Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

Lliurament dels Premis ‘DonaTIC 2018’

Barcelona va tornar a ser, per quart any consecutiu, seu del lliurament dels Premis ‘DonaTIC’. Un reconeixement del paper i del talent de les dones en el sector tecnològic.

Aquests guardons tenen com objectiu reconèixer el paper imprescindible de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic en el camp de les noves tecnologies.

Aquests Premis també volen ser un referent perque les nenes i adolescents veigin que en les disciplines STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), les dones destaquen amb ocupacions altament qualificades. Les STEM poden ser el futur de moltes d’elles tant en el camp empresarial o acadèmic com en el d’investigació.

 

 

Premios TICs4-leonor sedó

Les persones guadonades.

 

Premis ‘Dona TIC’

Tant la trobada com els Premis ‘Dona TIC’, són una iniciativa conjunta de la associació Tertulia Digital, amb Tomás Cascante, CEO de Tertulia Digital i editor de BARCELONADOT, al capdavant; i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya. Patrocinen la grobada i2cat, Microsoft, Telefónica i Citelum.

Col·laboren en l’esdeveniment: l’Observatori Dona, Empresa i Economia, la Cambra de Comerç de Barcelona, Telecos.cat, Universitat Politècnica de Catalunya, Cios.cat, Ajuntament de Barcelona, Institut Català de les Dones, anteverti, Fundació BCN de Formació Professional, i iDISC.

En aquesta ocasió s’hi varen presentar 93 candidatures, el que significa un augment del 27% respecte l’any passat. De fet des de la primera edició dels Premis el 2015, els Premis ‘Dona TIC’ han crescut de manera molt significativa. S’ha passat de les quatre categoríes de premis i 45 candidates a la primera edició, a les sis categories i 57 candidates al 2016, i 7 categories i 73 candidates al 2017.

 

 

Premios TICs9-leonor sedó

Joana Barbany.

 

Benvinguda i ponència inaugural

La directora general de la Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, va donar la benvinguda al públic possant l’accent en que “cal possar en valor i resaltar el talent de les dones en el camp tecnològic. De moment som poques, sí, però volem ser visibles i que s’ens tingui en compte. Les i els qui em coneixeu, sebeu que sóc una incondicional de la presència de les dones en tots els sectors, especialment en el tecnològic ja que la situació es especialment preocupant”.

Va manifestar que seria important una aliança entre govern, empreses, món acadèmic, families, col·legis professionals, escoles i mitjans de comunicació per fomentar l’interés de les nenes i adolescents en el sector TIC.

A continuació Guanyente Sanmartín, Vicepresident & General Manager Large Format Design Business HP WW, va parlar sobre el paper de la dona en el sector TIC, possant la seva experiència com referència.

Explica que és una dona TIC aquasi per accident: “A mi m’agradaven les matemàtiques i em vaig matricular a telecomunicacions perquè era la carrera més difícil que hi havía a Barcelona. El meu objectiu era ser directora general de Telefònica”.

 

Premios TICs99-leonor sedó

Guanyente Sanmartín.

 

Quan cursava tercer de carrera es va haver de quedar a Barcelona per enfermetat del seu pare i una amiga li va comentar que potser l’interessaria treballar durant l’estiu a HP. “Vaig entrar a treballar a HP i des d’ aleshores que estic a la mateixa companyia. Desprès d’anys vaig començar com enginyera, vaig estar a marketing, vaig fer totes les funcions. Vaig anar a l’Asia com directora general de vendes, on m’hi vaig quedar un temps. Desprès em varen enviar a Palo Alto, a Silicon Valley, on hi vaig estar cinc anys”, va dir Sanmartín.

“He tingut molta sort al tenir un marit que ha sacrificat la seva carrera per mi. Ell es queda a casa mentre jo a casa només hi soc a vegades. Fa un any i mig em varen donar la oportunitat de treballar a Barcelona com directora general i aquí estic”.

Pel que fa a HP ens explica que va nèixer fa 80 anys a Silicon Valley i que tres dels seus valors més importants són la diversitat, la llibertat de la persona empleada en l’entrega d’objectius i el valor de les persones. L’ empresa fomenta i organitza activitats en les que hi han participat unes 3000 dones.

“A la companyia més del 62% són dones i hi ha un 25% de dones executives. A les empreses modernes existeixen tres valors fonamentals: l’ empatia, la flexibilitat i la col·laboració. I quins segments de la població tenen aquests valors? Doncs, les dones i aixó no vol dir que alguns homes no els tinguin també. Aquests valors faciliten la capacitat de créixer de les empreses”.

