Feministas rusas San permiso

Compartir

Feministes russes organitzen xarxes de resistència contra la guerra

Feministes russes han organitzat xarxes de resistència contra la guerra en xarxes formades per cèl·lules autònomes i auto-organitzades.

Atesa la repressió que es produeix contra activistes que s’oposen a l’atac a Ucraïna, asseguren haver elegit aquesta forma de coordinació per motius de seguretat. Fins ara comptabilitzen mig centenar de grups.

El seu canal de comunicació, que també serveix per informar a l’exterior, és una web connectada al grup de Telegram Resistència Feminista contra la Guerra. La seva primera publicació és del 25 de febrer i consisteix en un manifest, en què condemnen la intervenció militar a Ucraïna i criden les feministes a manifestar-se contra la guerra.

Diu així:

El 24 de febrer a les 5.30h. del matí el president de Rússia Vladimir Putin va anunciar l’inici d’una “operació especial” al territori d’Ucraïna per “desnazificar” i “desmilitaritzar” aquest estat sobirà.

Durant uns quants mesos les tropes russes s’estaven desplaçant cap a la frontera amb Ucraïna. Tot aquest temps, el govern rus negava qualsevol possibilitat d’un atac militar. Ara veiem que tot era mentida.

Rússia va declarar la guerra al país veí, privant-lo del dret a l’autodeterminació i a una vida pacífica i lliure. No és la primera vegada: sabem que la guerra a Donbas iniciada pel govern de la Federació Russa ja dura 8 anys, sent conseqüència de la il·legal annexió de Crimea.

Creiem que al president Putin mai no li han importat les vides de la gent de Lugansk i Donetsk, i el reconeixement d’aquests territoris com a repúbliques independents després dels 8 anys, ha estat necessari per crear un pretext i envair Ucraïna sota el lema de l’alliberament .

Com a ciutadanes russes i feministes, condemnem aquesta guerra. El feminisme com a força política no dona suport a guerres, sobretot a l’ocupació militar. El moviment feminista a Rússia lluita pels drets dels grups oprimits i el desenvolupament d’una societat més justa i igualitària, on no hi ha cabuda per a la violència ni els conflictes armats.

La guerra és violència, pobresa, desplaçaments forçats, vides trencades, inseguretat i absència de futur. La guerra és totalment incompatible amb els valors i els principis del moviment feminista. La guerra agreuja la desigualtat de gènere i fa que els èxits en la defensa dels drets humans durant les darreres dècades retrocedeixin.

La guerra no sols comporta violència física, sinó sexual: com ens mostra la història, el risc de ser violada augmenta dràsticament durant la guerra per a qualsevol dona. Per aquestes i moltes altres raons, les feministes russes veuen molt necessari posicionar-se quant a aquesta guerra que fou iniciada pel govern del nostre país.

Aquesta guerra, com ha demostrat la darrera compareixença de Putin, ha estat organitzada amb l’objectiu de promoure els anomenats “valors tradicionals”, que Rússia, com a “país missioner” se sent obligada a portar al món, utilitzant violència contra les i els que no hi estan d’acord.

Aquests “valors tradicionals”, és clar, sustenten el sistema patriarcal existent: mantenen la desigualtat de gènere i explotació de les dones, condemna a les represàlies a totes les persones la identitat i el pensament de les quals no va d’acord amb l’estreta visió del règim patriarcal. No es pot justificar l’ocupació del país veí amb aquesta fal·làcia de “norma i alliberament”. Per tant, les feministes de tota Rússia han de posar resistència a aquesta guerra.

El moviment feminista rus avui és una de les forces polítiques més actives a Rússia. El govern de Putin portava molt de temps sense considerar-nos una amenaça, és per això que fins ara el moviment no ha estat afectat per les represàlies estatals tant com altres grups polítics.

Avui dia, més de 45 grups feministes estan operant per tot el país: des de Kaliningardo i Vladivostok fins a Rostov del Don i Ulan-Ude.

Fem crida a les feministes russes, així com a les feministes de tot el món perquè s’uneixin a la Resistència Feminista Antimilitarista per lluitar juntes contra la guerra alliberada per Vladimir Putin i el seu govern.

Som moltes i juntes podem aconseguir-ho: durant els darrers 10 anys el moviment feminista ha aconseguit força mediàtica i cultural, és l’hora de convertir-la en força política. Som oposició a la guerra, al patriarcat, a l’autoritarisme i al militarisme. Som futur! La victòria serà nostra!

Petició a les feministes

Demanem a totes les feministes:

• Manifestar-se i iniciar campanyes contra la Guerra a Ucraïna i el règim de Putin. Sentiu-vos lliures d’usar el símbol del moviment Resistència Feminista Antimilitarista en els vostres materials i publicacions, així com els hashtags #FeministAntiWarResistance i #FeministsAgainstWar.

• Distribuir la informació sobre la guerra a Ucraïna i l’agressió de Putin. És molt important que el món sencer recolzi Ucraïna en aquests moments i es negui a ajudar el règim de Putin.

• Compartir aquest manifest. Cal mostrar que les feministes estem contra aquesta guerra i de qualsevol tipus de guerra. També és fonamental demostrar que encara hi ha activistes russos disposats a unir-se en oposició al règim de Putin. Ara mateix estem en perill de persecució per part de l’Estat i necessitem el vostre suport.

Font:

Feministas rusas organizan redes de resistencia contra la guerra

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar