Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Lectures feministes per Sant Jordi 2019

 

Com cada any, La Independent fa per a la festa de Sant Jordi un breu recopilat de llibres escrits per dones i especialment aquells referits a temàtiques feministes que suggereixen algunes editorials i llibreries.

 

No hi ha tots els títols que s’ho mereixen; però, es tracta d’un breu recorregut per possibilitats de lectures de cara a aquesta festivitat en què les dones busquen cada vegada més gran i merescut protagonisme com a autores i lectores.

 

S Jordi 11


Un vespre al paradís
Lucia Berlin

L’altra Editorial. Manual per a dones de fer feines, un recull de contes pòstum d’una escriptora desconeguda que L’Altra va publicar el 2016. Va rebre una acollida inesperada i entusiasta per part de la crítica i dels lectors, va guanyar el Premi Llibreter aquell mateix any i Lucia Berlin, que n’era l’autora, es va convertir en una de les escriptores revelació més celebrada dels últims anys. A Un vespre al paradís, un nou recull de vint-i-dos contes, hi retrobem l’estil lluminós, la calidesa i l’humor negre propis de l’autora, i la veu ingènua i lúcida, a voltes crua i desoladora, de les seves protagonistes, sempre dones amb vides complicades i l’ànima immensament lliure. Els relats, la majoria autobiogràfics, salten de Texas fins a Xile, de les platges de Mèxic fins als carrers de Nova York, i són testimoni de l’esperit poc convencional i vital de l’autora, dels horrors de l’adicció i de la síndrome d’abstinència, de la força irracional de la passió amorosa i de la fragilitat del desamor i la solitud.

 

S Jordi 12

 

Manual Para Mujeres de la Limpieza
Lucia Berlin

Després d’anys d’injust oblit, Alfaguara se suma al fenomen editorial de la descoberta de Lucia Berlin, el secret més ben guardat de la literatura nord-americana, una autèntica revolució literària. XVII Premi Llibreter 2016. Llibre de l’Any segons Babelia.

Manual per dones de la neteja reuneix els millors textos de la llegendària escriptora de relats Lucia Berlin. Amb el seu inigualable toc d’humor i malenconia, Berlin crea veritables miracles amb episodis del dia a dia.

 

S Jordi 13


Nueve cuentos malvados
Margaret Atwood

Ediciones Salamandra. Consagrada gràcies a la fabulosa difusió de les seves novel·les El conte de la criada i Alias Grace -ambdues convertides en sèries d’èxit internacional-, Margaret Atwood desplega intel·ligència i humor en abundància en aquests nou contes sobre les facetes més absurdes i deliciosament malvades de l’ésser humà. La irrupció de vampirs, de criatures posseïdes i d’esperits, que conviuen amb personatges i situacions entranyables de la vida quotidiana, muda els relats en originalíssimes variants sobre la inesgotable matèria de la malaltia, la vellesa i la mort, alhora que suposen una tenaç defensa de valors com el dret a la diferència i la llibertat individual, i una aguerrida vindicació de les dones en un entorn hostil.

 

S Jordi 14

 

Qui et penses que ets?
Alice Munro

Club Editor. “Històries de la Flo i la Rose”, diu el subtítol d’aquest volum de contes publicat per l’autora el 1978 sota el títol “The Beggar Maid”. De totes les seves obres és la que més s’acosta a una novel·la ja que cada conte narra un nou episodi de la vida de la Rose i la seva madrastra Flo. Un trajecte de la infància a la maduresa d’una dona que es forma, se’n va, s’emancipa i torna -com totes les heroïnes d’Alice Munro.

 

S Jordi 15

 

Maternidad
Sheila Heti

Lumen Editores. Creus que ho has llegit tot sobre la maternitat fins que arriba Sheila Heti. Un dels llibres més esperats de l’any (The Millions), un dels 10 llibres més excitants de l’any (The Vulture), per una de les noves veus nord-americanes (The New York Times i The New Yorker).

