Dilluns 27 maig 2024

Dilluns 27 maig 2024

Compartir

La situació de les dones al món. Part 2

 

 

 Lupíta Ramos

Perquè a les dones més pobres no les protegeixen els estats, especialment en els països menys desenvolupats.

Als Estats Units, la taxa de feminicidi de les dones negres és de 2,43 per cada 100 mil habitants. La taxa de feminicidi de les dones blanques és de 0,96.

Continuant amb l’anàlisi de Laura Lopresti, que és l’enllaç de CLACSO a Barcelona i forma part de l’organització feminista catalana Dones Juristes i Pablo Gentili, que és el secretari executiu de CLACSO i professor de la Universitad de l’ Estat de Rio de Janeiro, porto aquí algunes de les 100 raons que LoprestiGentili van assenyalar perquè es mobilitzessin les dones de més de 50 països i exigissin justícia, igualtat, reconeixement i drets, aquestes raons són: 

Perquè la violència de gènere la pateixen amb més intensitat les dones més pobres.

Perquè a les dones més pobres no les protegeixen els estats, especialment en els països menys desenvolupats. Moltes vegades, tampoc, als països més rics.

Als Estats Units, la taxa de feminicidi de les dones negres és de 2,43 per cada 100 mil habitants. La taxa de feminicidi de les dones blanques és de 0,96. Perquè fa un any, el 8 de març de 2017, a Guatemala, 56 nenes internades en una institució pública que havia de protegir-les, van denunciar que patien abusos sexuals i diverses formes de violència per part d’alguns funcionaris.

Perquè per fer-ho, van ser tancades en una habitació. Perquè per cridar l’atenció de les autoritats van realitzar una petita foguera que aviat es va transformar en un paorós incendi. Perquè impossibilitades d’escapar, 41 d’elles van morir carbonitzades i 15 van quedar greument ferides. Perquè encara que cridaven desesperades i els seus guàrdies estaven observant des de fora, no els van obrir la porta.

Perquè ningú ha estat encara condemnat. Perquè així, amb brutal crueltat i indiferència, moren milers de nenes cada any a América Llatina i al món. Perquè el que explica el subdesenvolupament de les nostres nacions no és l’endarreriment econòmic, sinó el menyspreu cap a la vida de les nostres nenes i nens. Perquè un 8 de març, 41 nenes van morir en una institució de Guatemala que havia de protegir-les. Perquè es deia Hogar Seguro Virgen de la Asunción i perquè havien d’haver-lo anomenat “infern”. Perquè, en el món, 1 de cada 5 dones experimenta violència física o sexual cada any. Perquè la tracta de dones i nenes està fonamentalment destinada a la trata sexual, mentre que la tracta masculina al tràfic laboral.

Perquè, al món, hi ha 122 dones molt pobres amb edats entre 25 i 34 anys per cada 100 homes amb la mateixa edat. Perquè, a Llatinoamèrica, aquesta xifra és encara més alta, sent la regió del món amb més pobresa femenina relativa: 132 dones per cada 100 homes. Perquè quan una dona es divorcia té dues vegades més possibilitats de ser pobre que un home.

Perquè més de 300 mil dones moren cada any per causes relatives al seu embaràs. Perquè el 99% de les dones que moren per causes relatives al seu embaràs viuen en països pobres. Perquè gran part d’aquestes morts podrien evitar-se amb atenció primària i amb cures mínimes de salut que requereixen molt poca inversió i, de vegades, la simple presència mèdica.

Perquè les complicacions en l’embaràs i en el part són la principal causa de mort de nenes i d’adolescents en el món. Perquè 18 països del món encara permeten legalment que els marits impedeixin treballar a les seves esposes. Perquè en 39 països del món les dones no tenen els mateixos drets d’herència que els homes. Xifres i dades dures que mostren la realitat de les dones en el món. 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Artur Mas rep el president de la Lombardia que suggereix violar Cecile Kyenge

Cécile Kyenge Foto Wikipedia La Lliga Nord no para d 8217 assetjar en tots els...

Homenatge a Oviedo a Regina Martínez i la Llibertat d’ Expressió

OPINIÓ L 8217 ajuntament d 8217 Oviedo va retre homenatge el 6 de febrer passat...

Somàlia: MSF suspèn l’obertura de projectes que no siguin d’emergència fins a l’alliberament de les cooperants segrestrades

L 8217 organització mèdica internacional Metges Sense Fronteres MSF ha decidit suspendre tant l 8217...