Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

L’APFCIB opina que hi ha una tendència a la consolidació en la reducció del nombre d’avortaments a l’Estat Espanyol.

Des de l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCIB), creiem que les dades de l’informe sobre la IVE del 2010 que ha tret el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat mostren la tendència a la consolidació en la reducció del nombre d’avortaments a l’Estat Espanyol.

Durant el 2010 s’han declarat 113.031 IVEs que, tot i representar un increment del 1,3% davant les dades del 2009, continua sent un nombre significativament inferior al del 2008. Així doncs, aquesta sembla ser la tendència a l’estabilització del nombre de dones que accedeixen a la IVE anualment al nostre Estat. Des de la nostra perspectiva hi ha diferents arguments que expliquen les dades:

–          En primer lloc les mesures de prevenció com la dispensació de la píndola postcoital a les farmàcies i algunes de les campanyes de sensibilització i educació sexual han facilitat la reducció del nombre d’IVEs en la població més jove. Tot el contrari del que s’ha polemitzat des dels sectors més conservadors de la nostra societat.

 –          L’augment de les IVEs en dones a partir dels 30 anys pot explicar-se per una banda a través de la millora de les tècniques de diagnòstic prenatal que facilita descobrir problemes fetals, per l’atra, a causa de la crisi socioeconòmica que viuen la majoria de famílies del nostre Estat i que dificulta enormement la seva sostenibilitat i, finalment, per l’increment proporcional del nombre de dones d’aquestes generacions.

 –          La baixada d’IVEs entre dones migrades respon a la sortida de dones estrangeres en edat reproductiva del nostre Estat, a l’aturada de l’arribada de dones d’altres països i a l’assimiliació de la pauta contraceptiva de moltes de les que porten més de tres anys de residència.

 –          Pel que fa al lleuger augment de les IVEs en diverses comunitats com a les Illes Balears s’explica gràcies a la normalització de l’accés a la intervenció que ha resultat de la posada en marxa de la nova legislació a tot l’Estat. Això, sumat a la reducció de dones provinents d’altres països europeus, ha provocat el descens del total d’IVEs a Catalunya ja que aquesta sempre ha estat una comunitat d’acollida respecte a les intervencions d’altres territoris.

En definitiva, l’APFCIB valora positivament els signes que es desprenen de les dades d’aquest informe i demana al nou Govern de l’Estat que no canviï la legislació actual donats els bons resultats, sobretot pel que fa al tema de les menors d’edat. Tot i això volem recordar la necessitat d’incidir en les mesures de prevenció que plasma la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’IVE i que encara no s’han desplegat en profunditat ni pel que fa a l’educació sexual ni a l’anticoncepció. Només invertint en aquestes mesures preventives s’aconseguirà reduir de forma important el nombre d’interrupcions voluntàries de l’embaràs. Per ampliar la informació mireu el document adjunt o poseu-vos en contacte amb Sílvia Aldavert 663917170

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: xerrada de Pere Monràs i Alicia Giménez: “Escola de Salut Estarbé, ser responsable de la pròpia salut”.

Es ben sabut per tots i totes que el sector de la salut és un...

Barcelona: El repte de la diversitat afectiva i sexual, un tema pendent / La Independent / Notícies gènere

El 14 de juny s’ha realitzat la jornada “Diversitat afectiva i sexual, un repte per...

Accions-Activitats 8M 2022 : Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les violències ! 8M 2022 a LLeida- Molt per Defensar, Molt per Avançar

Accions-Activitats 8M 2022 : Les feministes som aquí contra les precarietats, les fronteres i les...