Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

La periodista Soledad Jarquin demana suport a Catalunya per la campanya #JusticiaParaSol

La Premi Nacional de Periodisme de Mèxic 2006, Soledad Jarquín Edgar vindrà a Catalunya buscant suport en motiu de la denuncia que farà a la Cedaw (Ginebra) i a membres del Parlament Europeu (Brussel.les), per reclamar justícia per l’assassinat de la seva filla, la fotoperiodista Maria del Sol Cruz Jarquín, a Juchitán de Saragossa, Oaxaca, Mèxic el 2 de juny de 2018. 

Són 4 anys sense justícia per a Sol, 4 anys d’impunitat i complicitat de la justicia mexicana. Entre l’ 11 de juny i el 7 de juliol Soledad Jarquín anirà a diversos països europeus i serà a Barcelona del 26 de juny a l’1 de juliol. Es tracta d’una ronda de treball per: Bruselas, Paris, Ginebra, Berlín, Barcelona i Madrid des d’on marxarà ja el 7 de juliol cap a Oaxaca.

” Faig aquesta gira acompanyada per l’organització Consorcio Oaxaca, que m’ha donat acompanyament integral en aquests ja gairebé quatre anys d’exigència de justícia i on per diverses raons s’han tancat les portes per trobar la veritat històrica sobre el feminicidi de la meva filla i dues persones més, ocorregut el 2 de juny de 2018 a Juchitán de Saragossa, ubicat a la regió de l’Istme de Tehuantepec, on  va ser comissionada il·legalment. A les ciutats on aniré em reuniré amb organitzacions defensores de drets humans, parlamentaris i parlamentàries d’aquests països, i es preveu que pugui tenir alguna intervenció en dues sessions a Ginebra, així com amb periodistes”.

A Catalunya, participarà en actes de la Taula de Mèxic, entitat organitzadora de la seva estança a casa nostra que està preparant diverses activitats, de la XIDPIC.CAT-XIPVG, de col·lectius feministes i activistes dels Drets Humans, entitats per la Llibertat d’expressió i informació i institucions catalanes (ICD, Ajuntament de Barcelona i altres). Farà una xerrada el 28 de juny a les 12h al Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el debat posterior el moderarà la periodista de la XIDPIC.CAT, Teresa Carreras. També diverses companyes de Ca La Dona han organitzat un berenar sopar a la fresca al terrat de Ca la Dona per poder-la acompanyar des de la sororitat feminista.  

Sol i Soledad

Maria del Sol Cruz Jarquín i Soledad Jarquín Edgar. @jarquinedgar

“Segueixo aquí a passos lents, respirant poc, sentint la teva absència 4 anys després al mateix lloc, amb la mateixa incertesa, el dolor intacte detingut en una matinada Però segueixo i seguiré cridant #JusticiaParaSol”. “2:27 hores 2 de juny 2018: més de 35 mil hores d’injustícia”. Soledad Jarquín Edgar

Així s’expressava aquest 2 de juny de 2022 la companya i col·lega de SemMéxico i de la nostra Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Col·laboradora de La Independent des dels seus inicis, la Premi Nacional de Periodisme de Mèxic 2006, va ser una de les cinc periodistes internacionals que va fer els primers Tallers de Gènere i Comunicacio a Catalunya, organitzats per la XIDPICAT-XIPVG del 6 a l’ 11 d’octubre de 2008 a les diverses Delegacions Territorials del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, amb el suport del CPC i de l’ICD.

María Soledad Jarquín Edgar, és periodista per la Universidad Autónoma de Guadalajara des de 1985. Porta 37 anys de feina, gairebé tres dècades dedicades al periodisme de la condició social de les dones. Fou Premi Nacional de Periodisme 2006 de gènere per la notícia de la violació exercida per militars contra treballadores d’una zona de tolerància de Castaños, Coahuila. Aquest treball publicat per Cimacnoticias aquell mateix any. També fou Premi Estatal de Periodisme 1993. I va ser presidenta del Jurat Qualificador del Premi Nacional de Periodisme 2019.

Reportera i editora de la plataforma informativa del Servicio  Especial de la Mujer México (SemMéxico) des de la seva creació el 2014 (semmexico.mx) per un grup de periodistes dirigides per Sara Lovera López. Col·laboradora de La Independent  en el conveni establert entre les dues agències. Durant 18 anys va editar al diari El Imparcial de Oaxaca, el suplement feminista Las Caracolas (1998-2016), amb més de 500 números. Reportera i editora de l’agència de notícies Cimacnoticias des del 1999 fins al 2009. Des de l’any 2003 és autora de les columnes Mujeres y Política i Letras Violeta. 

