sábado 02 diciembre 2023

sábado 02 diciembre 2023

Compartir

La soprano Montserrat Figueras mor deixant un llegat musical extraordinari

La setmana passada el món musical va plorar la desaparició d’una de les millors veus que durant anys s’ha ofert un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. Després d’una llarga lluita contra un càncer detectat fa un any, Montserrat Figueras va morir envoltada de la seva família a l’edat de 69 anys.

 

 

A partir de 1966, Figueras va començar a estudiar les tècniques de cant antigues, des dels trobadors fins al barroc, desenvolupant així un concepte molt personal que beu directament de les fonts originals, tant històriques com tradicionals al marge de les influències postromàntiques. Des de l’any 1966 va establir amb Jordi Savall una unió artística i humana molt fructífera, sobretot en les diverses activitats pedagògiques, d’investigació i de creació respectant les fonts històriques musicals. Entre 1974 i 1989 va participar en la fundació dels conjunts Hespèrion XX, La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations. Va ajudar a la recuperació d’un patrimoni musical excepcional tot actuant regularment en diferents festivals arreu del món. L’any 1998, Montserrat Figueras i Jordi Savall van fundar el segell Alia Vox; cal destacar els àlbums El Cant de la Sibil·la, Ninna Nanna, Diáspora Sefardí, Battaglie & Lamenti DE Monteverde, Peri, Fontei i Strozzi.

 

afigueras_copy

 

Diversos premis va recollir com, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya per la seva valuosa recuperació de la música antita o els títols honorífics “Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres” i “Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres” atorgats pel Ministeri de Cultura francès.

L’emotiu acte de comiat va tenir lloc el 25 de novembre, al claustre del Reial Monestir de Pedralbes amb participació de personalitats com el poeta i profesor Manuel Forcano, el poeta i secretari del Cercle del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona Carles Duarte, Jordi Savall o els cantants dels seus conjunts musicals.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Nace el grupo de trabajo “Dones i Mitjans de Comunicació”

    En el marco de la sesión ordinaria del Consell Nacional de Dones de...

Esplugues de Llobregat: Espais d’oci lliures de violència masclista / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible El ple de l’Ajuntament d’Esplugues ha fet una declaració institucional per...

Campanya “Envia una carta als magistrats del TSJC en suport a l’escola en català”

  L’Associació Cultural Escola en Català (http://www.escolaencatala.cat/) fa fa una crida urgent per demanar que...