Dissabte 18 maig 2024

Dissabte 18 maig 2024

La Renda Bàsica: El Dret a l’existència

OPINIÓ

Les feministes per la independència convoquem a Ca la Dona xerrades que ens ajudin a “dibuixar” el país que volem. Aquesta vegada hem convidat a Carme Porta perquè ens parlés
sobre la Renda Bàsica* de ciutadania. La va acompanyar a la taula Neus Moreno.

renda basica 2

 

 

Ja se sap que hi ha idees que necessiten temps de maduració i encara més temps per a provar de posar-les en pràctica, però que ajuden a obrir les ments a pensar sobre “un altre món és possible” i que val la pena plantejar en un procés de canvi radical com és el de la independència del nostre país.

Dues dades van cridar l’atenció. Recordar que l’Estatut de 2006 recull el dret a accedir a una Renda Garantida Ciutadana, essent Catalunya un dels 2 primers estats del món en recollir legislativament mesures RB, tot i que no es tracta d’una renda Bàsica universal. Saber que les simulacions realitzades per la Xarxa de RB demostren que és viable finançar-la amb una fiscalitat més justa (veure estudi sobre Catalunya amb dades IRPF 2010 ). Així doncs, el seu finançament és més una qüestió de voluntat política.

 

 

Renda Basica 3   Renda Basica 4

 

 

Sens dubte és un tema controvertit, que necessita molta pedagogia i que fins i tot cal afinar i polir molt en les concrecions, però que ajuda a pensar en termes de drets personals i de canvi de percepció sobre els treballs de producció i de cura i que dóna a les dones possibilitats d’intervenció.

Les companyes assistents van insistir en el fet de repensar el paper de l’estat en la distribució dels recursos econòmics posant en el centre les persones i posant en solfa altres valors socials.

També es va dir que, com sempre, les feministes hem d’estar amatents de manera crítica per a copsar quins objectius feministes es poden assolir amb la implementació de la renda bàsica i quins són els seus límits si no s’acompanya de mesures més sistèmiques.

Es van fer comparacions amb mesures preses als EEUU que eren difícils de traspassar i valorar en el nostre cas, també va sortir el tema de la vivenda com a molt important per la seva vinculació amb el dret a l’existència de la renda bàsica, es va parlar del cas concret de les famílies monoparentals… També vam parlar d’altres alternatives viables com la reducció de jornada laboral per repartir els treballs.

Una proposta socialment transformadora sobre la que continuarem reflexionant, reconeixent que una Renda Bàsica, per ella mateixa, no soluciona totes les desigualtats.

 

 

Renda Basica 5

 Foto del grup d’una trobada molt profitosa

 

 

*Renda Bàsica: La Renda Bàsica és un ingrés pagat per l’Estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de la societat, fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre o, dit d’una altra forma, independentment de quines puguin ser les altres fonts de renda que es pugui tenir, i sense importar amb qui es convisqui. (Font: Xarxa Renda Bàsica )

Llegiu sobre Renda Bàsica

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Maria-Mercè Marçal, als 20 anys de la seva mort

FMMM Una de las poetes més importants de la literatura catalana Maria Mercè Marçal...

La violència contra les periodistes arriba a la CSW62

Montserrat Minobis Alicia Oliver i Rosa María Rodríguez Quintanilla 13 març The Armenian Convention...

Catalunya: nou llibre en el debat sobre gènere i llengua / La Independent / Notícies gènere

La lingüista Carme Junyent coordinadora del llibre Visibilitzar o marcar Repensar el gènere de la...