Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

Les teves paraules poden curar les ferides més doloroses

 

 

Amnistia Internacional llança una campanya de suport a dones yazidíes del nord de l’Iraq que viuen en un camp de persones refugiades a Grècia.

Kurtey, Ghazal, Karmey, Beshey i Noorey són les cinc dones de la imatge. Són yazidíes del nord de l’Iraq però viuen en un camp de persones refugiades a Grècia des que l’autodenominat Estat Islàmic va assolar la regió en la qual vivien, en 2014. No van tenir opció: sabien que altres dones havien estat torturades, violades, obligades a casar-se , venudes o entregades com a regal als combatents. Amnistia Internacional, que ve denunciant les cruels situacions viscudes per les dones yazidíes, acaba d’iniciar una campanya per a expressar la sororitat amb aquestes cinc dones.

  

 

ameco

 

Foto: Richard Burton, les cinc dones protagonistes de la campanya

 

 

La idea és enviar milers de missatges de suport a aquestes cinc dones que es troben en el camp de persones refugiades, on han format un “cercle de protecció” per donar-se suport les unes a les altres. Pots donar suport a la web de l’organització

“Perquè les teves paraules poden curar les ferides més profundes que cap hospital pot tractar. Tens fins al 25 de novembre per deixar els teus missatges. Els traduirem i imprimirem en 5 quaderns que rebran cadascuna d’elles. Perquè les teves paraules poden ser la calor, la cura i el suport que curi els seus records “, manifesten des de l’organització.

“És important destacar que la mobilització de la ciutadania produeix canvis” destaca Safira Cantos, directora d’Amnistia Internacional Madrid, que insisteix que és fonamental que les donesque els seus  drets estan sent trepitjats se sentin recolzades, a més que els Estats i autoritats se senten pressionats per la mirada internacional.

Al començament del passat mes d’octubre, Amnistia Internacional, va denunciar que les dones i les nenes yazidíes que van ser esclavitzades, violades i sotmeses a altres tortures pel grup armat autodenominat Estat Islàmic (EI) estaven sent desatendienda per falta de suport adequat de la comunitat internacional.

Investigadores de l’organització van entrevistar durant una visita a la regió semiautònoma del Kurdistan de l’Iraq, a l’agost de 2016, a 18 dones i nenes segrestades per l’EI. Les dones i nenes havien escapat o havien estat posades en llibertat després del pagament d’un rescat per les seves famílies. Diverses d’elles havien estat a punt de suïcidar o tenien germanes o filles que s’havien suïcidat a conseqüència dels atroços abusos soferts durant el captiveri. El patiment de les que van sobreviure s’agreuja per la indigència en què viuen actualment, el dolor pels familiars que van morir a mans de l’EI i la por pels que segueixen captius.

“Els inimaginables horrors soferts per aquestes dones i nenes yazidíes sota la captivitat de l’EI llancen una nova llum sobre els crims contra la humanitat i crims de guerra que continuen perpetrant el grup. A moltes d’elles les van violar repetides vegades, les van colpejar o les van sotmetre a altres tortures i segueixen traumatitzades per les seves punyents experiències “, ha dit Lynn Maalouf, directora adjunta d’investigació de l’Oficina Regional d’Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d’Àfrica.

“Aquests pertorbadors testimonis posen de manifest la necessitat urgent de més suport internacional per ajudar les supervivents a afrontar el prolongat trauma físic i psicològic causat pels abusos que han patit i presenciat.”

Actualment no hi ha establert cap sistema unificat per avaluar les necessitats de les persones supervivents de la captivitat de l’EI. Cal fer molt més per garantir que aquestes persones reben l’atenció i el suport que necessiten urgentment per reconstruir les seves vides.
Des que els combatents de l’EI van atacar la regió nord-occidental iraquiana de Sinjar, l’agost de 2014, els yazidíes han estat objecte d’atacs deliberats i sistemàtics. Milers d’ells han estat segrestats, centenars d’homes i nens han estat massacrats i molts han estat amenaçats de mort si no es convertien a l’islam. Quan les segresten, les dones i les nenes yazidíes són separades dels seus familiars i després “regalades” o “venudes” a altres combatents de l’EI a l’Iraq ia Síria. Sovint els combatents se les intercanvien diverses vegades, les violen, les colpegen o les sotmeten a altres maltractaments, no les alimenten ni satisfan altres necessitats i les obliguen a netejar, cuinar i realitzar altres tasques.