Què guanya i què perd una dona en esdevenir mare? Pot una creació artística reemplaçar un fill? Enfrontada al conflicte de tota dona que s’acosta als quaranta sense haver tingut fills, mentre les seves amigues es pregunten quan seran mares, la narradora de Maternitat es pregunta si realment vol ser-ho. La importància de la creació en la seva vida, la relació freda que manté amb la seva mare o la resolució presa per la seva parella de no intervenir en una decisió que considera que és ella qui ha de prendre, són alguns dels factors que Sheila Heti posa sobre del tauler per arribar a la millor conclusió possible. Encara que tal vegada sigui millor que l’atzar resolgui les coses: per això llança una moneda a l’aire cada vegada que fa una pregunta essencial.

 

S Jordi 16


El himen y el hiyab: Por qué el mundo árabe necesita una revolución sexual
Mona Eltahawy

Capitán Swing. Recorrent als seus anys com a activista i comentarista dels problemes de les dones al Pròxim Orient, Eltahawy explica que des que va començar la Primavera Àrab el 2010, les dones al món àrab han hagut  d’afrontar dues revolucions: una lluita al costat dels homes contra els règims opressius i un altre lluita contra tot un sistema polític i econòmic que reprimeix les dones en aquests països. Ha viatjat per Orient Mitjà i Àfrica del Nord, reunint-se amb dones i escoltant les seves històries. El seu llibre és una súplica d’indignació i acció en nom seu, enfrontant una “barreja tòxica de cultura i religió que pocs semblen disposats o capaços de desembolicar per no blasfemar o ofendre”. Un manifest motivat per l’esperança i la fúria en la mateixa mesura.

 

S Jordi 17


Per què les dones salvaran el planeta
Diverses autores . Traducció de Josefina Caball

Editorial Raig Verd. L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.

Reuneig veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, analitzen les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.

 

S Jordi 18


Nacemos De Mujer. Maternidad como Experiencia e Institución
Adrienne Rich

Editorial Traficantes de Sueños. «Sabem molt més sobre l’aire que respirem o dels mars que travessem, que sobre la naturalesa i del significat de la maternitat». Enmig del clima d’activisme i publicació feminista dels anys setanta del segle XX, la qüestió de la maternitat no havia estat abordada en tota la seva complexitat fins a l’aparició d’aquest llibre. Naixem de dona va ser publicat el 1976. En aquest treball, Adrienne Rich va unir vivències, investigació històrica i antropològica i reflexió feminista amb el propòsit de radiografiar la «institució de maternitat»: la maternitat sota el patriarcat com un conjunt de normes i controls que organitzen les funcions de la família i les tasques de les «dones» respecte del seu rol programat socialment. Enfrontada a aquesta institució, l’autora va apostar per recuperar la paraula «maternitat» juntament amb l’experiència única, diversa, personal, compartida, en una anàlisi obert que no deixa d’abordar els condicionaments, les imposicions i els rols. En el nostre temps, encara, hem de pensar molt sobre com el capitalisme i el patriarcat usurpen les experiències dels cossos gestants; per això, disposar de Naixem de dona és un excel·lent punt de partida.

 

S Jordi 19


El contrato sexual
Carole Pateman

Editorial Ménades. Com i quan es van establir els primitius contractes pels quals les dones es van sotmetre a la voluntat dels homes? Quin tipus de pacte tàcit ha condicionat els rols, el comportament i les vides de tots dos sexes durant mil·lennis d’Història de la humanitat? Carole Pateman reflexiona sobre aquestes qüestions en un assaig apassionant que intenta donar explicació als condicionants socials, educacionals i polítics que han determinat que el poder patriarcal dels homes sobre les dones s’hagi exercit com a governants, pares i esposos, mentre elles van acceptar el seu paper de filles tutelades, esposes i mares.

Avui dia, lluny de considerar que aquests antics pactes han perdut vigència i rellevància, sabem que el dret patriarcal s’estenen a la societat capitalista i la seva influència resulta patent en molts dels seus àmbits, com l’entorn laboral, l’oci, l’educació, el llenguatge, la publicitat, la religió, la participació en l’espai públic, la prostitució o l’anomenada maternitat subrogada. El patriarcat no és una relíquia d’un món caduc, sinó, en la seva definició més àmplia, la preeminència o major autoritat de l’home en diversos aspectes de la societat que comporta una situació de distribució desigual del poder entre homes i dones.

