Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

marta macias 1

Ortega i Rigau, “cooperadores necessàries”

 

 

OPINIÓ

Qui expliqui la historia dels darrers anys d’aquest país no podrà obviar el paper de dues polítiques: Joana Ortega i Irene Rigau. Totes dues han estat sentenciades com a “cooperadores necessàries” del 9N.

 

la setència contra el procès partcipatiu del 9N té moltes refelxions a fer, i una d’elles és el paper de les dones en la politica catalana.  

El TSJC situa l’ex-consellera de Governació, en coordinació amb el President Mas, com a responsable de la “creació, registre i administració” de la web del 9-N i considera que va tenir “en tot moment el control últim de la totalitat dels continguts i funcionalitats”. Pel que fa a l’ex-consellera d’Ensenyament, el tribunal indica que no només va “decisiva” la seva intervenció per posar els centres d’ensenyament a disposició del procés participatiu, sinó que també va garantir “l’aprovisionament dels equips tècnics de suport”, és a dir, els 7.000 ordinadors que es van repartir per tot Catalunya per comptabilitzar els vots.

La sentència no ha tingut conseqüències polítiques més enllà dels pronunciaments de condemna per ser injusta en si mateixa i perquè empitjora les relacions amb Madrid. Però ben aviat posarà en evidencia la fortalesa de la classe política catalana perquè haurà d’estar disposada a molts sacrificis professionals en pro del procés.

 

Irene RigauIrene Rigau 

      Joana OrtegaJoana Ortega 

 

 

El Partit Demòcrata Català (PDeCAT) és el partit castigat per haver liderat el procés, i dos dels tres condemnats són dones. Les veus feministes del país que recolzen el dret a decidir ens hi agrada el paper determinat que tant Ortega com Rigau han tingut, i reclamem que la futura república catalana reconeixi el paper de les dones i es garanteixi la seva presència i participació en la política.

La vicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau han declarat que tenen la intenció de continuar fent política malgrat la condemna d’inhabilitació per haver organitzat el 9-N. De fet, l’exconsellera i actual diputada de Junts pel Sí Irene Rigau ha afirmat en una entrevista a RAC 1 que no pensa abandonar l’escó, i l’exvicepresidenta Joana Ortega, ara mateix retirada de la política activa, no descarta res, ni treballar amb el PDeCAT o concórrer com a candidata a l’alcaldia de Barcelona. “No ho he pensat, però no ho descarto”, va dir.

No els hi resultarà fàcil impedir l’execució de la setència, molts altres exemples de valentia seran necessaris i ben cert és que la valentia no va directament associada a l’esser humà, i com tampoc podem demanar-la ni molt menys exigir-la. Però el que sí podem fer és donar les gracies a les que ho han estat i són.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar