Dijous 18 abril 2024

Dijous 18 abril 2024

Cedaw mios

Compartir

Les dones i nenes refugiades, centre d’injustícia i discriminació, quan l’aplicació de la Convenció CEDAW?

 

 

La Directora d’ONU Dones Phumzile Mlambo-Ngcuka, ha fet unes declaracións sobre la greu crisi de migrants i refugiats i refugiades en el 2015, a  conseqüència principalment de les guerres i la fam.

 

Segons Phumzile Mlambo-Ngcuka, la magnitud del moviment de refugiats en els últims mesos a Europa és un dels mes importants de la història. “No només hem de trobar la resposta emocional adequat a la situació, hem de trobar els enfocaments estratègics i pràctics adequats també”. Enfocaments que han d’assegurar una resposta suficient. No és una tasca fàcil, però ha de ser un objectiu tot i ser a llarg termini. Tambe diu que: “la situació s’està fent intolerable”, per la qual cosa s’ha d’assegurar que no hi hagi discriminació als refugiats quan arribin als seus destins.

Les dones i les nenes s’han convertit en objectius explícits d’agressió i submissió per part de grups extremistes, i de violència habitual en els conflictes bèl·lics. També en situació de pau, estan privades de drets (educació, economia, socialment). Han estat objecte d’abús brutal, explotació sexual i fins i tot d’esclavitud. Fugen per salvar-se d’aquesta situació i cauen en mans de traficants de persones (trata), màfies que trafiquen amb elles, durant el viatge de fugida i en moltes ocasions són abandonades abans d’arribar a les seves destinacions.

 

 

 

onu mujeres refugiadas

 

Foto:Foto: UNICEF/Georgiev

Imatge del 10 de setembre, dones i homes es refugien de la pluja sota un pavelló de metall, prop del poble de Gevgelija, a la frontera amb Grècia. Son persones que han fugit de les seves llars per la guerra.

 

Segons Onu Dones, s’esta treballant directament en els camps de refugiats, ja que hi ha una necessitat urgent i especifica per a les dones i nenes amb risc de violència. Es tracta d’aconseguir rutes i espais segures per quan viatgen a fi que arribin a la destinació. L’any 2015 fins ara, han estat 430.000 els desplaçaments de persones només a la Mediterrània.

També és dificil el treball en els camps de persones refugiades, ja que els serveis sanitaris no existeixen o estan sobrecarregats. S’estima que un 12% de les dones que viatgen per la mediterrània estan embarassades, i hi ha un augment important de les que moren en donar a llum, de manera que l’atenció sanitària és essencial per a elles.

Onu Dones està treballant amb els socis dels països d’origen, destí i trànsit. S’està abordant el tema de la violència vers les dones donant-li exclusivilitat. Comunitats d’acollida, per exemple, Egipte, Iraq, Jordània i el Líban estan assumint el major nombre de refugiats i refugiades de Síria.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, aplaudeix els esforços de nacions i institucions, individus i comunitats que estan donant suport a totes aquestes necessitats i afirma: “Però a mesura que ens enfrontem a aquesta crisi sense precedents, veiem que cal fer molt més.”

Calen fons econòmics, s’han demanat 20 milions de dòlars i fins ara només es compta amb el 30% de d’aquesta quantitat. És urgent i necessari que hi hagi mes responsabilitats i aportacions econòmiques dels diferents països signants de la Convenció sobre l’Eliminació de Totes formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), per poder avançar amb més rapidesa.

Està previst que líders mundials es troben a finals d’aquest mes a NY, a l’Assemblea General de l’ONU, per adoptar una agenda global de desenvolupament i transformació, amb els objectius: Desenvolupament Sostenible; Renovació del Compromís amb la Declaració de Drets Humans; i Dret Internacional Humanitari.

Phumzile Mlambo-Ngcuka explica, que “les dones i les nenes han d’estar en el centre d’aquest programa donant forma al nostre futur, han de rebre tot el nostre suport i no fallar-els-hi. Amb la protecció de les dones i les nenes de la discriminació i la violència, apostem per la seva capacitat de recuperació, la capacitat d’aprendre, dirigir i prosperar. Cal i tenim la responsabilitat de aconseguir-ho”.

 

Nacions Unides ha demanat ajuda humanitària per a més de 80 milions de persones a nivell mundial (dones, nens i nenes, homes)

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Accions-Activitats 8M 2022 : Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les violències ! 8M 2022 a LLeida- Molt per Defensar, Molt per Avançar

Accions-Activitats 8M 2022 : Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les...

La trama oculta del TTIP entre la UE i els EUA (i 2): Manca regulació en l’àmbit internacional

El tractat que la Unió Europea (UE) està negociant en secret amb els Estats Units...

Internacional – Iran: Activista empresonada defensora drets de la infancia nominada per Premi de Defensors de DH

La presidenta de la Fundació Martin Ennals, Micheline Calmy-Rey ha anunciat que l’advocada i activista iraniana,...