A la ràdio ha estat productora i conductora de diversos programes: Caracolas Radio -amb Geo Meneses- que es va transmetre a la regió de l’Istme de Tehuantepec (2003); Las Mujeres también son Noticia (2004-2006) amb Patricia Briseño; i Mujeres en Voz Alta a Radio Universidad (2009-2010) i que es va transmetre en una plataforma digital de televisió amb el mateix nom més endavant juntament amb Bárbara García Chávez

Entre les seves publicacions destaquen: Mujeres de Oaxaca. Edició de Conaculta-Consejo Ciudadano de Formación y Cultura Autogestiva, A.C. el 2014; Periodismo de Género en Oaxaca, La Otra Mirada. Edició de la Secretaria de Cultura-Consejo Ciudadano de Formación y Cultura Autogestiva, A.C. el 2017. 

Ha realitzat juntament amb la periodista Sara Lovera la Guia sobre Comunicació i gènere per a l’Estat de Querétaro (2013). Guia sobre les bones pràctiques de comunicació i gènere per a l’estat de Jalisco (2014). Guia de Llenguatge Incluent de Gènere per a la Universitat Autònoma Benito Juárez de Oaxaca. 2019. Partint de l’equip de recerca que dirigeix Sara Lovera, per a l’edició de les Agendes temàtiques publicades per l’INMUJERES entre el 2013-2017. Las Indispensables (IMDJORS 2018). 

Però el 2 de juny del 2018 la seva vida va canviar després de l’assassinat de la seva filla Maria del Sol Cruz Jarquín

La Independent reprodueix aquí el folletò explicatiu d’aquest cas, elaborat per Yésica Sánchez Maya i Emilie Chantal De Wolf del Consorcio para el Diàlogo Parlamentario y Equidad Oaxaca A.C., que és l’organisme que està donant suport a la tasca de Soledad Jarquin en la cerca de #JusticiaParaSol

A 4 anys del feminicidi de Maria del Sol Cruz Jarquin

Maria del Sol Cruz Jarquin era una jove fotoperiodista de 27 anys, treballava a la Secretaria d’Afers Indígenes d’Oaxaca del Govern de l’Estat d’Oaxaca. Va ser obligada a cobrir il·legalment la campanya electoral d’Hageo Montero López, el germà del seu cap, el llavors secretari d’Afers Indígenes d’Oaxaca, Francisco
Montero López. En aquest context, el 2 de juny de 2018, va ser assassinada amb armes d’alt calibre juntament amb la candidata municipal Pamela T.P. i el seu xofer Adelfo J.G.

Context de violència feminicida a Mèxic i Oaxaca
Des de fa alguns anys, Mèxic enfronta una crisi en matèria de seguretat i violència sense precedent, col·locant-se entre els primers països a nivell mundial amb més taxa d’homicidis¹. Aquesta crisi afecta de manera específica les dones, amb un increment exponencial de la violència feminicida i en particular del feminicidi, fenomen que ha crescut tant en la seva incidència com en la crueltat i la sanya dels mètodes usats per ultimar les dones. Durant els darrers set anys i en base a dades oficials els feminicidis han incrementat un 237 %, i són assassinades diàriament més de 10 dones al país. Oaxaca és el cinquè, de 32 estats, amb més alts números de feminicidis registrats². Això, unit a una impunitat endèmica de més del 90%. 

Delictes comesos i impunitat. 
Feminicidi
El 2 de juny 2018 va ser comès el feminicidi de Maria del Sol Cruz Jarquín, juntament amb la candidata a regidora Pamela T.P. i el seu xofer. El 28 d’agost 2018 va ser detingut un presumpte responsable, però i malgrat les proves existents no va ser vinculat a procés i deixat en llibertat el 4 de setembre de 2018.
27 de maig 201 va ser detingut un altre presumpte responsable qui, si va ser vinculat a procés, però, després dun procés dilatat més de 2 anys, va ser posat en llibertat. El 22 de novembre de 2021 la Fiscalia General de l’Estat d’Oaxaca (FGEO) va sobreseure parcialment la causa penal.

Anàlisi de les deficiències:

No s’ha investigat com a feminicidi malgrat que: Des del 2015, a Mèxic, a partir de la sentència Mariana Lima Buendía, tota mort violenta de dona s’ha d’investigar com a feminicidi; Sobre aquest cas, el Tribunal Superior de Justícia d’Oaxaca va determinar que el fet es va poder haver catalogat per feminicidi per menyspreu o odi; i que les evidents negligències i deficiències a la investigació van derivar a no acreditar el fet que realment va succeir; La investigació ha estat deficient, la judicialització simulada i l’actuar de la Fiscalia s’ha caracteritzat per la manca total deguda diligència en encobrir personatges amb alt poder polític.