Moltes de les dones que van parlar amb Amnistia Internacional van dir que els havien arrabassat als seus fills i filles. Als nens majors de set anys se’ls emportaven per adoctrinar-los i donar-los ensinistrament militar, mentre que a les nenes les “venien” com a esclaves sexuals amb tan sols nou anys. Polítics locals, activistes i professionals de la salut estimen que l’EI segueix tenint captives a unes 3.800 dones, nenes i nens. La sort correguda per centenars d’homes yazidíes segueix sense conèixer-se i es tem que la majoria hagin mort.

  

 

manifestacion de mujeres yazidies kurdas contra las actuaciones del autodenominado estado islamico -3986f-70edd copia

 

Foto: Ingo Wagner. Manifestació de dones yazidíes kurdes contra les actuacions de l’autodenominat Estat Islàmic Ingo Wagner 

 

Testimonis

Jamila*, dona de 20 anys de la ciutat de Sinjar segrestada el 3 d’agost de 2014, va dir a Amnistia Internacional que va ser violada repetides vegades per almenys 10 homes després de ser “venuda” i passar d’un combatent a un altre. Al final va ser alliberada al desembre de 2015, després que la seva família pagués una enorme suma al seu captor.

Jamila va explicar que els combatents l’obligaven a ella i altres dones i nenes a Mossul a llevar-se la roba i “posar” per fotografiar-les abans de “vendre-les”. Ella va intentar escapar dues vegades, però en dues ocasions la van atrapar. En càstig, la van lligar de cames i mans a un llit i la van violar en grup, a més de colpejar-la amb cables i no alimentar-la.

Com altres dones les atroces experiències viscudes en la seva captivitat la van fer pensar en suïcidar-se. Però està decidida a parlar: “No vull amagar el que passava perquè la gent pugui ajudar als que encara estan sota la captivitat de l’Daesh [sigla en àrab de l’EI] i també ajudar als que han sobreviscut a reconstruir les seves vides.”

Nour, una noia de 16 anys de Siba Sheikh Khidir que va tenir una filla durant els gairebé dos anys que va passar  captiva de l’EI, va ser traslladada al mínim sis vegades per diversos llocs de Síria i l’Iraq, com ara Tal Afar, Mossul, Alep i Raqqa. Nour va descriure com l’EI deshumanizaba als yazidíes a maltractar-los.

“Per a ells som ‘kuffar’ [infidels] i poden fer-nos el que vulguin. Era molt humiliant. Ens empresonaven, no ens alimentaven, ens colpejaven [a tots], fins i tot als nens petits, ens compraven i ens venien i feien el que volien amb nosaltres […] És com si per a ells no fóssim éssers humans “, va afirmar, i després va afegir que encara tenia tres germanes i una tia captives.

“Jo ja estic lliure, però hi ha altres persones que segueixen vivint aquest malson i no tenim diners suficients per mantenir-nos i aconseguir que els nostres familiars tornin.”

Fahima, dona de 31 anys mare de set fills, de la regió de Sinjar, va escapar de la captivitat de l’EI al febrer de 2016, però dos de les seves filles –Nadia, de 12 anys i Nurin, de tres, romanen en l’EI, igual que tres de les seves germanes, el seu pare, el seu germà i quatre nebots i nebodes. Fahima va explicar a Amnistia Internacional que, abans que la hi portessin, la seva filla Nadia vivia terroritzada: “Ella sabia que l’Daesh es duia a les nenes. M’havia dit moltes vegades: ‘Mare, si em porten, em mataré’. “
Les supervivents van dir freqüentment a Amnistia Internacional que patien episodis de depressió greu i també d’ira, i moltes tenien pensaments suïcides. Algunes havien intentat suïcidar-se durant el seu captiveri o després escapar.

