Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Compartir

Jornada sobre eines per superar l’esquerda salarial entre dones i homes

Va ser organitzada pel Govern de la Generalitat. A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9%

 L’Institut Català de les Dones i la Secretaría d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació van organitzar la setmana passada una jornada en motiu del Dia europeu per a la igualtat salarial entre dones i homes –que van commemorar el passat dia 22 de febrer- amb l’objectiu de sensibilitzar i fer visibles les conseqüències d’aquesta esquerda i impulsar mecanismes que acabin amb aquesta discriminació. A Catalunya la desigualtat salarial mitjana entre dones i homes és del 16,9 % (Idescat, 2010). 

La presidenta de l’ICD, Montse Gatell, va afirmar que “per acabar definitivament amb la desigualtat salarial s’ha de trencar amb la invisibilitat i menysvaloració del treball tradicionalment femení”, i va advertir que “l’esquerda salarial entre homes i dones creix a mesura que augmenta l’edat i té greus conseqüències en el futur perquè un salari més baix durant els anys cotitzats vol dir una pensió de jubilació menor per a les dones i, per tant, menys benestar i qualitat de vida i també més risc de pobresa”.

Montse Gatell també va destacar que “quan es valori la conciliació com a benefici empresarial i social, enlloc de la por per exercir aquest dret, quan els valors de la feminitat formin part de la cultura d’empresa, ara competitiva i presencialista, aleshores, haurem fet un pas definitiu per humanitzar el mercat laboral sense espais per a la discriminació ni la desigualtat de cap mena”.

Per la seva banda, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va manifestar que és “inacceptable” la bretxa salarial del 16,9% entre dones i homes, la qual cosa fa que les dones guanyin 6.558 euros menys de mitjana que els homes.

Ramon Bonastre va dir que s’ha de fer un “esforç” perquè la igualtat de retribució entre els sexes conformin un punt d’atenció en la negociació col·lectiva per als interlocutors socials i esdevingui una eina clau i un motor de canvis en matèria d’igualtat.

En aquest sentit, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals va proposar que “per avançar cap a l’equitat laboral” s’examinin i revisin algunes pràctiques com, per exemple, les categories professionals en els convenis col·lectius, els criteris utilitzats en la fixació de la disponibilitat horària, flexibilitat laboral i els sistemes de selecció i contractació.

A la Jornada hi  van assistir persones tècniques, expertes i agents socials de l’àmbit sindical i empresarial.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar