Aquest dilluns, Interior va presentar a la Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Granollers, el nou model d’abordatge policial contra la violència domèstica i de gènere.
Van ser-hi presents el director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, la sotscap de la Regió Policial Metropolitana Nord, intendenta Alícia Moriana i el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, sotsinspector Jordi Santacatalina.
El Model d’Intervenció Policial s’emmarca dins del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica que desenvolupa la Unitat d’Atenció a les Víctimes, adscrita a la Direcció General d’Administració es Seguretat, i que col·labora amb un centenar d’agents que formen part dels grups d’atenció en diferents àrees bàsiques policials.
El nou model d’abordatge policial suposa una millora en les tasques de seguiment, protecció i atenció que realitzen els agents i els Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV), se’ls ha dotat de noves eines tecnològiques que inclouen nous procediments i instrucció sent una de les principals, el Servei Integral d’Atenció a les Víctimes de Violència Masclista i Domèstica (SIAV-VMD). Aquesta solució tecnològica, registra tota la informació relacionada amb l’entorn de la víctima que inclou: expedient policial, tipus de delicte, situació familiar, situacions de multireincidència i de maltractament sistemàtic per part de l’agressor. D’aquesta forma els agents tindran un protocol d’atenció i de seguiment més eficaç en tot el territori.
El risc de la víctima, també forma part d’aquesta nova eina policial, es durà a terme mitjançant un qüestionari de valoració del risc policial que tindrà en compte una sèrie d’indicadors crítics que permeten definir objectivament a l’agent que realitza el qüestionari quin és el nivell de protecció-seguiment que requereix la víctima
La solució integral d’atenció a les víctimes de Violència Masclista i Domèstica (SIAV – VMG) defineix tres models de protecció: Alt, Mitjà i Baix, i un quart supòsit que és l’absència de risc. L’objectiu del Pla de Seguretat i atenció a les víctimes és prevenir els maltractaments amb una orientació en l’entorn de la víctima, estarà coordinada amb altres departaments de la Generalitat i altres institucions com l’Institut Català de de les Dones i amb el suport de la societat civil.
Actualment la Regió Policial Metropolitana del Nord fa 5.294 seguiments a víctimes de violència masclista i domèstica i disposa de 39 agents realitzant tasques dels GAV.