Dimarts 28 maig 2024

Dimarts 28 maig 2024

Compartir

L’Alcaldessa respon

 

Amb una forta expectació mediàtica s’ha presentat per primera vegada Ada Colau al Col·legi de Periodistes. Ha respost àmpliament a totes les preguntes de la sala.

 

A les 7 en punt, l’esperaven a la sala d’Actes del Col·legi de periodistes un compacte grup de professionals en fotografia i càmera de televisió, gran nombre de col·legues dels mitjans, part del seu equip i del de l’oposició afins a l’anterior alcalde Xavier Trias, al costat de moltíssimes persones que havien reservat plaça per escoltar Ada Colau en viu i en directe. Era tanta l’expectació d’aquesta primera compareixença, que responsables de la junta, amb Neus Bonet com a moderadora, van haver d’habilitar la sala de premsa del centre de formació, amb una pantalla de televisió, que també es va omplir a vessar.

Com era lògic, i tenint en compte la popularitat de la protagonista s’estrenaven vistosos rètols a la taula i l’imprescindible: “L’alcaldessa respon”. Colau que va començar el seu discurs amb agraïments, el va desenvolupar en to proper. Molt enfocat en la lluita contra la desigualtat, no va esmentar en concret a les dones: no obstant això, al final, sí que es va esplaiar responent a les preguntes d’algunes companyes de La Independent, i d’altres periodistes, i a més va dir que és feminista.

 

01alcaldesagner petit00

 

Canvi d’esquemes

El primer que va comentar és que calia subratllar que “és la primera vegada que hi ha una dona al capdavant de l’Alcaldia i, això, ja és un canvi de paradigma i (una mostra) de la nova època que vivim” -i afegia que- “a més, aquest canvi polític i social ens permet governar i ho hem d’aprofitar. A la ciutat de Barcelona partim d’uns indicadors molt positius, però també de moltes coses que cal canviar. Estem encara patint els efectes de la crisi, provocada, en part, per la bombolla immobiliària i ara no deixarem que també ens exploti la bombolla turística “.

Durant gairebé tot el seu discurs -sempre en to positiu i molt proper, Colau no ha dit gairebé res que no hagués comentat anteriorment. Ha reiterat que Barcelona en comú ha de complir les expectatives socials per la qual va ser votada per dirigir la ciutat. “Hem de passar de la ciutat aparador per al turisme, tot i que sense menysprear que Barcelona segueixi sent un punt de preferència turístic perquè això dóna feina a molta gent, per anar a una ciutat social, amb vida als barris: En els últims anys s’ havia obert una bretxa de desigualtat molt gran, tant a nivell humà, com social i urbanístic. Ja no anem a afavorir els grans edificis sinó les reformes a peu de carrer, ni anem a promoure l’economia amb peus de fang, especulativa i que només pretén guanyar diners “.

Per Colau, cal posar sobre la taula les necessitats de la gent, aconseguir un salari mínim social, afavorir l’economia col·laborativa i solidària, cooperatives, els negocis de barriada i petites empreses. I un tema prioritari en el programa d’aquest govern municipal és la millora del medi ambient, acabar amb la contaminació i posar tots els mitjans per anar a una ciutat realment saludable.

 

Pla de barris

Com a novetat, ha comentat el projecte de nou Pla de Barris, decidit des de la base i consensuat per l’oposició, i no només com ha passat fins ara per grups com Esquerra Republicana o la CUP, que ja estan donant suport a la majoria de mesures del nou Consistori.

“En aquest nou pla de Barris destaquem la posada en marxa de l’Eix Besòs, amb una millora substancial d’aquesta part de la ciutat i de la seva comunicació i acostament a localitats confrontants, com Sant Adrià, Santa Coloma o Montcada i Reixach”.

Per a ella és fonamental la col·laboració amb el “l’àrea metropolitana que envolta la ciutat. No pensem limitar les nostres actuacions de millora als estrictes límits d’un barri determinat”. “I com ho farem, es pregunta, amb reformes urbanístiques que fomentin la vida col·lectiva i la sociabilitat, així com amb el foment de polítiques culturals i esportives, sobretot en els barris més desatesos fins ara. El nostre repte no són unes Olimpíades, sinó un projecte de Futur com és canviar l’àrea del Besòs: Només així crearem una nova ciutat, més justa i equitativa “.

 

01alcaldesagner petit01

 

Una alcaldessa feminista

Per acabar, va demanar acords que vagin més enllà dels interessos concrets dels partits, acords a favor de la ciutat amb visió de futur. És clar que hi ha molts més temes sobre la taula, i Colau va dir que no té una vareta màgica per solucionar-los, però sí la voluntat.

Alguns són temes polèmics, com el que preguntava Montserrat Minobis de La Independent, sobre la situació de la prostitució a la ciutat, que per la seva resposta es dedueix que haurà de seguir esperant, per intentar arribar a algun consens. El que sí que ha assegurat és que és un tema que es posarà sobre la taula molt aviat.

Colau s’ha mostrat també manifestament feminista, quan se li ha preguntat sobre la precarietat laboral de les dones, o sobre com eradicar la violència de gènere a la ciutat.

Segons ella, no es van escatimar mitjans per lluitar contra la desigualtat i donar suport a les dones. I s’ha mostrat entusiasmada per l’equip que col·labora amb ella a l’Ajuntament, en el qual destaquen notablement algunes responsables d’àrees.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Dolors Aleu, una dona pionera en el seu temps /La Independent / Notícies gènere

Per Dolors Reguant L’article de Nuria Jar, periodista especialitzada en ciència i tecnologia, que enllaçem,...

Paraules de Marie-Monique Robin en rebre la Legió d’Honor de la República Francesa

Gràcies, Dominique, per haver acceptat acompanyar-me en aquest improbable lliurament de la legió d’honor. Dic...

Premio Emakunde a la igualdad 2011

Abierta la convocatoria para el premio Emakunde a la igualdad 2011 En euskera Emakundeko prentsa...