Dijous 13 juny 2024

Dijous 13 juny 2024

Logo bo La Independent

Compartir

La Independent inicia el setè any de periodisme amb visió de gènere

EDITORIAL

L’agència catalana amb perspectiva de gènere La Independent comença aquest setembre el seu setè any consecutiu de treball, després d’una gestió marcada per una intensa activitat que l’ha portat a comptar cada vegada més amb un major nombre de persones que llegeixen setmanalment les seves edicions.

L’organització i reeixida realització de la Sisena Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, celebrada a Barcelona el passat abril, i l’execució d’un projecte destinat a valorar la visibilització de la dona i la cooperació en els mitjans de comunicació de Catalunya han imprès en el seu sisè any de vida una dinàmica de major projecció internacional i pes institucional.

La Independent, l’agència de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya, té actualment més de 6.500.000 d’entrades a la seva pàgina web, xifra que representa un creixement del 40% respecte a l’any anterior. Compta a més amb subscripcions gratuïtes setmanals que superen les 3.000, entre periodistes i persones responsables de comunicació d’ONGs, associacions i institucions.

La Independent va iniciar la seva activitat l’11 de setembre de 2010 amb un potent grup de periodistes feministes. Actualment compta amb un nombrós grup de persones col·laboradores permanents com Teresa Carreras, Montserrat Minobis, Lídia Vilalta, Elena Tarifa, Julia López, Teresa Mollá, Vicent Canet, Carme Porta, Siscu Baiges, Leonor Sedó, Núria Cornet, Eulàlia Lledó, Ma Àngels Roque, Maribel Nogué … i el grup de Reporteres del Maresme, entre d’altres. A més des de l’exterior La Independent compta amb una de les seves fundadores Sara Lovera des de Mèxic, i amb: Gisella Evangelisti d’Itàlia, Carla Cerqueira de Portugal,  Sara Mas de Cuba, Carolina Escudero i Anna Castillo d’Argentina, Sara Cuentas de Perú, entre d’altres. Finalment un grup estable d’editores i redactores format per Tona Gusi, Drina Ergueta, Amada Santos i Diva Criado amb el suport de Marta Macias i Lourdes Mourelo.

A més dels articles periodístics, d’opinió i anàlisi i les notícies breus que setmanalment es publiquen, La Independent ha difós aquest any l’activitat i pronunciaments de la Sisena Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere que va reunir a Barcelona 157 professionals de 27 països, així com les trobades paral·leles de la xarxa Mediterrània de Periodistes amb Visió de Gènere i lde a xarxa Gamag Europe.

La Independent, durant aquest curs passat, ha donat informació específica sobre temes de cooperació i la participació femenina i sobre el compliment dels acords internacionals que estableix la CEDAW i la Resolució 1325 de les Nacions Unides.

Paral·lelament va realitzar un seguiment de quatre tertúlies televisives de tres cadenes catalanes durant nou mesos i, en el mateix període, va portar a terme un monitoratge de 120 portada de diaris catalanes per valorar la participació de les dones en els mateixos. L’informe d’aquest seguiment va ser presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i reflecteix la mínima presència femenina en els espais públics, així com la poca prioritat que es dóna als temes de cooperació a la premsa en general.

Era justament l’11 de setembre inaugural del 2010 que La Independent realitzava una entrevista a una catalana destacada: Muriel Casals, llavors presidenta d ‘Òmnium Cultural i – al costat de l’actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell llavors presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana – co-lideressa de l’ampli moviment social pel Dret a decicir i la Independència de Catalunya. Un record a aquesta dirigent, que va morir fa uns mesos i a qui recordem en aquesta data. Ella i altres dones de la seva empenta ens impulsen a seguir endavant en aquest nou curs que hem iniciat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Elisenda Albertí guardonada per Barna Centre

Barna Centre en la 20ª Edició Premis Rosa de Plata, ha concedit un guardó especial...

Dones invisibles i súper explotades:Les que netegen els hotels

Foto: Ernest Cañada El treball de les cambreres d’habitacions és essencial per al sector...

Mataró: Violència de gènere, una vegada més… / La Independent / Notícies gènere

Es necessari fer ressò de les dones que, just començar aquest 2015, tornen a patir...