alt

Compartir

Les persones amb discapacitat aconsegueixen les seves reivindicacions sobre l’ús de les platges

Després d’una concentració de protesta amb el lema: “Les platges també són nostres!” les persona amb discapacitat podran gaudir del bany  com demanaven.

El dissabte, 26 d’aquest mes de març, un grup de persones amb discapacitat, convocats per la Plataforma d’Accessibilitat a les platges, van  tornar  a reclamar espais amb servei assistit a les platges de Barcelona, i sobre tot poder gaudir del mateix calendari de bany que tothom i en condicions d’igualtat. Allí mateix van concertar una reunió amb el regidor Joan Ramon Riera, responsable de l’Institut Municipal de Discapacitat  (IMPD), i amb dels responsables del servei d’assistència, pel dilluns 4 d’abril.

Cal destacar que en aquesta reunió van aconseguir un compromís per posar en marxa les mesures adients per solucionar la seva problemàtica: “Hem aconseguit gran part de les nostres reivindicacions, per la força que tenim i hem demostrat. En el nostre cas, i com vam comprovar l’any passat, no es respecten els drets humans.Ja portem molt temps patint discriminació a les platges… Ja no podíem aguantar el fet de no tenir dret a banyar-se amb el mateix calendari que tothom i de no disposar de les millores necessàries en el servei d’assistència” explica Carme Riu i Pascual, presidenta de Dones no Estàndards i una de les coordinadores de la plataforma, que vol subratllar que en el seu èxit han col·laborat els mitjans de comunicació, que han fet ressò de la concentració, i els han donat suport. Però es clar que la resposta positiva i ràpida de la representació de l’ajuntament ha sigut per la seva lluita.“. Malgrat que remarca que tot no s’ha aconseguit. “Sembla que només tindrem servei a 3 platges, i no hi estem d’acord en tenir que demanar cita prèvia. Ens sembla un greuge comparatiu”.

alt

Concentració a la platja amb molt mal temps

A la concentració a la platja Nova Icaria, convocada per la Plataforma, van parlar Carme Riu, Àngel Urraca i Cristina Garcia, com a representants, junt a algú dels assistents. Posteriorment van intervenir Joan Ramon Riera i Elsa Artadí. La protesta principal de la concentració era que no acceptaven que la seva temporada de bany es retardés fins el 14 de juny, amb restriccions horàries i sense millora dels serveis. També es demanava un nou punt de bany a una de les platges de Barcelona. De moment, només haurà serveis a Sant Miquel, Nova Icaria i Fòrum.

Carme Riu, com a presidenta de Dones No Estàndards, va recordadr que la seva associació ha sigut des de fa 20 anys, una de les promotores de la lluita per aconseguir el dret a les platges. “I cal remarcar, que la majoria de les activistes són dones, que seguiren atentes per a què es compleixen els compromisos “Ara tant, el regidor Joan Ramon Riera, com els gerents de platges i del servei contractat per l’IMPD, s’han compromès que en aquesta temporada 2022 no hagi discriminacions, i que les persones amb discapacitat  podrem gaudir de la mateixa temporada de bany que tothom.  Ja veurem si el 2 de maig ja s’han fet les reformes necessàries”. Tant ella com el responsables de la Plataforma esperen no tenir que convocar altra concentració.

Cristina García, com a lluitadora activa des de la Plataforma opina que ja estaven farts de la invisibilitat de la seva problemàtica, i de tenir tanta inseguretat. “Cada any és una incertesa sobre si podrem gaudir de la platja, o no. No saps si hauràs de discutir amb els tècnics de bany perquè t’ajudin i tampoc saps si estan prou capacitats per fer la seva feina i ens sentim mal atesos. No volíem continuar així”.

alt

Tenir una discapacitat no impedeix gaudir del mar

Aquestes son les reivindicacions aconseguides:
-> Calendari igual a la resta de la ciutadania, del 1 de maig al 30 de setembre.
-> Horari de 10’30 a 19’30h. tots els dies.
-> Nou canviador, zona d’ombra i augment d’aparcaments a la platja de San Miquel.
– >Al punt del Fòrum, una altre cadira hidràulica i augment de la zona d’ombra.
-> A la platja de la Nova Icaria un lavabo més i augment de la zona d’ombra.
-> Millora de la senyalització amb informació a tota la platges i indicació de prioritat absoluta als punts de bany inclusius.

Malgrat tot, Àngel Urraca subratlla que: “Resta pendent per les pròximes temporades, 2022-2024, recuperar el 4t. punt de platja, els canviadors corresponents i recuperar el pàdel adaptat pels nens, que hi havia uns anys. Volem abolir, la cita prèvia, que és un acte denigrant pel nostre col·lectiu”. També proposen un nou  reglament d’assistència al bany i elaborar un reglament d’assistència a la Platja.

En concret, l’Associació Dones No Estàndards, vol recordar que la lluita per platges es un tema de Drets Humans, però les persones amb discapacitat, i sobretot les dones encara tenen que seguir lluitant cada dia, perquè manquen moltes reivindicacions d’igualtat i altres… Per això  Riu remarca que: “Queda tot el que te que veure amb el món laboral i la discriminació en el treball. Cal tenir en compte que no s’arriba al 30 % de les dones en edat laboral que tingui feina. La resta sobreviu amb pensions no contributives de 400 euros al mes. No hi prou assistència personal i domiciliaria. La majoria de les persones amb discapacitat no te qui li ajudi a fer les coses necessàries que failitin la seva vida”.

.alt

Carme Riu acaba comentant que “la pobresa ens afecta més que a qualsevol col·lectiu. I sembla que va en augment. Tenim que seguir treballant en millorar la nostra situació: Cal insistir i cridar l’atenció, fer pressio junt a la ciutadania, ja que les administracions tant l’Ajuntament, la Generalitat, com  l’Estat Espanyol no prenen les mesures adients”.  Cal tenir en compte que les persones amb discapacitat estan molt implicades en el món de les cures, perquè moltes són dependents. I necessiten millorar els serveis, ja!.

(*) La Plataforma va publicar un Manifest(que podeu consultar a:  2022AManifestPlatges-26marc:),

[Podeu llegir mes sobre la Concentració a santmartiambveudedona.cat]

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).

També et pot interessar