 

S Jordi 01


Dones rebels. Històries contra el silenci
Aina Torres

Editorial Sembla Llibres. Amb les il·lustracions d’Helena Pérez García. Aina Torres recupera a vint-i-dues dones que van lluitar per enderrocar el patriarcat. Des de milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, compositores, polítiques, escriptores, metgesses fins a esportistes, sindicalistes, periodistes, mestres, activistes veïnals, entre altres.

portada dones-uniques montse-barderi 201803221325

 

Dones Úniques 

 Montse Barderi i i il.lustrat per Violeta Crespo

Editorial Columna. Aquest llibre està protagonitzat per dones d’aquí. Dones catalanes d’una forma oberta i plural – amb la Catalunya Nord, les Illes Balears o el País Valencià- o simplement perquè tenen una relació important amb aquest territori.

Dones d’àmbits diferents (arts, ciència, lletres, esports, activisme…) i de totes les èpoques i
condicions, també del present. Tan conegudes com Mercè Rodoreda, Montserrat Caballé, Muriel Casals i Emma Vilarasau o tan valuoses i desconegudes com Justa Balló, Dolors Monserdà o Victòria Sau.

 

S Jordi 02


Revolución feminista y políticas de lo común frente a la extrema derecha
María Eugenia R. Palop

Icaria Editorial. El feminisme i la política del comú és avui el millor antídot que tenim enfront de l’extrema dreta. Fruit de les contradiccions del neoliberalisme globalitzador i de la connivència de partits conservadors, socialdemòcrates i social-liberals amb la mundialització financera i el capital especulatiu, l’extrema dreta s’ha presentat com una resistència de fàcil accés contra els excessos de les oligarquies polítiques i les elits econòmiques.

 

S Jordi 03


¿Qué es una autora? Encrucijadas entre género y autoría
Aina Pérez Fontdevila / Meri Torras

En un moment en el qual la visibilitat i la legitimitat de les dones creadores s’ha convertit en una reivindicació clamorosa, aquest volum convida a reflexionar sobre els fonaments de l’exclusió i infravaloració de les autores en el camp cultural. Per a això, reuneix investigacions recents i traduccions de textos clàssics que aborden la qüestió des d’un punt de vista conceptual i històric i revisen diverses pràctiques autorials des d’una perspectiva de gènere. Així, el llibre examina com les nocions d’autor o de creativitat estan travessades per discursos de gènere i reprodueixen les jerarquies que sostenen el binarisme sexual, proposant un recorregut que abasta des del segle XVII a l’actualitat.

 

S Jordi 04


Otras maneras de amar. Otro amor es posible
Charo Altable Vicario

Editorial OCTAQ|#OCTAEDRO FONDO. A partir de l’anàlisi de gènere de les històries d’amor ideals i reals d’un grup d’adolescents i joves d’institut, aquest llibre desgrana la construcció patriarcal latent en les relacions de domini-submissió i en la ideologia amorosa romàntica. Aquesta realitat és constatable tant en les esmentades històries com en múltiples narracions literàries i fílmiques, en la publicitat, en la moda, en les cançons i en les xarxes socials, els missatges tantes vegades condueixen a històries de violència i maltractament. L’obra també analitza altres construccions amoroses al llarg de la història, en diferents cultures i en les produccions actuals de diverses branques de l’art i la creativitat, que estan elaborant fonamentalment les dones i en les quals compten els seus temors, les seves diferents maneres d’estimar , els seus desitjos i la seva concepció de l’erotisme.

 

S Jordi 05


La señora Dalloway
Virginia Woolf

Editorial Lumen. La senyora Dalloway, la primera de les novel·les amb què Virginia Woolf va revolucionar la narrativa del seu temps, relata un dia en la vida londinenca de Clarissa, una dama d’alt llinatge casada amb un diputat conservador i mare d’una adolescent. La història comença un assolellat matí de 1923 i acaba aquesta mateixa nit, quan comencen a retirar-se els convidats d’una festa que se celebra a la mansió dels Dalloway. Encara que en el curs del dia esdevé un fet tràgic -el suïcidi d’un jove que va tornar de la guerra psíquicament pertorbat-, l’essencial de l’obra rau en el fet que els successos estan narrats des de la ment dels personatges, amb un llenguatge capaç de dibuixar els meandres i ritmes esmunyedissos de la consciència i d’expressar la condició de la dona d’una manera alhora íntim i objectiu.

 

S Jordi 06


40 Dones Protagonistes de la València Republicana
Cristina Escrivà

Editat per l’Associació Cultural Institut Obrer. Amb il·lustracions realitzades per Román Sánchez. Entre els textos hi ha cançons feministes i poemes a les heroïnes de la guerra civil, però, sobretot, apareixen les biografies de dones conegudes i anònimes, per donar visibilitat i acostar-nos a la realitat dels anys 30 del segle XX a la ciutat de València.


 

S Jordi 07


Lila: història gràfica d’una lluita
M. Àngels Cabré / Toni Galmés

Editorial Comanegra. L’onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L’eclosió internacional del moviment MeToo, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici amb pena aigualida, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís els carrers de ràbia. Darrere de tanta ràbia, hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d’arreu han posat el seu talent al servei d’una lluita de segles. El llibre que teniu a les mans repassa i analitza les claus gràfiques de les icones feministes, els seus referents culturals i els orígens del seu art polític, així com algunes de les principals fites del feminisme històric (les pioneres, les sufragistes, les radicals dels setanta…), per aprendre a llegir les imatges que ens envolten amb una òptica igualitària, feminista i amb consciència de classe.

 

S Jordi 08


Las razones de Jo
Isabel Franc

Editorial Mémades. Totes volíem ser Jo. És una frase que he sentit en més d’una ocasió. M’atreviria a dir, fins i tot, que l’he sentit cada vegada que, rememorant lectures de la nostra infància, apareix, de forma inevitable, Mujercitas, de Louisa May Alcott. Jo March, la segona filla, la qual volia ser un noi, l’escriptora, la rebel feminista. Però les mateixes que volíem ser Jo ens sentim profundament defraudades quan la nostra heroïna va acabar els seus literaris dies casant-se i abandonant l’escriptura (?). Passat el temps, calia rescabalar les lectores plantejant una explicació, en primera persona, dels motius que van portar a Jo a aquesta suposada traïció.

 

S Jordi 09


Ada Colau. La ciudad en común
Steven Forti / Giacomo Russo Spena

Icaria Editorial. La d’Ada Colau és la història d’una alternativa possible en el govern de les grans ciutats europees colpejades per la crisi. Gràcies a nombroses entrevistes, els autors relaten com de l’experiència del 15M i de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha estat possible arribar al govern de la ciutat de Barcelona, construint un projecte des de baix al costat de la ciutadania.

 

S Jordi 10


El cuento de la criada
Margaret Atwood

Editorial Salamandra. Emparant-se en la coartada del terrorisme islàmic, uns polítics teòcrates es fan amb el poder i, com a primera mesura, suprimeixen la llibertat de premsa i els drets de les dones. Aquesta trama, inquietant i fosca, que bé podria trobar-se en qualsevol obra actual, pertany en realitat a aquesta novel·la escrita per Margaret Atwood a principis dels vuitanta, en què l’afamada autora canadenca va anticipar amb cridanera premonició una amenaça latent en el món de avui. A la República de Gilead, el cos de Defred només serveix per procrear, tal com imposen les fèrries normes establertes per la dictadura puritana dominant el país

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Consell de la Joventut de Barcelona llença una campanya per a fomentar el vot jove de cara al 22M

NOTA DE PREMSA 12-5-1 El Consell de la Joventut de Barcelona llença una campanya per...

Directores de diaris parlen sobre la dona als mitjans de comunicació

El dilluns 29 es realitza la Taula Rodona al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a...

42 participants en les 9 taules rodones temàtiques de l’Expo 2015 són tots homes

Al Bureau International des Expositions de Paris i per a la seva informació Letizia Moratti,...