oNU 1

ONU: Urgeix a reorientar la política de gènere i rescatar la vida de les dones

L’informe “Després de la Covid-19: Un pla feminista per a la sostenibilitat i la justícia social”, detalla la manera en què la pandèmia ha exacerbat les desigualtats de gènere prèvies. 

I també posa de manifest les debilitats de la ja fràgil economia de la cura a escala mundial. ONUMujeres va publicar recentment un pla feminista per a la transformació i la recuperació econòmica que es nodreix del que s’ha après durant la pandèmia de Covid-19 i les crisis anteriors.

Ara que el món ha de decidir si es perseverarà en els errors del passat o s´aprofitarà l’oportunitat per fer les coses d’una manera diferent, el nou informe principal, emmarcat en el primer pla de les Nacions Unides d’aquest tipus, utilitza les dades, anàlisi i aportacions més recents proporcionats per més de 100 especialistes internacionals per plantejar una visió i estratègies concretes que permetin situar la igualtat de gènere, la sostenibilitat mediambiental i la justícia social al centre dels esforços mundials de desenvolupament.

L’informe, anomenat “Després de la Covid-19: Un pla feminista per a la sostenibilitat i la justícia social”, detalla la manera en què la pandèmia ha exacerbat les desigualtats de gènere prèvies i ha posat de manifest les debilitats de la ja fràgil economia de la cura a escala mundial.

oNU 2

Entre 2019 i 2020, les dones van perdre 54 milions de llocs de treball a tot el món, una situació que se suma a el fet que, fins i tot abans de la pandèmia, assumien el triple de treball de cures no remunerat que els homes. La degradació mediambiental afecta de manera desproporcionada a les dones, als que es deixa fora de la presa de decisions sobre les polítiques i el finançament per lluitar contra el canvi climàtic.

L’ocupació masculina s’haurà recuperat per a finals de 2021, però encara hi haurà 13 milions menys de dones amb una feina.

Aquesta terna de crisi interconnectades -la laboral, la de les cures i la climática-, soscava sistemàticament la igualtat de gènere i amenaça la supervivència dels éssers humans i del planeta, però també representa una oportunitat per canviar de rumb.

“Mai abans havia estat tan clara la necessitat d’un nou contracte social que aporti sostenibilitat i justícia social per a tota la població. Tenim una oportunitat única de trencar el cicle viciós de la inseguretat econòmica, la destrucció mediambiental i les polítiques excloents i de crear un món millor, més igualitari amb les dones i més sostenible.

El Pla estableix un full de ruta per fer front a aquests desafiaments i recuperar el terreny perdut en matèria d’igualtat de gènere i drets de les dones “, va afirmar Pramila Patten, directora executiva interina.

“Després de la Covid-19: Un pla feminista per a la sostenibilitat i la justícia social” presenta una visió sorgida de l’aprenentatge dels errors de l’passat per abordar les crisis interrelacionades de el clima, les cures i el treball.

Per abordar aquestes crisis transversals, ONUMujeres reclama millors polítiques, accions i inversions, que inclouen:

Invertir en l’economia de la cura i la infraestructura social, per exemple, amb l’ampliació dels serveis de cures de qualitat per crear ocupació i incrementar el suport a les persones cuidadores no remunerades, com han fet països com Canadà i Argentina. La inversió pública en serveis de cures podria crear un 40-60 per cent més de llocs de treball que la mateixa inversió en el sector de la construcció. En països com el Brasil i Sud-àfrica, s’han implementat després de la pandèmia transferències en efectiu per a persones que treballen en l’economia informal, dirigides específicament a les dones.

Aprofitar el potencial de la transició a la sostenibilitat mediambiental, que podria crear fins a 24 milions d’ocupacions verdes en àmbits com l’energia renovable. Les dones han de tenir la possibilitat d’accedir a la part que els correspon d’aquestes oportunitats, inclosa l’adquisició de les aptituds i la capacitació necessàries.

Promoure el lideratge de les dones en tots els espais institucionals: des de les esferes governamentals a la societat civil i el sector privat, especialment en la resposta a les crisis.

Tot i haver estat en la primera línia de batalla enfront de la Covid-19, ja que constitueixen el 70 per cent de les persones que treballen en l’atenció sanitària a tot el món, en l’actualitat les dones ocupen tan sols el 24 per cent dels llocs en els grups de treball sobre la Covid-19 que coordinen la resposta normativa a tot el món.

Augmentar el finançament a les organitzacions de dones. Malgrat la seva funció essencial com a organismes de protecció que aporten una xarxa de seguretat social a les comunitats, lamentablement les organitzacions de dones estan infra finançades. En 2018-2019, les organitzacions dedicades a la defensa dels drets de les dones van rebre només l’un per cent de l’ajuda que els països membres de Comitè d’Assistència per al Desenvolupament de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (CAD- OCDE) van destinar a la igualtat de gènere, que de per si representa una ínfima fracció de la quantia total.

Per finançar aquestes mesures, és urgent posar en marxa polítiques macroeconòmiques transformadores, inclosos impostos progressius i, especialment per als països d’ingrés baix, cooperació internacional i alleugeriment del deute.

També serà fonamental aconseguir un canvi en les relacions de poder per amplificar les veus dels grups històricament exclosos i garantir la incorporació eficaç de la perspectiva de gènere en tots els àmbits.

Fotos: Arxiu AmecoPress.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar