Divendres 08 novembre 2024

Divendres 08 novembre 2024

Compartir

Les dones han de ser protagonistes del món economic i empresarial

“Gestionar amb sensibilitat i eficàcia el talent femení i analitzar, debatre i afegir noves idees a la promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones” segueix sent una de les claus de l’èxit de tot tipus d’empreses, segons Maria Reig, una de les ponents del Fòrum Fem Talent 2013, que en la segona edició va tenir lloc, igual que l’any passat, a l’emblemàtic edifici de Media Tic, en el 22@ del Poble Nou.

 


 

Les companyes Vanessa Teixidor (Dones Digital) i Leonor Sedó (39 i més) han fet la crònica d’aquest fòrum a aquests mitjans. Aquí reproduïm part del seus articles, i alguna opinió d’altres companyes assistents.

Coincidint amb l’Equal Pay Day (Dia contra la desigualtat salarial per raó de gènere) es va celebrar el divendres 22 de febrer la segona edició del Fòrum Fem Talent. Una iniciativa innovadora de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) que, juntament amb la Regidoria de la Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, i altres organitzacions, promou la igualtat d’oportunitats i la gestió del talent femení a l’Economia del Coneixement.

La inauguració fou a càrrec de Joana Ortega, vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, Josep Miquel Piqué, president de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya i Sònia Recasens, Tinent d’Alcalde d’ Economia, Empresa i Ocupació l’Ajuntament de Barcelona.

Cecilia Wikström, membre del Parlament Europeu, de la comissió nacional sueca de la UNESCO i del comitè LIBE, va donar la conferència inaugural, i exercint de chairwoman Maria Rosa Pons, secretària de la Regidoria de la Dona i Drets Civils l’Ajuntament de Barcelona.


Promocionar la igualtat d’oportunitats a totes les empreses

A més de presentacions de pràctiques innovadores en la promoció de la igualtat d’oportunitats. “El fòrum Fem Talent és un espai de reflexió i debat on compartir experiències, bones pràctiques i dissenyar conjuntament la societat que volem per al futur i està centrat en posar en valor aquelles pràctiques que des del món de la ciència, la tecnologia, l’emprenedoria i l’empresa potencien la conciliació entre la vida laboral i personal, la visibilitat del talent femení, l’apoderament de les dones i que, en general, ajuden a millorar la productivitat i l’ocupació de qualitat a la nostra economia promocionant la igualtat d’oportunitats”, dieun les organitzadores en la presentació. (Consultar programa)


 

A la taula el Repte de les Persones Emprenedores, van parlar sobre l’experiència d’emprenedores que han portat a terme el seu projecte, entre altres, Nina, actriu i empresària d’escola de veu;  Felisa Palacio, Directora de RRHH de Tarannà Club de Viatges; Clara Martín, una de les coordinadores de Founder Friday Barcelona, de Ellas 2.0; Ana Maiques, CEO de Neuroelectricsi i de Starlab. 

A l’espai Talent Femení i Capital Relacional, es va comptar amb Pilar Roch, portaveu de Womenalia; Emma Vigo, de la Junta del Club Dones Politècniques de la UPC Alumni; Mercè Carreras, directora de Barcelona-Shanghai Women Bridge;  Montse Vilamitjana, Directora de Directives, Empresàries i Professionals del Vallès –ADE Vallès; Carolina Martel, Presidenta d’ASDEM, Associació de Directives i Empresàries de Montcada i Reixac, que està integrada en l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç. En aquest espai es van centrar centrat en el paper de les associacions de dones relacionades amb el talent.

En Noves Forme d’Organització del Treball , es va tractar sobre la incorporació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en el treball quotidià, ja que faciliten l’eficiència del temps laboral. Van parlaR: Mª del Carmen Moneva, Directora d’Indra; Ignasi Rafel, Soci-Director General de Talman Group; Eduard Farga, Director de Màrqueting Nous negocis de Ricoh; Francisco Aréchaga, Director de Negoci i soci de Nubelo; Blanca Gómez, Directorade RRHH de Microsoft Ibérica.

