Lula Da Silva crea Ministeris de la Dona, Promoció Igualtat Racial i dels Pobles Indígenes

Autora: Micaela Márquez. Fotografia: SemMéxico

Inicia un govern d’esperança i reconstrucció després de quatre anys de govern d’ultradreta.

“La ciutadania és l’altre nom de la democràcia”, va dir el nou president.

Lula Da Silva com a president del Brasil en el seu missatge d’esperança i reconstrucció al parlament va anunciar la creació del Ministeri de la Dona per “enderrocar el castell centenari de desigualtat i prejudici”.

Va expressar que “és inadmissible que les dones rebin menys que els homes, exercint la mateixa funció. Que no siguin reconegudes en un món polític sexista. Que siguin assetjades amb impunitat als carrers i a la feina. Que siguin víctimes de violència dins i fora de casa”.

També va considerar inacceptable que la seva població en termes racials segueixi sent la majoria pobra i oprimida en un país construït amb la suor i la sang dels seus ancestres i ancestres africans. “Creem el Ministeri per a la Promoció de la Igualtat Racial per ampliar la política de quotes a les universitats i la funció pública, a més de reprendre les polítiques dirigides a les i els més desprotegits en salut, educació i cultura”.

Així mateix, va anunciar la creació del Ministeri dels Pobles Indígenes en termes de deute històric i que són els més capaços per defensar-se de la desforestació i degradació ambiental a l’Amazònia. Es fomentarà la prosperitat a la terra i es donarà l’oportunitat de conrear, plantar i collir.

En el seu primer discurs com a mandatari per al període 2023-2027, després d’imposar-se a les eleccions del 30 d’octubre passat després de quatre anys de govern ultradretà de Jair Bolsonaro, Ignacio Lula Da Silva va expressar el seu agraïment a la consciència política de la societat brasilera que va triomfar davant les amenaces de la ultradreta. Per això es va comprometre juntament amb el poble brasiler a construir un país per a totes i per a tots. “La ciutadania és l´altre nom de la democràcia”, va dir.

“La democràcia va ser la gran vencedora d’aquesta elecció”, va afirmar i va reconèixer també l’actitud valenta del Poder Judicial, especialment del Tribunal Superior Electoral, va ser fonamental per fer prevaldre la veritat de les enquestes sobre la violència dels seus detractors i detractores.

Lula da Silva va expressar que els drets i els interessos de la població, l’enfortiment de la democràcia i la recuperació de la sobirania nacional seran els pilars del seu govern.

Va destacar que la rellevància de les eleccions al Brasil es refereix, finalment, a les amenaces que enfronta el model democràtic. A tot el planeta s’articula una onada d’extremisme autoritari que difon l’odi i la mentida a través de mitjans tecnològics que no estan subjectes a controls transparents.

“Defensem la llibertat d’expressió plena, conscients que és urgent crear instàncies democràtiques d’accés a la informació fidedigna i de rendició de comptes pels mitjans pels quals s’inocula el verí de l’odi i la mentida. Aquest és un desafiament civilitzatori, igual que la superació de les guerres, la crisi climàtica, la fam i la desigualtat al planeta”, digué.

Rescatar 33 milions de persones de la fam i més de 100 milions de la pobresa

Va recordar que fa 20 anys quan va ser elegit per primera vegada va començar el seu discurs inaugural amb la paraula “canvi” que significava implementar el canvi per a una vida digna sense gana amb accés a la feina, a la salut i a l’educació. Avui reitera el seu compromís davant l’augment de la pobresa i el retorn de la fam, per la qual cosa el seu missatge és “esperança i reconstrucció”.

Davant de la destrucció de les polítiques públiques que promovien la ciutadania i els drets essencials, la salut i l’educació, el govern anterior no deixà recursos per a menjadors escolars, vacunes, seguretat ciutadana, protecció forestal ni assistència social.

Per això el seu compromís comença amb la garantia d’un Programa “Bossa Família” renovat, més fort i més just, per atendre els més necessitats. L’objectiu és rescatar 33 milions de persones de la fam i rescatar de la pobresa més de 100 milions de brasilers i brasileres, que han portat la càrrega més dura del projecte de destrucció nacional que avui acaba.

