Diumenge 28 maig 2023

Diumenge 28 maig 2023

Compartir

Molta creativitat en femeni a la plaça de Sant Just

El  7é Festival Internacional del Llibre d’Artista.’Blackout Books‘, acabarà amb una exposició, i dues Workshops al Pati Llimona de Barcelona, el divendres 25 i el dissabte 26 d’abril.

Uns trenta expositors de diferents països han mostrat durant tot el dia de Sant Jordi, a l’antiga i acollidora plaça de Sant Just les seves obres de creació, llibres d’artista, fets a mà, obres d’art en miniatura, escultures, llaunes, i lletres impreses per tot arreu, publicacions úniques, o d’edició reduïda, que un públic nombrós ha estat admirant en la  que ja anomenen la plaça dels ‘Llibres Imaginats’.

Elisa Pellacani, president de ILDE, l’associació que organitza aquest esdeveniment el dia de Sant Jordi, des de fa 7 anys, en la inauguració al migdia es va mostrar agraïda amb les institucions col·laboradores com l’Ajuntament de la ciutat, el Pati Llimona o l’Institut Italià pel seu suport al festival, però sobretot va agraïr emocionada a les persones que s’han desplaçat de països com els Estats Units, Itàlia, França o Alemanya, pel seu esforç per estar a Barcelona amb les seves obres: “El nostre festival s’està fent gran, i encara que som artistes i editors petits que no comptem amb ajuda de cap tipus, el nostre públic també creix dia dia. I de la ‘Foscor’: ‘Blackout ‘ de fer llibres a mà -que és com hem titulat aquest any l’esdeveniment -passem a la llum, d’aquest dia tan assolellat… i cada vegada tenim més públic que valora tenir entre les seves mans una obra única, feta amb amor i amb molta il·lusió”

altEl festival ja ha realitzat diferents activitats des que es va presentar dijous passat a l’Institut Italià, i es va inaugurar una de les exposicions. Dimarts hi va haver una taula rodona a la Biblioteca de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, en la que prestigioses autores convidades com Loreta Cappanera, Gwen Dien i Lise Mitchell van mostrar les seves obres i van comentar el seu procés de “Fer llibres”. Ana Capelli, va ser la guardonada amb el premi ” El Llibre Nou”, i se li va facilitar l’edició de 10 exemplars de la seva obra. També es van atorgar els premis Biblioteca d’autors, i una de les persones que el va rebre va ser Mercè Mir, ceramista, que des de fa anys fa llibres amb poesies d’autors catalans com Espriu o Martí Pol.

 

Tallers de “fer llibres” d’expertes internacionals

alt

 

Però en aquesta edició el festival ha ofert moltes més activitats i exposicions en diferents llibreries. I seguirà el divendres 25, i el dissabte 26, amb una gran exposició al Pati Llimona (Regomir 3) i dos workshops, tallers particulars durant tres hora cada tarda, impartits per Laurie Corral (el divendres de 16 a 19 hores), que per primera vegada ha portat a la ciutat una antiga màquina de fer targetes de crèdit, amb la qual s’imprimiran petites obres.

I el dissabte el taller de la tarda l’impartirà Gwen Diehn, que mostrarà la tècnica exclusiva que s’imparteix als Estats Units. Totes les activitats, excepte aquests tallers (de places limitades) són obertes i gratuïtes. I el divendres hi haurà la inauguració amb lambrusco, i un fi de festa a les 20 hores amb música de E. Sacca & Abel Litrán, que presenten cançons de “Vaga lluna”. Dissabte acabarà l’exposició i es farà la cloenda, també amb música, amb el grup Mandragora Chansons – Bagages pour musiques vagabondes.

 

alt

En aquesta Fira a l’aire lliure del dia de Sant Jordi, en diferents moments s’ha barrejat l’art del llibre, amb l’espectacle i la música. Un tàndem creatiu que ha permès a les persones assistents gaudir de representacions de teatre divertides, com la que han fet dos autors de renom internacional, Carole Willbrand & Mark Met, dels concerts de la soprano Emmanuellel Sacra, la contralt Helena Resurreiçao, i Albert Litran al piano, així com de la perfomance de l’artista i creadora Claudia Ambriz, i dela lectura poètica del poeta italià, Andrea Zuccolo, que ha llegit poemes del seu llibre: “Així sigui”.

