Divendres 13 desembre 2024

Divendres 13 desembre 2024

Periodistes amb Visió de Gènere homenatgen Montserrat Minobis

Montserrat Minobis va ser una dona compromesa amb la lluita antifranquista, defensora de la llengua catalana i dels drets de les dones periodistes, el seu lideratge va ser clau per donar visibilitat al moviment feminista.

Cinc Anys sense Montserrat Minobis’ – Acte de reconeixement

Les periodistes especialitzades en visió de gènere, han volgut homenatjar aquest 24 d’octubre de 2024 a la seva companya Montserrat Minobis el cinquè aniversari de la seva mort.

Els actes han estat organitzats pel Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya (XIDPICCAT).

Imatge realitzada per Fabiola Llanos

Al matí, ha tingut lloc un Cafè-Conversa al Col·legi de Periodistes de Catalunya, on Marta Macias, presidenta de Gender Seal, ha presentat les últimes dades de gènere i periodisme a Catalunya-Europa-Món (les opinions sobre el tema de les professionals assistents sortiran publicades en una crònica).

En aquesta trobada s’han recordat alguns dels èxits aconseguits per la periodista homenatjada en relació amb la igualtat de gènere, especialment en l’àmbit periodístic de premsa escrita, ràdio i televisió.

‘Cinc anys sense Montserrat Minobis’

Imatge realitzada per Fabiola Llanos

A l’acte de reconeixement, conduït per la periodista Tona Gusi, que ha tingut lloc al saló d’actes del Col·legi, ha parlat, en primer lloc, el Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Morros, que en va recordar alguns dels objectius aconseguits per Minobis durant el seu deganat:

“Durant el seu mandat es van incorporar informes realitzats sobre l’estat de la comunicació amb l’objectiu de fer una radiografia detallada de la situació dels periodistes i dels mitjans de comunicació de Catalunya, culminant aquest treball en un Llibre Blanc de la professió que posava de manifest aspectes que encara avui arrosseguem, en ple segle XXI, com ara la precarietat laboral, especialment de les dones, que es va poder visibilitzar i quantificar amb aquests informes.

Un altre dels objectius aconseguits van ser els vincles amb institucions que encara avui perduren com amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o amb el Departament d’Interior”.

El degà va acabar dient que Montserrat Minobis havia exercit un periodisme des de l’àmbit solidari, igualitari i feminista.

Altres intervencions

La directora de l’Institut Català de les Dones, Alba García Sánchez, va agrair la feina feta per les xarxes de periodistes amb visió de gènere, pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya, per estar aconseguint un periodisme més feminista.

Va desitjar que el llegat de Minobis, d’un periodisme amb mirada no egocèntrica i feminista, ajudi i doni suport a les dones periodistes que comencen.

Han intervingut també la delegada de Gènere del CPC, Marta Corcoy i la vicepresidenta del XIDPICCAT, Tona Gusi.

També, Alicia Oliver, de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), i les periodistes Amada Santos, presidenta de la XIDPICCAT i la professora i periodista Teresa Carreras.

Han recordat via streaming aspectes de Montserrat Minobis, les periodistes Silvia Molina, Sara Mas, Dixie Edith i Fabiola Calvo. En vídeo: Diva Criado, Ana Gaitero, Sandra Chaher, Sandra Miguez i Jenny Röngren, en coordinació amb la periodista Fabiola Llanos, que ha realitzat el treball d’imatge, vídeos i streaming.

Sara Lovera

La periodista feminista mexicana, Sara Lovera, editora executiva de gènere de l’Organització Editorial Mexicana (OEM), cofundadora de CIMAC (Comunicació i Informació de la Dona A.C.) i de CimacNoticias, i coordinadora regional de l’agència de notícies Servei de Notícies de la Dona de Llatinoamèrica i el Carib, SEMlac, entre els múltiples càrrecs que ha desenvolupat i desenvolupa, s’ha unit presencialment a l’homenatge.

El 2015 va rebre a Mèxic el Premi Nacional de Periodisme per la seva Trajectòria. Sara Lovera ha volgut reconèixer les aportacions de Montserrat Minobis, al periodisme amb visió de gènere, alhora que també reconèixer a totes les periodistes del món el seu treball a favor de les dones i de la seva igualtat.

