Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

‘Per un periodisme ni al dictat ni mal pagat’

Palau de la premsa; foto orgullosademiciudad.blogspot.com

Amb aquest títol i estructurat en quatre ‘minidebats’, diverses organitzacions de periodistes van debatre, per primera vegada, sobre els problemes més importants que la professió te plantejats i les propostes per combatre-ho. 


Es va valorar com a molt positiva la trobada i una de les conclusions va ser decidir que caldria repetir-ho a la tardor. I tan l’assemblea, com les tasques de preparació, segueixen obertes a altres associacions i col·lectius que hi vulguin participar, segons ha informat el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).

El SPC va ser una de les entitats organitzadores de la Jornada de debat, que van compartir amb l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) i el col·lectiu SomAtents. Totes elles es van comprometre a convocar aquesta assemblea a la tardor i a convidar altres associacions a afegir-s’hi.

Segons l’organització, els quatre eixos del debat, “que no son carpetes tancades, sino que totes elles están interconectades”, van ser: 1. La selva laboral del periodisme; 2. El descrèdit de la professió. La responsabilitat social i ètica dels i de les periodistes. Les noves maneres de fer periodisme; 3. Per un periodisme no sexista. La lluita contra els estereotips discriminatoris i 4. I com a conclussió, cal regular la informació? Sí o no?

 

SomAtentsSomAtents

 La taula  ‘Per un periodisme no sexista’. A l’esquerra Marta Corcoy. Foto SomAtents@SomAtents

 

Lluita contra els estereotips discriminatoris i el sexisme

En el tercer punt, que va ser el primer en abordar-se, es van reclamar accions positives per visibilitzar els treballs que fan les dones; es va insistir en criticar molt més les situacions de desigualtat o de tractament inadequat; denunciar el sostre de vidre que hi ha per a les dones a la majoria de mitjans; per tant, s’han de promoure els plans d’igualtat a les empreses ja que, tot i que estan obligats per Llei, hi ha molt poca sensibilitat per exigir-los i reclamar-los; es va assenyalar la manca de formació per al tractament de les qüestions de gènere entre les i els professionals, la qual cosa empobreix el periodisme que es fa i el fa menys plural i divers. I també es va insistir en evitar caure en altres estereotips discriminatoris, com el de raça o la religió.

En aquest debat hi van intervenir Marta Corcoy (ADPC), Joan Maria Morros (CpC), Enric Borràs (GPRB), Ramon Espuny (SPC), Joan Bernà (SomAtents) i ho va moderar la periodista Mon Carvajal.  El periodista Quico Ràfols del SPC va recollir tots els temes del debats.

La sessió es va celebrar el 6 de maig a la Casa de la Premsa  amb motiu d l’1 i el 3 de maig, Dia Internacional del Treball i de la Llibertat d’Expressió, respectivament, edifici entorn del qual hi ha un projecte veinal per a la seva recuperació. Aquella va ser la seu dels periodistes durant l’Exposició Universal de 1929 a Barcelona i ara es vol “com a lloc comú on poder trobar-nos la professió amb la ciutadania per construir plegats un consum crític de la informació”.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’assetjament a dones també a les xarxes socials

  “Et violarem”, així assetgen diàriament a dones en les xarxes socials. Quatre dones conegudes públicament...

Manifest de la Setmana de la Diversitat sexual

El que hem de tenir totes i tots ben clar és que aquest va ser...

Bruxelles: CE treballa per conciliar millor la vida personal i professional / La Independent / Notícies Gènere

El 2017, la Comissió Europea proposarà un paquet de mesures legislatives i polítiques relatives al...