Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

Les mares europees no volen renunciar a treballar

 

L’oposició entre mare a casa i mare que treballa fora està ja superada, la majoria de les mares volen estar actives dintre del mercat laboral i alhora poder dedicar-se als seus fills i filles o al menys això és el que es despren de l’informe Allò que volen les mares d’Europa, produit per l’Associació MMMEurope (Moviment Mundial de Mares), en el marc del setè programa de la Comissió Europea Family Platform, i que s’ha basat en les respostes d’una enquesta feta a 11.000 mares de 16 països europeus, entre ells Espanya.

Es tractava de donar la oportunitat a les mares europees per parla sobre les seves prioritats, les seves dificultats i les recomanacions que formulen als polítics europeus respecte a les polítiques per incrementar el seu benestar i el de les seves famílies amb l’objectiu de recollir allò que realment importa a la majoria de mares europees.

L’informe, que mostra una gran cohesió i coincidencia d’opinions entre les mares dels diferents països europeus, destaca la reclamació de les mares ser escoltades com a col·lectiu amb necessitats i responsabilitats específiques, ja que repreenten el 76% de les dones més grans de 18 anys a Europa.

De  l’enquesta destaquen alguns temes importants; per una banda la qüestió del temps: les mares que van contestar l’enquesta demanen que el seus governs prenguin les mesures que les permetin aconseguir l’equilibri entre vida laboral i vida familiar. Així, les mesures proposades passen des de proporcionar solucions de cura dels infants, com llar d’infants més flexibles, inclús al mateix lloc de treball, passant per augmentar la durada de la baixa maternal, o per demanar més flexibilitat en els horaris de treball, en correspondencia amb els horaris escolars.

En aquest sentit, l’enquesta destaca que la preferència de les mares en els seus horaris laborals està vinculada  a l’edat dels seus infants; quan estan en edat preescolar, una majoria de les mares enquestades preferirien ocupar-se d’ells a temps complert, mentre que en edat escolar les mares es decantarien per treball a temps parcial o a temps complert.

Un altre tema  és el de la demanda de reconeixement oficial dels pares i mares que es queden a casa per tenir cura dels infants, a temps complert o temps parcial, reclamant un major suport i ajuts econòmics. També bona part de les enquestades demanen el reconeixement de la importància de la tasca social feta per les famílies i del paper de mares i pares com a font de cohesió social.

El Moviment Mundial de las Mares (MMM), amb seu a Nova York, va ser creat al 1947 com a ONG internacional, apolítica, no confesional, i te condició d’organ consultiu de les NN.UU.  El MMM crida l’atenció de la societat i dels responsables polítics sobre el paper esencial de les mares en la promoció de la pau i sobre la seva contribució al progres econòmic, social i cultural. El MMM reconeix el paper esencial de pares i mares en l’educació dels infants i dona suport a les mesures que tenen com objectu animar als pares a participar més activament en la cura i educación dels seus fills i filles. Per a més informació sobre els resultats de l’enquesta es pot consultar la seva web: www.mmmeurope.org

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Manifestacióa Barcelona contra les retallades en ensenyament

Fotografies de Barbàra Boyero de la manifestació del 22 de maig a Barcelona contra les...

Periodista y escritora

Reivindiquem l’opressió

    OPINIÓ Mai havia vist a tantes persones lluitant amb totes les forces per...

L’ICD posarà a disposició dels ens locals noves eines per a la gestió dels Serveis d’informació i atenció a les dones

El nou aplicatiu informàtic facilitarà la gestió de les consultes de les dones i permetrà...