En aquesta mostra (i posterior exposició al Pati Llimona), hi ha la presència de Veronica Cartonera (veure article publicat a La Independent), l’editorial amb portades de reciclatge que porten les companyes de la ADPC: Anna González i Manolita Sanz; les obres d’artistes ceramistes com Merce Mir i Teresa Gironés o pintores com Macu Jordà i Sol i Serena, de Barcelona; L’oeuf de França, Cartiera Clandestina de Venècia (Itàlia), El teler de Salamanca, etc.

En aquesta edició s’han pogut admirar llibres “meravellosos”, de diferents parts del món. Creacions que mostren sensibilitat i mestria en “crear llibres”. A més de l’exposició d’aquest cap de setmana es poden admirar una selecció d’obres en una mostra itinerant fins el 15 de maig a l’Institut Italià i en diferents llibreries. I al setembre el Festival, es presentarà a Itàlia (Reggio Emilia).

Aquest Festival l’organitza Elisa Pellacani, presidenta de ILDE, associació que des de fa 7 anys fa el Festival del Llibre d’Artista, que des que va començar el 2007, i en cada edició ha publicat un preciós llibre de creació amb la inclusió dels participants. En aquest festival el públic pot contactar directament amb els autors i autores, aprendre i veure o col·leccionar la seva obra. Tal com explica Pellacani: “A part de presentar la seva obra, aquest any el Festival ha portat a autors del món artístic internacionals de “crear llibres” que per primera vegada vénen a Barcelona, i van intercanviar els seus coneixements amb artistes d’aquí i amb les persones interessades”, i segons Pellacani ” la nostra escola Itinerant del Llibre es nodreix aquestes experiències. Crec que hem aconseguit treure el llibre d’artista i la petita Edicon l’entorn elitista en què es movia, i que el pugui admirar un públic”.

 

altAquesta creativa i emprenedora italiana també es sent orgullosa de  que en cada edició participin diferents escoles. Ella ha estat durant 8 anys professora de “llibres il·lustrats” a l’Escola Massana, una especialitat que va començar quan la va proposar al poc d’instal·lar-se a la ciutat. En l’actual edició l’han acompanyat l’alumnat de l’ Escola de Disseny Serrà i Abella de l’Hospitalet de Llobregat.

“Més enllà de les modes i de les tendències, el nostre festival ofereix una nova relació entre qui crea i qui produeix, investigant la diferència entre els llenguatges artístics, la seva aplicació a l’edició, les seves possibilitats de relació amb la sensibilitat d’un públic que pot adquirir creacions úniques a un preu mòdic”. Pellacani també està orgullosa d’haver posat el seu granet de sorra perquè el 23 d’abril sigui dia MUNDIAL del llibre, ja reconegut per la UNESCO, i “alhora sigui ocasió per parlar també de qui treballa en el procés d’edició, i puguim donar a conèixer la interessantíssima producció minoritària com és la de aqui es fa, i  es reconegui la s’intensa activitat creativa i de recerca artística que hi ha darrere” .

Pellacani, que actualment està estudiant antropologia a Barcelona; “Després de Belles Arts que vaig acabar a Italia, i em va permetre una beca aquí, era la millor carrera que podia estudiar per esbrinar el profund sentit humà i de progrés de les obres d’art”. Ara esdedica sobretot a l’edició, a través d’una editorial d’art amb seu a Itàlia: La formació li segueix interessant però des de l’escola Itinerant, no d’una forma diària i quotidiana. Segueixo compartint la meva vida a Barcelona, des d’on viu fa 10 anys, i al meu poble a la regió de Reggio Emilia,a Itàlia.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nicaragua exclou les partides per salut sexual i reproductiva

Dones Llibertaries: Cap dona més assassinada

Caldes de Montbui: Celebració del Dia Internacional de les Dones