Després de més de tres anys dels fets, el novembre 2021, i davant dels greus errors i evidents deficiències en la investigació de la Fiscalia General de l’Estat d’Oaxaca, aquesta va tancar parcialment l’expedient i va iniciar una nova carpeta de recerca gairebé des de zero. Per les mateixes raons l’únic detingut va ser posat en llibertat en aquesta mateixa data, 22 de novembre de 2021.

La Fiscalia General de la República, a nivell federal, ha negat l’assumpció del cas malgrat comptar amb elements suficients, així com malgrat les crides del Poder Legislatiu Federal perquè l’assumís. 

Delictes electorals

El juny de 2018 es va obrir una carpeta de recerca pel delicte electoral comès per Francisco Montero López, exsecretari d’Assumptes Indígenes per haver obligat Maria del Sol Cruz Jarquín a cobrir la campanya electoral del seu germà Hageo Montero López a Juchitán de Saragossa, sent ella treballadora d’una institució governamental. Fins ara i malgrat les proves i de comptar amb tots els elements necessaris, les autoritats responsables no han estat vinculades al procés.

Robatori agreujat

El juny del 2019 es va obrir una carpeta de recerca pel robatori de pertinences de Maria del Sol mateixes que contenien la seva obra fotogràfica i l’evidència del treball que estava realitzant, així com el seu equip de treball, pertinences que van ser sostretes de l’hotel on s’allotjava hores després del feminicidi. L’octubre del 2021 es va dur a terme audiència intermèdia. No serà fins al febrer del 2023 que es durà a terme la següent audiència, al·legant càrrega del Tribunal.

Corrupció

L’1 de juliol de 2019 Davant la inacció i omissió a les investigacions de la Fiscalia General de Justícia de l’Estat d’Oaxaca, Soledad Jarquín Edgar va interposar formal denúncia davant la Fiscalia Especialitzada en Matèria de Combat a la Corrupció d’Oaxaca en contra del llavors Fiscal General de l’Estat d’ Oaxaca i de la Fiscal Especialitzada en Delictes Electorals. Fins ara no hi ha cap avenç significatiu. 

Altres recursos

Procediment Intern de Responsabilitat Administrativa a la Secretaria de la Contraloria i Transparència Governamental des del 2018, no es coneix cap més avenç. Queixa en matèria electoral interposada el 2018; el 2019 va ser emesa sentència i imposada una multa a l’ex candidat Hageo Montero López. Fins a la data
no hi ha evidència que aquesta multa hagi estat coberta. A més, la Secretaria de Finances d’Oaxaca va argumentar per justificar la dilació en el pagament que no havia estat possible trobar Hageo Montero, quan aquest va exercir un càrrec públic. 

Alt risc per exigir justícia i veritat 

Com a conseqüència de la tasca d’exigència de justícia i de veritat de Soledad Jarquín Edgar, a partir del feminicidi de la seva filla, aquesta ha vist agreujar-se la seva situació de risc i ha hagut d’incorporar-se al Mecanisme Nacional de Protecció per a Persones Defensores i Periodistes. Entre altres atacs ha enfrontat intimidacions, atacs digitals, deslegitimació i injuries fins i tot de part de l’ex Fiscal Rubén Vasconcelos³, així com una greu amenaça de mort al juny 2020.

Yésica Sánchez Maya i Emilie Chantal De Wolf
Consorci per al Diàleg Parlamentari i l’Equitat Oaxaca A.C.
Organització coadjuvant. incidencia.consorciooaxaca@gmail.com

1. Dades de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC). Disponibles  a:  https://www.unodc.org/docu ments/ropan/2021/HOMICIOS_EN_ESPANOL.pdf

2. Secretariat Executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública. Informació sobre la violència contra les dones. Incidència
delictiva i trucades d’emergència 9-1-1. Informació amb tall al 28 de febrer 2022. Disponible per a la consulta a: https://drive.

3. Pedro Matías, Pagina 3 a 3 de juny 2019 “Diu Fiscal que no cedeix a pressions que manipulen informació amb objectius personals econòmics i polítics”. Disponible per a la consulta a: https://pagina3.mx/2019/06/di ce-fiscal-que-no-cede-a-presio -nes-que-manipulen-informacion-amb-objectius-personals-economics-i-politics.

4. Comunicat de premsa sobre l’amenaça disponible a: https://consorciooaxaca.org/2020/06/comunica do-de-prensa-4/

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

Un any després

    OPINIÓ Avui primer de febrer, totes recordem la multitudinària cita de l’any passat...

Els municipis barcelonins, pel drets de les persones LGTBI

Arran de la presentació fa pocs dies del  Programa LGTBI que desplega la Diputació de...

Feminismes i canvi institucional: una aposta per la transversalitat amb Beijing+20

    El passat dimarts 27 d’octubre va tenir lloc al Saló de Cent de...