La setmana passada el món musical va plorar la desaparició d’una de les millors veus que durant anys s’ha ofert un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. Després d’una llarga lluita contra un càncer detectat fa un any, Montserrat Figueras va morir envoltada de la seva família a l’edat de 69 anys.
A partir de 1966, Figueras va començar a estudiar les tècniques de cant antigues, des dels trobadors fins al barroc, desenvolupant així un concepte molt personal que beu directament de les fonts originals, tant històriques com tradicionals al marge de les influències postromàntiques. Des de l’any 1966 va establir amb Jordi Savall una unió artística i humana molt fructífera, sobretot en les diverses activitats pedagògiques, d’investigació i de creació respectant les fonts històriques musicals. Entre 1974 i 1989 va participar en la fundació dels conjunts Hespèrion XX, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations. Va ajudar a la recuperació d’un patrimoni musical excepcional tot actuant regularment en diferents festivals arreu del món. L’any 1998, Montserrat Figueras i Jordi Savall van fundar el segell Alia Vox; cal destacar els àlbums El Cant de la Sibil·la, Ninna Nanna, Diáspora Sefardí, Battaglie & Lamenti DE Monteverde, Peri, Fontei i Strozzi.
Diversos premis va recollir com, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya per la seva valuosa recuperació de la música antita o els títols honorífics “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres” i “Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres” atorgats pel Ministeri de Cultura francès.
L’emotiu acte de comiat va tenir lloc el 25 de novembre, al claustre del Reial Monestir de Pedralbes amb participació de personalitats com el poeta i profesor Manuel Forcano, el poeta i secretari del Cercle del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona Carles Duarte, Jordi Savall o els cantants dels seus conjunts musicals.