Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Madrid: Víctimes invisibles del SAP

Denúncia de noves sentències judicials que s’amparen en el *Síndrome d’Alienacio Parental. En aquest cas afecten a dues nenes, una de set anys i una altra de catorze de Madrid

Dos nous casos a Madrid

A iniciativa de la pisicòloga i experta en violència de gènera, Fátima Urzanqui, i amb la col.laboració de periodistes del Diari Diagonal s’ha iniciat una campanya informativa sobre aquests dos nous casos de sentències dels jutjats de Colmenar Viejo. En un comunicat rebut a La Independent expliquen que el dimecres 28 de març, agents de la Guàrdia Civil -complint les ordres de les respectives titulars dels jutjats de família 2 i 3 de Colmenar Viejo- es van presentar a dos centres educatius de la Comunitat de Madrid i es van dur a dues nenes, una de 9 anys i una altra de 14. La de 14 anys va ser conduïda a dependències judicials, i la petita a casa de l’àvia paterna.

Malgrat la seva decidida oposició, les dues menors han quedat sota la custòdia dels seus respectius pares. No importa que la menor de 9 anys hagi relatat que el seu pare abusava d’ella ni que la menor de 14 anys hagi denunciat que el seu pare la maltracta regularment i que s’ocupava molt negligentment d’ella, segons el comunicat rebut. 

Les dues magistrades han recorregut, a l’hora de concedir la respectiva custòdia de les dues menors, a l’anomenat Síndrome d’Alienació Parental o SAP, aquest suposat trastorn mental infantil que, tant organitzacions de dones com a professionals de la psicologia i la psiquiatria, consideren que és una forma més de violència contra les dones. En aplicar el SAP, aquestes jutgesses dels jutjats de Família número 2 i 3 de Colmenar Viejo han retirat la custòdia de les seves respectives filles a les seves mares i les han concedit als seus pares. Aquest lliuraments foren decretats el setembre passat, en el cas de la petita, i al desembre en el de la menor de 14 anys. Aquesta nena va escriure llavors una carta per fer pública la seva situació que començava “Hola, he estat i sóc a dia d’avui una nena maltractada pel meu pare”. La mobilització d’un grup de dones i de familiars va aconseguir llavors que en ambdós casos les dues nenes poguessin evitar ser lliurades als seus pares. Però les menors van quedar en uns llimbs legals perquè encara que estaven vivint amb les seves mares aquestes no tenien ja la seva custòdia.

A la petita se la van emportar arrosseguant-la de l’escola sense deixar-la acomiadar de la seva germana, que és alumna també del centre, com va suggerir el seu tutor al qual la nena s’aferrava demanant-li que no deixés que la portessin amb el seu pare. El dijous 29 de març, la germana va trucar a la casa dels avis i l’avi li va dir que mai la deixaria parlar amb ella. A la nit, la nena va trucar d’amagat a casa i li van tallar la trucada.

Aquesta nena de 9 anys ja no tornarà al seu col·legi, ja que canvia de localitat de residència i no podrà tenir cap contacte amb la mare ni ningú del seu entorn (inclosa la seva germana) almenys durant dos mesos com recull la sentència. Tampoc permeten que la segueixi atenent la seva psicòloga.

La situació de la nena més gran és pitjor. Es van presentar a l’institut dos guàrdies civils de paisà amb una ordre judicial per emportar. L’equip directiu hi va posar tota la resistència que va poder fins que, finalment, la secretària judicial, en una trucada de telèfon a instàncies dels guàrdies civils, va amenaçar a la direcció amb denunciar-la per desacatament a l’autoritat.

La menor va ser conduïda a dependències judicials on va estar incomunicada. Allà li van agafr el mòbil, i no ha estat possible contactar amb ella des de llavors. Tampoc li van permetre parlar amb l’advocat de la seva mare que es va presentar al jutjat. Com la menor va mantenir també la seva negativa a marxar amb el seu pare, la jutge va donar ordre que la Guàrdia Civil la portés on el pare digués. No s’ha tornat a saber res d’on para ni han permès que se li fes arribar la medicació que està prenent. La mare té una ordre d’allunyament i no podrà tenir cap contacte amb la seva filla durant dos mesos. I aixó que encara no se li ha comunicat l’execució forçosa de la retirada de custòdia, segons explica el comunicat rebut.

Ambdues nenes han denunciat  els seus pares i demanat protecció i la resposta de les institucions, la judicial i la dels equips psicosocials adscrits al jutjat, dels serveis socials, dels punts de trobada familiar, etc., ha estat permetre que siguin lliurades contra la seva voluntat a uns pares als quals han denunciat com a maltractadors.

Responsables d’aquesta campanya informativa tenen prevista a la tornada de Setmana Santa la convocatòria d’una roda de premsa per denunciar aquests dos casos.

*  EL SAP, un suposat trastorn mental infantil

El SAP s’aplica en litigis per la custòdia quan la mare denuncia maltractaments o abusos al seu fill o filla encara que és una teoria rebutjada per nombroses i prestigioses institucions científiques (com l’Associació Americana de Psiquiatria, l’Organització Mundial de la Salut, l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria o l’Associació Espanyola de Pediatria). Segons els seus defensors, el SAP sorgeix quan una nena o nen es nega a veure el pare. En els casos en què s’aprecie problemes de relació i rebuig dels fills i les filles al pare, la primera aproximació des del punt de vista científic ha de ser descartar situacions de violència. No obstant això, els defensors del SAP expliquen aquest rebuig per un suposat rentat de cervell per part de la mare.

El SAP va ser descrit els anys 80 per Richard Gardner, un psiquiatre nord-americà que recomanava tallar rotundament la relació del nen amb la mare alienadora mentre insistia que calia fer el possible per mantenir i construir la relació amb el pare, encara que s’hagi provat que aquest ha abusat sexualment del fill o filla. Això concorda amb la creença de Gardner que l’abús sexual no és necessàriament traumàtic (Cita del propi Gardner). 

Carta que ha escrit l’oncle de la nena de 14 anys

Podeu llegir articles sobre aquesta temàtica a La Independent i al diari Diagonal

Com es rearma el masclisme, Escrit per Áurea Sánchez – Galícia dilluns, 18 d’abril de 2011

Crida a rebutjar el suport de la Generalitat valenciana al IV Congrés SAP , Escrit per P.M. Redacció La Independent dimarts, 6 de març de 2012

¿Y si el juez da la custodia a un abusador? per Julia Gas (Madrid). Diagonal

El PP de Valencia apoya un congreso de apología del SAP. Diagonal

——————————————————- 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Internacional: Perilloses tendencies femenines de bellesa / La Independent / Notícies gènere

      El “Thigh gap” és l’últim crit de la moda entre les adolescents....

I visqueren Felices. Entrevista a Heura Marçal

Parlem amb Heura Marçal és una de les impulsores del Projecte “I Visqueren Felices” que...

Estat: Anàlisi del tractament de la imatge publicitària de la dona a l’entorn digital

Per Redacció AmecoPress Major igualtat en la construcció de la imatge femenina a internet i...