A la taula sobre Emprenedoria Social , es va debatre com conciliar l’economia i la societat, éssent temes abordats per: Pilar Comes, creadora i impulsora de la Xarxa del Parc de les Olors; Miquel de Paladella, cofundador d’1×1 Microcrèdit; Ana Artazcoz, Directora Comercial a Moltacte; i Sònia Mollón, Direcció Executiva de l’Associació
Enfilant l’Agulla.

 


A la ponència Talent, Territori i Tecnologia, presentada per Maria Reig, presidenta de Reig Capital Group, es va convidar “a deixar de fer lleis i reglaments, ja que és massa lent, i canviar el sistema creant auditories i avaluacions continuades. Un sistema que permetria la innovació continuada”. Segons ella, la força global dels productes necessita una adaptació global, i a més: “Estem massa arrelats al país. Hi ha reticència a moure’s de lloc, l’individualisme és un fre a la creativitat. S’ha de treballar en equip. Hi ha tants productes com segments de població que hi ha en el món”.


És necessari desenvolupar l’economia del bé comù

A la Taula de debat El repte de les persones emprenedores, a càrrec de Marta Martí es va parlar fonamentalment de passió pel que es fa, disciplina, rigor, talent, positivisme… perquè si “es parla de canvi i no de crisi, tot és possible a causa de les noves tecnologies, Barcelona és una ciutat amb molts recursos per als emprenedors”. 

Segons una de les assistents, Madem Castillo, directora de Exedra Formació, i integrant de la Junta de l’Observatori Dona Empresa i Economia, el contingut del Fòrum, li va semblar antic i massa tradicional, inclùs amb algunes intervencions de dones de tipus antifeminista: “Davant la meva pregunta sobre el canvi de paradigma més basat en la economia del bé comú, em va respondre Marta Martí, una senyora que forma part de la Junta del Foment del Treball, dient que la seva empresa ja col·labora amb alguna ONG, però que elles són fonamentalment empresàries i volen reivindicar el seu paper d’empresàries sense complexos”  -explicà i afegí- “Altres ponents van reconèixer que no sabien molt be a  a què em referia i que estava molt bé això de fer empreses més ‘socials’, però que el més important era ser empresària. Com si una cosa exclogués l’altra!.

Davant la pregunta d’un senyor del públic, sobre si hi ha un tret diferencial en les dones que ara mateix estan emprenent més i amb més èxit es va respondre, com tota l’estona, utilitzant el masculí genèric:  “si som autèntics i positius, la maldat i la crisi, no podran amb nosaltres” ( ! ). Alguna altra, per animar a les assistents va reivindicar que ”les dones tenim molt de talent, però encara no creiem en nosaltres mateixes”.

 

 

Per la seva banda, Anna Mercadé, directora de l’Observatori, i integrant del Consell de Fem Talent, que com tots/totes els membres va proposar ponents i premis, va ser molt crítica dintre del Consell, a fi que el premis que es van donar al final tinguéssin algún significat i categories clares. “Fa més de 20 anys –ens comentava- que em dedico a donar visibilitat a les dones empresàries, i crec que ara ja és el moment de premiar i reconèixer no només per ser dones sinó i sobretot, a les que aporten valors a la societat, fan coses diferents amb criteris humans i van encaminades al bé comú”.

Els premis es varem lliurar a la cloenda, després de les intervencions de Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Francina Vila, Regidora de la Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona.  Es feu el lliurament dels Premis FemTalent 2013 a cinc categories: Talent Emergent, Trajectòria Professional, Empresa emergent amb valors FemTalent, Empresa consolidada amb valors FemTalent, i Comunicació. Aquesta última, incorporada enguany s’ha atorgat a Mar Galtés de La Vanguardia i dues mencions a la revista de l’ADPC: Dones Digital i a la periodista Sílvia Cóppulo.  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Bloqueig, barrera cruel en dies durs

Per Redacció SeMLac Les difícils condicions que imposa a Cuba el bloqueig econòmic, comercial...

Guatemala: Rosalina Tuyuc guardonada

Defensora de DH rebrà el Premi Niwano per a la Pau Activistes i dones dirigents...

Adéu, Consuelo Barea

Consuelo Barea Semblança Consuelo Barea Payuela (Barcelona 1949) acaba de morir i deixa un gran...