fotogrup

Compartir

Mataró: 8-M. La mirada de quatre escriptores maresmenques / La Independent / Notícies gènere

Marta Novellas, Emilia Illamola, Pili Gonzàlez i Maria Català, escriptores maresmenques, van protagonitzar un interessant debat, el Dia Internacional de les dones, a la Biblioteca Antoni Comas, de Mataró. A través de les seves obres “No estás sola”, de M. Novellas, “Más allà del cielo azul” d’Emilia Illamola, “Fàbriques de Mataró 01” de Pili Gonzàlez i “A les fosques” de Maria Català que finalment no va poder participar en el debat a causa d’un accident domèstic. El púbic va poder entendre com fan servir les paraules, com les ordenen per finalment expressar les històries dels seus personatges. Va moderar el debat la periodista, Teresa Carreras.

 

 

 

 

Marta Novellas va explicar que les i els seus protagonistes estan molt vius en el seu interior des del moment que pensa una historia i que ells són els encarregats d’anar-la dissenyant. Emilia Illamola va continuar afirmant que en el seu cas, als seus, els costa molt parlar de la seva vida exterior. En la quarta obra d’aquesta escriptora argentonina els seus personatges cerquen sempre reaccions als sentiments interiors que mouen la seva vida. El llibre de Pili Gonzàlez és una una obra gairebé d’històriadora local afegint-hi converses amb les persones que han portat les fabriques de diversos rams que apareixen en el llibre. Encara que els negocis sempre han estat coses d’homes, Pili Gonzàlez reflecteix molt el sentiment de les dones sobre els negocis i les seves clienteles del Mataró del segle passat.

La mirada d’aquestes autores va protagonitzar un interessant debat que va donar a conèixer les vegades que el públic- homes i dones- havien decidit posar-se davant el paper en blanc. Les dones majoritàries entre el públic van explicar com tractarien els temes i els personatges a través de la seva sensibilitat personal i aquí es va produir un interessant debat convenientment animat per la moderadora que, com a periodista, va plantejar també les diferències de llenguatge i de mirada de les periodistes i les escriptores. Un debat on es va concloure que periodisme i literatura són diferents i tenen, cada una d’aquestes disciplines, una mirada particular.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.

També et pot interessar