Va afirmar que “Cap nació no s’ha aixecat ni es pot aixecar sobre la misèria del seu poble”.

Per evitar el retorn de l’autoritarisme es torna a complir la Llei d’accés a la informació, el Portal de la Transparència tornarà a complir la seva funció, es tornaran a exercir els controls republicans per defensar l’interès públic.

No hi haurà veritable justícia en un país on s’agravia un sol ésser humà, per la qual cosa correspondrà al Ministeri de Drets Humans vetllar i actuar perquè es respectin els drets de cada ciutadà i ciutadana, en l’accés als serveis públics i privats, en la protecció contra prejudicis o davant de l’autoritat pública.

El Ministeri de Justícia i Seguretat Pública actuarà per harmonitzar els Poders i entitats federatives per tal de promoure la pau on sigui més urgent: a les comunitats pobres, al si de les famílies vulnerables al crim organitzat, les milícies i la violència, vinga de on vingui.

Caldrà signar mesures per reorganitzar les estructures del Poder Executiu, per tal que tornin a permetre que el govern funcioni de manera racional, republicana i democràtica.

Rescatar el paper de les institucions de l’Estat, la banca pública i les empreses estatals al desenvolupament del país. Planificar les inversions públiques i privades cap al creixement econòmic sostenible, ambientalment i socialment.

La roda de l’economia tornarà a girar i el consum popular jugarà un paper central en aquest procés.

Reprendre la política de valoració permanent del salari mínim. Dialogar, de manera tripartita -govern, centrals sindicals i empresarials- sobre una nova legislació laboral. Garantir la llibertat per emprendre, juntament amb la protecció social, és un gran desafiament en els temps actuals.

En diàleg amb els 27 governadors/es definiren prioritats per reprendre obres irresponsablement paralitzades, de les quals n’hi ha més de 14 mil al país. Reprendre Minha Casa, Minha Vida i estructurar un nou PAC per generar llocs de treball a la velocitat que requereix el Brasil. Buscar finançament i cooperació –nacional i internacional– per a la inversió, per dinamitzar i ampliar el mercat de consum intern, per desenvolupar el comerç, les exportacions, els serveis, l’agricultura i la indústria.

Els bancs públics, especialment el BNDES, i les empreses que promouen el creixement i la innovació, com ara Petrobras, tindran un paper fonamental en aquest nou cicle. Al mateix temps, s’impulsaran les petites i mitjanes empreses, potencialment les generadores més grans d’ocupació i renda, l’emprenedoria, el cooperativisme i l’economia creativa.

S’estan revocant els decrets penals per ampliar l’accés a armes i municions, que van causar tanta inseguretat i tant de mal a les famílies brasileres. Brasil no vol més armes; vol pau i seguretat per al vostre poble. També va assegurar que al Brasil tothom podrà exercir lliurement la seva religiositat.

La pandèmia del COVID 19 la gran tragèdia

Sobre la pandèmia del Covid 19 va dir que les 700.000 víctimes mortals ho han estat per l’actitud criminal d’un govern negacionista, obscurantista i insensible a la vida. Les responsabilitats d‟aquest genocidi han de ser investigades i no han de quedar impunes.

Així mateix, informà que es recompondran els pressupostos de salut per garantir l’assistència bàsica, la Farmàcia Popular, promoure l’accés a la medicina especialitzada. Així com els  d’educació, i s’ invertirà en més universitats, en educació tècnica, en accés universal a internet, en l’ampliació d’escoles bressol i en educació pública de temps complet. Aquesta és la inversió que veritablement conduirà al desenvolupament del país.

Anuncià la represa de la integració sud-americana, des del Mercosur, la revitalització de la UNASUR i altres instàncies d’articulació sobirana a la regió. Sobre aquesta base es podrà  reconstruir el diàleg orgullós i actiu amb els Estats Units, la Comunitat Europea, la Xina, els països de l’Est i altres actors globals; enfortir els BRICS, la cooperació amb els països africans i trencar l’aïllament a què estava relegat el país, informà.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

5 lectures d’aquesta notícia

També et pot interessar