Dimarts 21 gener 2025

Dimarts 21 gener 2025

Premis Comunicació No Sexista 2024 – Premi Margarita Rivière

Fotografies: Col·legi de Periodistes de Catalunya

Els Premis de Comunicació No Sexista tenen l’objectiu de promoure i recompensar mitjans, institucions i professionals que amb la seva tasca diària ajuden a construir una comunicació sense biaixos sexistes.

L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, entitat sense ànim de lucre fundada el 1992, ha celebrat aquest 14 de novembre de 2024, la 32a edició dels Premis de Comunicació No Sexista i el Premi Margarita Rivière, que va ser instituït, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, fa deu anys en memòria de la periodista Margarita Rivière Martí (Barcelona, ​​1944-2015).

L’acte de lliurament de premis s’ha realitzat a la seu de La Ciba (Santa Coloma de Gramenet, Barcelona), un centre de recursos per a dones, que posa a l’abast eines per a la millora de l’autonomia personal en tots els àmbits de la vida.

La Ciba equipament de referència

Es tracta d’un equipament públic de referència per a les dones de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) i de l’entorn, així com un pol d’innovació, d’igualtat i de creació feminista.

És també un espai d’innovació i economia feminista on hi ha espais de formació, de preparació per a l’ocupació, de naixement i acompanyament de projectes culturals i de creació d’una nova economia social, solidària i feminista.

Està en la línia d’iniciatives com la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona, ​​un ecosistema on artistes i col·lectius de diverses disciplines poden desenvolupar la seva activitat i trobar suport.

I també The women’s building, un centre comunitari d’art i educació sense ànim de lucre dirigit per dones ubicat a San Francisco, Califòrnia, que advoca per l’autodeterminació, la igualtat de gènere i la justícia social

Premis de Comunicació No Sexista

Els Premis de Comunicació No Sexista tenen l’objectiu de promoure i recompensar els mitjans, les institucions i els professionals que amb la seva tasca diària ajuden a construir una comunicació sense biaixos sexistes.


El guardó que s’ha lliurat a les premiades ha estat una fotografia de la platja de Haifa (Palestina) feta per Ester Pérez Berenguer, fotoperiodista especialista en migracions i drets humans. L’acte ha estat conduït per la periodista Aurora Anton.

Bones Pràctiques en Periodisme Local-Comarcal

Tere Ortega, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​periodista esportiva de Tarragona Ràdio, que compagina amb les retransmissions esportives del Nàstic.

Bones Pràctiques en Investigació Acadèmica

Rosa Cobo Bedia, professora titular de Sociologia de la Universitat de la Corunya, on també dirigeix ​​el curs d’Història de la Teoria Feminista, que ja va per la XI edició. A hores d’ara és la presidenta de la Xarxa Acadèmica Internacional d’Estudis sobre Prostitució i Pornografia.

Bones Pràctiques com a pionera en Visibilitzar l’Esport Femení a TV3

Isabel Bosch i Imma Pedemonte. Isabel Bosch, es va jubilar el 2023 després de quaranta anys de feina. Al periodisme esportiu va ser pionera en un àmbit controlat per homes. Va ser una de les primeres dones a cobrir esports a Ràdio Barcelona. Va començar la seva feina a TV3 el 1983, essent una de les primeres locutores esportives de la cadena. Entre altres esdeveniments, va ser la presentadora dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i Los Angeles 1984.

Imma Pedemonte, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​es va jubilar després d’estar gairebé 40 anys donant l’actualitat esportiva. Va cobrir els Jocs Olímpics de Seül 1988 i els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Especialitzada en la redacció d’esports, va estar 37 anys a la cadena pública de TV3.

Bones Pràctiques al Projecte de Recerca “Dones a les ones

Elvira AltésSandra Balagué i Josep Maria AdellElvira Altés, llicenciada en Antropologia per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, ​​és una periodista feminista, professora de periodisme i investigadora especialitzada en comunicació i gènere.