Guanyente Sanmartín va posar de manifest que no tot li ha estat fàcil: “Em va costar set anys arribar a ser executiva, arribar a ser directora general… una pila d’anys i donar la volta al món; viure a Singapur, a Sillicon Valley, canviar de negoci, de país i de manera de viure. Però estic treballant en el que m’agrada i sóc feliç”.

 

Lliurament dels Premis

 

Premios TICs5-leonor sedó

 

Premios TICs6-leonor sedó

 

Premios TICs7-leonor sedó

 

 

Les guardonades foren:

Dona TIC Professional: Teresa Serra Majem, llicenciada en Informàtica. El Premi li fou lliurat per Tomàs Cascante, president de Tertúlia Digital.

Dona TIC Acadèmica/Investigadora: Karina Gibert Oliveras, catedràtica. Josep Paradells, director de la Fundació i2CAT, li feu el lliurament del guardó.

Dona TIC Divulgadora: Xantal Llavina, directora i presentadora del programa de ràdio ‘Revolución 4.0’ a Catalunya Ràdio. Montserrat Pardo, directora de Relacions Institucionals de Microsoft Ibérica, li lliurà el Premi.

Iniciativa d’Entitat Centre Formatiu: ConectaCODE de la Fundació Esplai. Ciutadania Compromesa. El Premi fou entregat, a les seves representants, per Alejandro Lozano, director de desenvolupament de Citelum.

Iniciativa Empresarial: StrongHer de NOKIA Spain SA. Marta Simelio, coordinadora del Sector Públic Catalunya de Telefónica, lliurà el Premi.

Dona TIC Emprenedora: Maria Teixidor Jufresa, socia fundadora de BCN Resol ODR Solutions. Li feu entrega del guardó Anna Mercadé, presidenta del jurat dels Premis ‘Dona TIC’ i directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Categoria Estudiant TIC FP: Cristina Martin Planelles. Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de les Dones, li lliurà el Premi.

Categoria estudiant TIC Universitària, Menció Especial: Sundus Ishaque

Categoria Estudiant TIC Universitària: Laura Martínez Sanahuja, enginyera informàtica. Entregà el Premi a les dues guanyadores Joana Barbany, directora general de Societat Digital.

Categoria Dona TIC Revelació: Jordina Torrents Barrena, especialista en Enginyeria Informàtica. L’Honorable Sr. Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, fou l’encarregat de donar-li el guardó.

 

 

Premios TICs8-leonor sedó

Jordi Puigneró.

 

Clausura

Tancà l’acte Jordi Puigneró, qui afirmà que aquests Premis “no són uns premis més, sino que es tracta de trencar un sostre de vidre, es tracta de trencar un esquema mental i cultural. Al llarg de la història hi ha hagut centenars de dones que han deixat empremta en un món dominat per homes. La gran majoria van treballar a l’ombra, invisibilitzades o, pitjor, ignorades.

El talent femení ha estat sistemàticament silenciat i amputat. Ada Lovelace, la primera programadora; Hedy Lamarr, visionaria del wifi, o Margaret H. Hamilton, programadora del software de navegació per les missions de l’Apolo, i tants noms oblidats injustament.

El diagnòstic és clar, la nostra societat no es pot permetre renunciar al 50% del talent de la seva societat. Avui la riquesa de les nacions és el seu talent. Les TIC se’han convertit en un generador de treball, un sector estratègic, i si no som capaços d’integrar-hi el talent femení estarem fomentant la escletxa salarial de gènere”.

El Conseller informà que el 62% dels alts càrrecs del seu departament són dones. També digué que estàn treballant en un pla que impulsarà les vocacions en ciència, tecnologia i matemàtiques a les escoles de Catalunya.

Al mateix temps Joana Barbany liderarà el pla a llarg termini ‘Dona TIC’ com ‘pla estratègic de país’ per impulsar una tàctica que aglutini, coordini i sumi totes les diverses iniciatives que es fan des de les diferents administracions, entitats públiques, privades i acadèmiques, per empoderar a les dones en l’àmbit tecnològic.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A totes les dones que han parit la Marea de la Revolució

  Signen: Dones Compromeses, Resistents, Enxarxades, Austeres, Revolucionàries, Activistes, Desobedients, Integrals, Creadores, Actives, Lliures, Somniadores…...

«Última llamada» Esto es más que una crisis económica y de régimen: es una crisis de civilización.«Última llamada»

Los ciudadanos y ciudadanas europeos, en su gran mayoría, asumen la idea de que la...

La Gramàtica no és la Vida

 respon Amelia Valcárcel, catedràtica de Filosofia Moral i Política (UNED), a Ignacio Bosque, membre de la Real Academia...