portada libro mujeres luchadoras-c09c4

Madrid: Col·loqui i presentació de llibre: “Lluitadores: Dones rurals en el món” / La Independent / Agència de Notícies

El passat 17 d’Octubre ha tingut lloc la presentació del  llibre “Lluitadores: Dones rurals en el món” -un projecte internacional finançat per IICA i Corteva Agriscience-, en un col·loqui en el qual s’han debatut els reptes que enfronten les dones rurals.

 

 

 

En aquest acte hi han participat Isabel Bombal, Directora General de Desenvolupament Rural i Política Forestal del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació d’Espanya, així com dues de les autores espanyoles —Soledad Murillo, secretària d’Estat d’Igualtat, i Pilar Álvarez, corresponsal de gènere d’El País—, a més de Soraya Villarroya, Coordinadora del IICA Europa, María Torne, de l’empresa Corteva i Teresa López, presidenta de Fademur.

Soledad Murillo emfatitzava que “és necessari que les dones rurals tinguin els mateixos drets en tots els països” i destacava de manera especial el dret a la propietat o copropietat, dret a la seguretat social, dret a la jubilació, accés als serveis socials necessaris per a la família, i presa de decisions. Murillo va recordar que no hi ha cap dona en el Consell Econòmic i Social, on es prenen decisions fonamentals.

 

 

Libro de Ameco

 

 

“Les dones no se’n van del món rural, sinó que les esan expulsant”, va dir la Secretària d’Igualtat, se’n van perquè no tenen recursos, perquè en món rural hi manquen les infraestructures necessàries i perquè elles s’empobreixen.

El llibre que s’ha presentat recull 37 veus de dones de diferents països de l’àmbit rural. I és que, segons expressava Pilar Álvarez, “les dones són veus poc escoltades, sobretot les dones rurals. No estan representades ni en les institucions ni en la societat”.

Teresa López defensava la necessitat de comptar amb una “agenda comuna” per a les dones rurals que prioritzi l’accés a la terra, la titularitat compartida de la terra, la visibilitat del seu treball, combatre la violència de gènere i la necessitat d’abordar les polítiques d’igualtat

Una agenda complicada en un sector agroalimentari “envellit, masculinizado i despoblat”, compartia Isabel Bombal, qui apostava per centrar l’atenció en joves i dones, la “columna vertebral” del món rural. Per a això, el ministeri centra la seva atenció en la defensa de “una política agrària comuna amb perspectiva de gènere”, en “visibilitzar” les situacions i aportacions i en “reduir la bretxa digital”.

 

Foto: AmecoPress

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar