Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Periodisme per la pau i la convivència: es presenta el manual de bones pràctiques i recomanacions.

El Moviment per la Pau, el Desarmament i la Llibertat (MPDL) amb la col·laboració de la Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya han presentat, aquesta setmana, un manual de bones pràctiques i recomanacions per a un periodisme per la pau i la convivència.

 

 

 

L’acte, realitzat al Col·legi de Periodistes, es va fer en el marc del II cicle formatiu sobre “Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers”.

 

presentació Manual periodistic convivencia

 

Aquest recull de bones pràctiques i recomanacions sobre el tractament informatiu del conflicte social proper i la representació de les persones del sud i migrades, té com objectiu donar visibilitat a periodistes i mitjans de comunicació, que contribueixen a la construcció d’un model de convivència pacífica: intercultural, solidari, just i amb equitat de gènere. I, al mateix temps, vol aportar eines per millorar les estratègies de cobertura dels conflictes socials propers, especialment, d’aquells provocats per les mirades estereotipades que hi ha sobre els països del sud i les persones migrades.

El manual s’estructura en vuit apartats, on hi ha, entre d’altres, una introducció al tema, un llistat de recursos, un glossari i bibliografia específica. Les bones pràctiques recullen tretze articles de premsa escrita i digital, i dos programes de televisió. Els temes tractats han estat diversos: ètnia gitana, migració, dones, homosexualitat, dret d’asil, desnonaments, vel integral… I d’aquestes quinze bones pràctiques van sorgir les nou recomanacions que conté el manual.

“Periodisme per la pau i la convivència. Manual de bones pràctiques i recomanacions” s’ha elaborat a partir de les aportacions que van fer diverses participants en el taller realitzat en l’entorn del primer cicle formatiu, que es va celebrar, el passat mes de febrer, al Col·legi de Periodistes. I ha comptat amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i l’Ajuntament de Barcelona. El manual, editat en paper, també estarà disponible, properament, a la pàgina web del Moviment per la Pau.

 

II cicle formatiu sobre Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers

Arran de la bona acollida del primer cicle formatiu, realitzat per l’MPDL, aquesta setmana s’ha fet la primera sessió del segon cicle, on s’ha tractat de “La cultura de pau, la comunicació i el conflicte social proper”, a càrrec de Judith Muñoz, tècnica d’educació de l’MPDL-Catalunya, i de la “Cobertura de conflictes socials. De l’enfocament polaritzador al foment de la convivència”, a càrrec de Marta Muixí, periodista i investigadora especialitzada en migracions i cobertura de conflictes (OCC-UAB). En el curs, que consta de cinc sessions, hi ha inscrites quaranta-dues persones, majoritàriament, periodistes i comunicadors/es.

 

Aquesta sessió es va retransmetre en streaming i es podeu veure clicant aqui

Més informació del curs 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: TAULA RODONA Sònia Moll, Tònia Passola i Maria Sevilla. Taula de poetes dins de Barcelona Poesia / La Independent / Notícies gènere

“No hi ha carrers sobre la pell” és el títol d’una nova edició de les...

Barcelona: S’organitza suport per a primera candidata indígena a presidencials a Mèxic / La Independent / Notícies gènere

A fi què Maria de Jesús Patricio aconsegueixi el seu registre com a primera dona...

A Radio Mataró

(En elaboració)

...