Shirin, de 32 anys, mare de sis fills i natural de Tel Qasab, un poble de l’oest de Sinjar, va ser segrestada a Solakh el 3 d’agost de 2014, juntament amb cinc dels seus fills d’entre cinc i 11 anys. La seva filla de 13 anys es va suïcidar després d’escapar de la captivitat de l’EI.

“Hi havia combatents de l’Daesh de totes les nacionalitats. Vaig veure a europeus i als àrabs, i fins i tot a kurds … Es van dur al meu fill gran [de 10 anys] i a dues de les meves filles, Nermeen [d’11], i Seveh, [de 17]. A Seveh se la van emportar juntament amb el seu fill “, va dir Shirin.

La pròpia Seveh va dir a Amnistia Internacional que havia passat per sis combatents diferents a l’Iraq ia Síria abans de ser “venuda” de nou a la seva família al novembre de 2015. Durant la seva captivitat la van violar i van agredir una i altra vegada. Els seus captors també colpejaven al seu fill de tres mesos i ara i adés els feien passar gana. Seveh va intentar suïcidar-se tres vegades, però altres captives van impedir.

Segueix patint greus seqüeles físiques i psicològiques del seu suplici i continua turmentant-el suïcidi de la seva germana poc després d’escapar i la sort dels familiars que segueixen desapareguts.

La seva germana Nermeen estava tan angoixada per la seva experiència en la captivitat que es va tancar en un habitacle del camp de persones desplaçades a on vivien en Zajo (governació de Dohuk) i es va calar foc. La van portar urgentment a l’hospital, però va morir tres dies després.

“A l’hospital li vaig preguntar per què ho havia fet i em va respondre que no podia suportar més. Patia tot el temps, plorava tot el temps “, va dir a Amnistia Internacional Shirin, la mare de Nermeen, afegint que la família havia sol·licitat reiteradament per a ella teràpia especialitzada a l’estranger.

A més de carregar amb el seu trauma, molts supervivents com Shirin han de pagar enormes deutes -que poden ascendir a milers de dòlars nord-americans- per tornar els préstecs que les seves famílies van sol·licitar per pagar el seu alliberament.

Suport internacional inadequat

La majoria de les dones i nenes yazidíes que han aconseguit escapar-se de la captivitat de l’EI viuen en terribles condicions, bé amb familiars empobrits que han estat desplaçats de les seves cases o bé en camps de persones desplaçades internament a la regió del Kurdistan de l’Iraq. Les seves necessitats sobrepassen el suport disponible.

Moltes necessiten ajuda econòmica i també psicològica. Una dona de 42 anys de la regió de Sinjar, que va passar 22 mesos captiva amb els seus quatre fills, va afirmar que seguia traumatitzada. Va comptar com un combatent especialment cruel li va trencar les dents al seu fill de sis anys i va riure d’ell i va colpejar amb tanta força a la seva filla de 10 anys que la nena es va orinar a sobre.

“Va colpejar als meus fills i els va tancar en una habitació. Ells hi eren dins plorant i jo plorava també, asseguda de l’altre costat de la porta. Li vaig suplicar que ens matés, però va dir que no volia anar a l’infern per la nostra culpa “.

A aquesta dona també li preocupava com anava a tornar els diners que s’havia demanat prestat per aconseguir el seu alliberament. Hi havia deixat d’anar al metge perquè no podia permetre. Cal donar poder als supervivents i donar-los els mitjans per mantenir-se a ells i les seves famílies. Actualment no hi ha cap sistema unificat per avaluar i respondre a les necessitats de les persones que van sobreviure a la captivitat de l’EI, i la majoria depenen de les seves xarxes comunitàries i familiars per aconseguir ajuda. Els serveis i l’ajuda humanitària que diversos governs, ONG i organitzacions de l’ONU ofereixen actualment als supervivents no tenen el finançament necessari i són de qualitat variable.
Un programa recolzat pel govern alemany va portar a Alemanya a 1.080 yazidíes -supervivientes de violència sexual i els seus familiars pròxims- perquè rebessin tractament especialitzat, però hi ha una imperiosa necessitat de més iniciatives com aquesta.

