Divendres 01 març 2024

Divendres 01 març 2024

Compartir

La Vaga Feminista crida a una gran mobilització el 8-M

Roda de premsa a la Plaça del Rei

 

La Vaga Feminista ha cridat a la mobilització massiva aquest divendres 8 de març, dia Internacional de la Dona. “Ens aturem per canviar-ho tot, ni un pas enrere” és el lema escollit per encapçalar les mobilitzacions d’aquest any.

En roda de premsa, la portaveu de la comissió de comunicació, Dolo Pulido, ha remarcat la importància d’una vaga que no només afecti l’àmbit laboral, sinó també a l’àmbit de consum, de cures i estudiantil. 

La ciutadania està cridada a les més de deu manifestacions que han estat convocades arreu del territori per més de 150 col·lectius feministes i 550 col·lectius socials. La de Barcelona arrancarà a Plaça Espanya a les 18:30, tot i que el bloc no mixt de dones, lesbianes i trans està citat mitja hora abans a la cruïlla entre la Gran Via i el carrer Entença per liderar la manifestació. La seva intenció és superar l’èxit d’anys anteriors.

“El feminisme és un germen per ampliar les llibertats de les dones a tots els barris i ciutats” ha assegurat Pulido. La Vaga Feminista te com a objectiu que tota dona “es planti aquell dia i deixi de treballar” per “assenyalar la regressió de drets de les dones” en una societat que destaca per l’auge de l’extrema dreta. Consideren que la vaga consta d’un “suport significatiu” per part dels diferents sindicats catalans com per “dur-la a terme”.

 

Les dones migrades

Durant la roda de premsa d’avui a la plaça del Rei de Barcelona les diferents representants de la comissió de migració, decolonial i antiracista de la Vaga Feminista 2019 han llegit el seu propi manifest. Com a eix principal han remarcat el “racisme i la xenofòbia institucional” que pateixen com a dones migrades i la “falta d’autonomia econòmica i laboral” de les treballadores de la llar.

Entre d’altres, volen denunciar el sistema “opressor colonial” que “avala polítiques com la Llei d’estrangeria” o la “generació de fronteres” al Mar Mediterrani. Així mateix, han presentat les seves pròpies iniciatives, com una marxa per Via Augusta el matí del 8-M, i han constat la seva intenció de formar part del bloc no mixt de Barcelona.

 

 

crida vaga 2

 

 

Com es pot fer la vaga?

La vaga del 8M serà en quatre àmbits: laboral, educació, de consum i de cures. Està convocada en diversos àmbits de la nostra vida quotidiana. Com podem fer-la?

 

Amb feina assalariada:

La vaga ha estat convocada pels sindicats Confederació Nacional del Treball (CNT), Confederació General del Treball (CGT), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Coordinadora Obrera Sindical (COS). Qualsevulla persona assalariada pot fer la vaga, fins i tot els homes, ja que una convocatòria de vaga no pot discriminar per raó de sexe.

Tanmateix, la vaga ha estat una convocatòria sortida del moviment feminista, per tant els homes cis que vulguin fer vaga poden consultar a les seves companyes de feina com volen que participi.

– Qualsevol persona contractada pot fer vaga independentment del tipus de contracte que tingui (temporal, parcial, etc.), fins i tot si està subcontractada.

– Davant els rumors que diuen que descompten el sou de tot el cap de setmana, és totalment fals i ha estat desmentit pel sindicat CGT. La vaga està convocada des de les 24 hores de la nit del dia 8 fins a les 24 hores del dia següent. Només et poden descomptar del sou d’aquest dia (8 de març).

– No s’ha de comunicar a l’empresa si fas vaga i tampoc et poden acomiadar. La vaga és un dret reconegut per la constitució de 1978. A més, els sindicats mencionats a dalt han enviat les convocatòries corresponent i la vaga està comunicada. Qualsevol persona assalariada pot fer-la i no ha d’avisar a la entitat en què treballi.

– Si en el teu lloc de feina decreten serveis mínims (normalment els serveis d’atenció al públic com els sanitaris, serveis socials…ho fan) haurien d’escollir a les persones que no volen fer vaga per cobrir-los. Ja que és una vaga feminista, és d’esperar que els homes facin aquests serveis i deixin el protagonisme i la visibilitat a les dones.

– Hi ha el dret a formar piquets informatius al teu lloc de treball, no es pot limitar la llibertat sindical de les treballadores. Així mateix, pots participar en tots els actes convocats per aquest dia.

S’ha de pensar sempre en clau col·lectiva en el cas que puguin produir incidents: no et separis del grup en cap cas i si les forces de seguretat apareixen i no actuen amb correcció pots apuntar el número de placa dels agents i la matrícula del vehicle policial.

 

Estudiants:

– El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha convocat vaga. No et poden posar un examen el dia 8 de març i tens dret a adherir-te a la convocatòria, a fer piquets i participar en qualsevol acte de suport a la vaga. Com recomanació, si ets estudiant posa’t en contacte amb les professores del teu centre que facin vaga. Sereu més forts.

 

Vaga de consum:

– Per qui no té feina contractual pot fer la vaga de consum. No compar el dia 8, intentar fer un consum energètic mínim aquest dia. Pensar que la pobresa energètica afecta fonamentalment a les dones i que la lluita també vol recuperar els recursos bàsics que assegurin una vida digna a la població. Saber que les energètiques tenen la concessió de les infraestructures “ad infinitum” (fins a l’infinit). Gastar la mínima energia possible. També es fa vaga per canviar això.

– Qui es queda a casa perquè té problemes de mobilitat, pot penjar el davantal a la finestra o al balcó. Així sabrem que dóna el seu suport. No es vol heroïnes, es vol una vida digna.

 

Vaga de cures:

– Qui treballi en el sector de les cures per un salari també té dret a fer vaga, encara que tingui un règim especial. El problema és que pot trobar-se que la persona que l’ha contractat s’aculli al desistiment sense donar explicacions. Si treballe per una empresa del sector pot acollir-se al seu dret de vaga. Com s’ha dit abans, és un dret reconegut per la constitució.

– Si es treballa a casa i fa cures de gent gran o petita, que els homes de la casa s’autoorganitzen per assumir la feina. Té dret a a fer vaga i que ells assumeixin el 100% de la feina de casa. Els 364 dies següents al 8 de març, que la distribució de temps per la feina de casa sigui equitativa. Demaneu ajuda al comitè de barri de la vaga o pot organitzar-se amb les amigues i fer un piquet al “Manolo” de torn. Lluitem contra la explotació a casa ni enlloc.

 

Els cartells de la vaga feminista a catalunya *

 

ochoM a ochoM b

 

ochoM c ochoM d

 

ochoM e ochoM f

 

ochoM g ochoM h

 

ochoM i ochoM k

 

ochoM l ochoM m

 

ochoM n ochoM ñ

 

ochoM o ochoM p

 

ochoM q ochoM r

 

ochoM s ochoM t

 

ochoM u

  

* Recopilació feta per la Xarxa Feminista

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

LLe.wwww

Sue Grafton ha mort, ¡ llarga vida a Kinsey Millhone!

    OPINIÓ El 28 de desembre passat va morir l’escriptora nord-americana Sue Grafton i...

Primer Fòrum Veïnal de Dones: per una ciutat amb Visió de Gènere

  El Fòrum ha creat un espai actiu de continuïtat per promoure la igualtat als...

Lliurat el Premi Nobel de la Pau 2018 a Nadia Murad i Denis Mukwege

  Al desembre va ser lliurat el Premi Nobel de la Pau 2018 atorgat a...