Dimarts 21 març 2023

Dimarts 21 març 2023

La violéncia de gènere s’emporta una dona a Sant Martí

 

El divendres  28 va ser un dia trist a Sant Marti (Barcelona). A un pis del carrer Bolívia es va trobar morta una dona de 53 anys. La Maria, una lluitadora molt coneguda al barri havia estat assassinada pel seu marit. Aquest fet  ha posat en marxa totes les alarmes al districte, que des de fa molt temps desenvolupa moltes activitats contra la violència.

El dilluns 31 es van fer diverses concentracions a la porta de L’Ajuntament del districte, al carrer Bolívia, i per la tarda una reunió extraordinària del Consell de les Dones. A la reunió hi van assistir  gairebé totes les representants de les associacions que formen el Consell. Malgrat que s’han de concretar les propostes, es va decidir que el primer que es faria, es la redacció definitiva d’un Manifest que es portarà al Consell de Dones de Barcelona, i al Consell de Govern de la Ciutat.  I també es faran accions concretes desprès de conèixer més a fons el resultats de las politiques i accions a Sant Marti per lluitar contra la violència de gènere. Es vol saber les dades de les institucions que estan treballant en aquest tema, PIADS, Assistència Socials, ambulatoris, mossos d’esquadra, etc.  per fer un diagnòstic i portar a terme, més  endavant, accions unitàries al districte (que es posaran en marxa en un proper Consell).

Una dona que mantenia a la seva familia

Maria era una dona molt coneguda i molt apreciada al barri. D’ètnia gitana, tenia 6 fills del seu segón marit, a qui ja havia denunciat dues vegades per maltractaments. Peró, s’havia retractat, i sembla que li permetia visitar als seus fills a la casa del carrer Bolívia, al barri del  Maresme, on  vivia.  Maria havia tingut una vida marginal, i  fa uns anys, va delinquir i la van enviar a la presó. Quan va sortir, ja fa uns anys, va  decidir no tornar  a  delinquir, i ho va  aconseguir. Va reunir a la seva família i n’assumí la  seva  cura, i la  va poder mantenir gràcies a la seva feina recollint materials per reciclar, i amb el  que demanava al carrer. Se n’estava sortint, i  podia  sobreviure. Era molt coneguda entre els veïnatge, i   com a dona lluitadora i sacrificada, i sobre tot,  la apreciaven molt, les coneixences i amistats que cada dia la veien al menjador social del districte.

alt

Ella ha estat, enguany, la víctima número 5 de Barcelona. A la  concentració que va convocar al migdia, l’àrea de Dones del l’Ajuntament de Sant Martí, hi havia Montserrat Vila, com a representant de La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere. En aquesta concentració es va  fer un minut de silenci, i es va explicar una part de la trista historia de Maria. Per la seva banda, Vila va explicar que: “no podem baixar la guàrdia, cal seguir lluitant i demanant que s’apliqui la llei contra la violència amb els recursos necessaris. Les retallades en  aquesta lluita  tenen molt a veure en  que moltes  vegades no s’arribi a temps per ajudar i salvar a les dones maltractades”. Vila també  va proposar que faci un recordatori sobre aquest lamentable fet, a  la concentració del tercer dilluns, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, que en aquesta ocasió coincidirà amb el dilluns de Pasqua. 

La dona va estat trobada sense vida i amb senyals evidents de violència en el seu pis del  la  nit del divendres. El mateix dilluns a la tarda va ser detingut  l’autor del crim, el seu marit, a Mengíbar, un poble de Jaén on havia fugit.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).

També et pot interessar