudena Ariza, periodista i corresponsal de RTVE, que no ha pogut assistir a l’acte pel fet que està treballant a les Filipines, però que ha agraït el premi mitjançant un vídeo.

“Vaig créixer empoderada a la meva família per dones que em van empènyer a ser jo i no dependre de ningú. Aquesta fortalesa m’ha permès lluitar fins a aconseguir dedicar-me al que realment volia ia lluitar per ser on volia ser. I també a carregar amb la pesada motxilla que representa, de vegades, ser dona al món del periodisme”, ha explicat la periodista.

Ha rebut el premi, consistent en l’escultura de Cinta Sabaté ‘Pas Comunicatiu’ (‘Pas Comunicatiu’) i un lot de llibres de Margarita Rivière, el seu marit, Luis Valdés, de mans de Clara Cominges Rivière i de Nuria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Ariza és llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, iniciant-se professionalment a la Cadena SER als disset anys. L’any 1989 va entrar a TVE per presentar els Telediarios.

Quan va presentar el programa ‘Informe Semanal’, va començar a especialitzar-se en reporterisme. Ha cobert els atacs a les torres bessones de Nova York, les guerres de l’Afganistan i l’Iraq, i els terratrèmols d’Haití.

Del 2010 al 2012 va ser corresponsal de TVE per a ÀsiaPacífic amb seu a Pequín. Entre els premis que té al seu haver estan: Premi Iris al Millor Reporter de l’Any 2011 (Acadèmia de Televisió), Premi Internacional de Periodisme Pedro Antonio d’Alarcón 2020, o el Premi Ondas 2022 per la cobertura de TVE a Ucraïna.

Tocs d’atenció 2022

Aquest any hi ha hagut dos tocs d’atenció, un per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, per la manca de paritat als càrrecs dels equips directius de TV3 i Catalunya Ràdio; i l’altre per a l’emissora Los 40 Principales, pels comentaris misògins d’alguns dels seus locutors a través del TikTok.

Reconeixements 2022

Revista ‘Dones’ de Sant Boi de Llobregat que es va començar a publicar el 1999 des de l’Ajuntament de Sant Boi.

Llibreria Pròleg de Barcelona, especialitzada en literatura de dones. La llibreria va obrir el 1991 de la mà d’Àngels Grases. Actualment la dirigeix la seva filla.

Web ‘Amb l’A’, es va iniciar el 2012 amb Alicia Gil i María Garrido.

Web ‘Ella i el ventall’, especialitzada en menopausa que va iniciar les seves activitats el 2012 dirigida per Montse Roura.

Ha finalitzat l’acte amb un sorteig de regals oferts per diferents sponsors i un còctel on les premiades i els assistents han pogut canviar impressions i posar-se al dia de projectes o treballs de les seves companyes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Presentació llibre “Dones que surten del paper”/ La Independent / Notícies Gènere

Aquest llibre sobre l’arribada de les dones al món del periodisme, es de Francesc Canosa...

Internacional: Informe de la Comissió Interamericana de Drets Humans sobre salut sexual i reproductiva

L’informe de la CIDH destaca les barreres que tenen les dones pobres, indígenes i /...

Barcelona: El Deute o la Vida. Xerrada-debat amb Sònia Farré

  La crisi del Deute està amargant la vida a moltes dones. Dels pressupostos del...