Una dona sexagenària de la regió de Sinjar, que ara viu al camp de persones desplaçades internament d’Chem Meshko i té 32 familiars en mans de l’EI o en parador desconegut, va dir a Amnistia Internacional: “El món sencer sap el que li ha passat als yazidíes […] el que jo vull saber és el que van a fer al respecte. “

“Es pot i s’ha de fer més per contribuir a tancar les cicatrius físiques i psicològiques que pateixen les dones, els nens i les nenes després de llargs períodes de captivitat i oferir-los una esperança perquè reconstrueixin les seves destrossades vides”, ha dit Lynn Maalouf.

“La comunitat internacional ha de fer que la seva commoció i el seu horror pels crims de l’EI i la seva solidaritat amb els yazidíes que van sobreviure a terribles actes de violència sexual i altres actes de barbàrie es tradueixin en accions concretes. Els donants han de fer més, creant i finançant programes especialitzats de suport i tractament en consulta amb supervivents, activistes comunitaris i professionals de la salut “.

La capacitat de les persones supervivents per accedir als serveis i desplaçar-se lliurement sovint es veu obstaculitzada per la burocràcia iraquià, i moltes tenen dificultats per aconseguir documents d’identitat i de viatge que van perdre quan l’EI va atacar Sinjar.

Tot i que el nombre de supervivents disposats a parlar de les seves experiències ha augmentat en haver-se incrementat també els que han escapat de la captivitat de l’EI en els dos últims anys, continua l’estigma i la por davant les actituds socials negatives i l’impacte en les perspectives de matrimoni de dones i nenes que van estar captives.

 

Rendició de comptes pels abusos

Fins ara, a l’Iraq no s’han emprès actuacions judicials ni s’ha jutjat a ningú per crims contra la comunitat yazidí. Els pocs judicis per presumptes crims de l’EI que s’han desenvolupat en aquest país han servit de molt poc per determinar la veritat de les violacions o proporcionar justícia i reparació a víctimes i supervivents. Per exemple, els procediments en el judici de 40 persones acusades de participar en la matança d’uns 1.700 cadets xiïtes al campament militar de Speicher al juny de 2014 van emmalaltir de nombrosos defectes i molts acusats van ser declarats culpables per “confessions” obtingudes sota tortura.

“Si les autoritats de l’Iraq pensen seriosament exigir responsabilitats als membres de l’EI per crims atroços, han de ratificar amb caràcter d’urgència l’Estatut de Roma i declarar que la Cort Penal Internacional té competència sobre la situació de l’Iraq en relació amb tots els crims comesos a el conflicte. Han de promulgar lleis que penalitzin els crims de guerra i crims de lesa humanitat i reformar els àmbits de la seguretat i la justícia d’acord amb les normes internacionals “, ha dit Lynn Maalouf.

“Mentrestant, l’Iraq ha de cooperar amb la comunitat internacional per garantir una investigació i un processament efectius d’aquests crims. Cal donar prioritat a la preservació de les proves, de manera que els responsables de greus violacions de drets humans puguin ser posats en mans de la justícia en judicis amb les degudes garanties, una cosa essencial per garantir que les víctimes yazidíes -i totes les víctimes de crims de dret internacional a l’Iraq reben la justícia i la reparació que mereixen “.

* Tots els noms s’han modificat per protegir la identitat de les supervivents.

Foto: arxiu AmecoPress, cedides per Amnistia Internacional;

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El rerefons de les eleccions europees

Intervenció de Miren Etxezarreta El poder de Brussel·les sempre ha estat vinculat als interessos...

Les blogueres: Womanword / La Independent / Notícies gènere

Rocío Pastor Eugenio és Womanword Una dona que utilitza la paraula com a mitjà.Sota el...

Catalunya: des que va començar el confinament 2.088 dones, en situació de violència masclista, han estat ateses pels serveis d’atenció / La Independent / Notícies gènere

Els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista de Treball, Afers Socials i...