“Aquesta oportunitat d’homenatjar i reconèixer les aportacions de Montserrat Minobis, la vull fer present envers ella fer en un enorme reconeixement a les dones de tot el món que venien d’una història masculina de periodisme, tot i que algunes van ser fonamentals, per exemple les primeres fotògrafes a la Segona Guerra Mundial, i algunes altres per comentar el que va significar la pobresa i la destrucció a Europa. De dones periodistes n’hi va haver poques fins a mitjans dels 60. Amb la seva enorme capacitat de desenvolupament malgrat haver estat marcades per la seva condició tradicional de ser dones, entren en aquells mitjans i en aquests per ser capaçes de tenir una sensibilitat diferent en parlar de la fam, de les persones, de les necessitats, en diuen avui drets humans, des d’una altra mirada. Aquestes dones a tot el món han estat capaces de deixar-nos enormes testimonis, i d’això en venim. En venim a engrossir aquesta base de les dones periodistes. Només amb la mirada de les dones es podia donar una altra visió de la realitat”.

Premis

Aquest és el tercer any en què es concedeix la ‘Beca de Recerca en Comunicació Audiovisual Montserrat Minobis’, en què col·laboren la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català de la Universitat de Girona, juntament amb l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona i el Institut Català de les Dones. La beca està dotada de 5.000 euros i vol promoure i difondre una feina de recerca sobre programes i productes de contingut feminista emesos en qualsevol format audiovisual.

En aquesta ocasió la XIDPIC.CAT-XIPVG ha lliurat el Primer Premi Internacional Montserrat Minobis de Periodisme i Comunicació Feminista a la primera agència internacional de notícies amb visió de gènere fundada el 1995, amb ocasió de la ‘Trobada de Beijing ’95’, SEMLAC (Servei Editorial de la Dona a Llatinoamèrica i El Carib).I ho ha fet presencialment a les seves representants Sara Lovera i Miriam Ruiz Berry.

Alhora, la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya han reconegut l’Organització Editorial Mexicana (OEM) per la seva decisió de crear la figura d’Editora de Gènere, especialment a Paquita Ramos, la directora general.

Els guardons han estat dues obres, un oli i un collage, de l’artista Eulàlia Duran.

Montse Minobis

Montserrat Minobis i Puntonet (Figueres, 24 d’octubre del 1942 – Barcelona, ​​11 de maig del 2019), del 1994 al 2002 va ser presidenta de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, va ser la primera dona Degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya del 2001 al 2004, i va dirigir Catalunya Ràdio del 2004 al 2005. El 2005 fou una de les fundadores de la XIDPICCAT-XIPVG i el 2010 va impulsar l’Agència de Notícies La Independent, agència lligada a aquesta xarxa i centrada en notícies sobre igualtat de gènere.

Va iniciar la seva carrera el 1961 a Ràdio Popular de Figueres, el 1974 va entrar a Ràdio Espanya a Barcelona, ​​i el 1976 es va incorporar a Ràdio 4. També va treballar amb TVE Catalunya com a redactora al programa ‘Miramar’.

Defensora de la visibilitat de la dona Va ser una defensora incansable de les condicions laborals en el dret a la informació i de la independència dels mitjans públics que va reclamar públicament més d’un president de la Generalitat de Catalunya en actes al Palau. Va ser una de les impulsores i organitzadores del Manifest 8 de Març de les treballadores del sector de la informació i la comunicació. En els darrers anys, va treballar intensament a la Comissió d’Ètica de la Federació d’ONG de Catalunya. Va col·laborar en diverses publicacions, en l’organització de diferents jornades i congressos, i va militar en diferents partits polítics. El 1987 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona i el 1996 la Creu de Sant Jordi.

La seva ciutat natal, Figueres, li ha dedicat una plaça que es va inaugurar el 12 de març del 2023. El seu fons personal està dipositat a la Biblioteca del Pavelló de la República. Consta de documents relacionats sobretot amb la seva etapa a la Unió Democràtica de Catalunya. Dona compromesa amb la lluita antifranquista, defensora de la llengua catalana i dels drets de les dones periodistes, el seu lideratge va ser clau per donar visibilitat al moviment feminista.

Leonor Sedó eMagazine 39ymas.com

Origen de les imatges: CPC, ADPC i XIDPICCAT

© Leonor Sedó Wikipedia

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dones i nenes pateixen violència sexual a Haití

Amnistia Internacional, 6 gener 2011 Les dones i nenes que viuen en els campaments improvisats...

“Ruiz Gallardón està fent polítiques anti-dona”

La Independent entrevista a Soledad Gallego-Díaz, Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, 2012...

Barcelona: Una visió transnacional de la Mutilació Genital Femenina / La Independent / Notícies / Gènere

Les vulneracions dels drets de les dones continuen produint-se constantment i fins i tot...