Sandra Balagué, llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​entre altres treballs, ha presentat i dirigit el programa d’entrevistes ‘Donasses’ per a Vilaweb TV.

Josep Maria Adell, enginyer titulat si exercir, amb més de 40 anys d’experiència professional com a realitzador a la ràdio tant davant com darrere del micròfon.

Bones Pràctiques en Reporterisme de Guerra

Mayte Carrasco, periodista freelance llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des del 2008 cobreix conflictes armats arreu del món, va ser testimoni de totes les revoltes àrabs i va destacar per la seva valenta cobertura de la guerra civil a Síria el 2012.

Bones Pràctiques al Programa Informatiu de Proximitat

Magazine metropolità ‘Via 15’, que s’elabora en col·laboració amb 15 televisions locals de la xarxa metropolitana, que permet conèixer l’actualitat metropolitana més destacada en directe, amb una atenció especial als temes socials, de mobilitat o de medi ambient.

Bones Pràctiques en Periodisme Cultural

Júlia Bertran Lafuente, reportera cultural especialitzada en arts escèniques. Treballa des del 2005 a Televisió de Catalunya. Ha estat redactora i reportera en programes com ‘Silenci’, ‘Ànima’ i ‘Tria33’. ​Ara ho és al programa ‘Nervi’ de TV3.

Bones Pràctiques a la Trajectòria Personal

Rosa Franquet Calvet, catedràtica de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​directora de Projectes del GRISS (Grup de Recerca en Imatge, So i Síntesi). És presidenta de la Societat Catalana de Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans i directora de la secció Cultura i Comunicació i Cultura Digital de l’Associació Espanyola d’Investigadors de la Comunicació (IC AE-IC). És especialista en Comunicació Interactiva, Ràdio i Televisió i ha publicat nombrosos articles i llibres.

Premi Margarita Rivière – X Edició

Joana Bonet Camprubí (Vinaixa, 1966), llicenciada en Filologia per la Universitat de Barcelona, ​​va començar la seva carrera periodística a mitjans dels 80 a Diarios de Lleida i La Mañana. El 1988 va començar a col·laborar amb el Diari de Barcelona, ​​El País, Colors, Vogue Paris i Ronda Iberia. El 1992 va crear i va dirigir la revista Woman (Grup Z). Del 1996 al 2012 va dirigir la revista Marie Claire (GyJ). El 2013 va ser directora de Prisa Magazines, fundant la revista Icon per a El País. Des del 2006 és columnista de La Vanguardia i ha estat comentarista del programa ‘Avui per avui’ de la cadena Ser. Ha impartit classes a la Universitat de Madrid i a la Universitat Politècnica de Madrid. Ha dirigit la sèrie de televisió infantil ‘Fadapaca’ (2008), sota la direcció artística de Jordi Labanda i de la sèrie de vídeos de TVE, ‘Humans’ i els ‘Dreams’ (2010). És coautora del llibre ‘La meva vida’, juntament amb Anna Caballé Masforroll, i autora de solitari, entre d’altres, d”Hombres’, ‘Material Sensitivo’ i ‘Las Metros’.

Actualment dirigeix ​​el suplement mensual de La Vanguardia Fashion & Arts Magazine, editat per Prisma Publications, del qual és membre del consell editorial.

El premi ha estat l’escultura Pas comunicatiu (Pas comunicatiu) creada per l’escultora Cinta Sabaté, i un lot de llibres de Margarita Rivière.

eMagazine 39ymas.com

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Feminism. Primera fira de l’edició de dones, a Roma

Del 8 a l’ 11 de març, ha tingut lloc Roma Feminism. Fiera dell’editoria delle...

Les Dones Juristes repassen els seus 25 anys de treball

Amb crítiques al ‘masclisme del dret’, la ‘masculinització de la cultura organitzativa i de...

Manifest: LES TREBALLADORES DEL SECTOR DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ NO ATUREM LA LLUITA

Manifest 8 de març de 2019 LES TREBALLADORES DEL SECTOR DE LA INFORMACIÓ I LA...