Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Isabel 5 hores

Carme Sansa es fica els personatges a dins seu de tal manera que sembla que reneixin. Et porta a la persona, al lloc, a la vivència i al moment històric de qui representa, com si res.

I això fa amb la Isabel del monòleg “Isabel 5 hores” que va representar el passat dissabte 21 de novembre a Ona Llibreria, la germana petita però de mida més gran (té 1.000 metres quadrats) de la llibreria Ona de Gran de Gràcia que va obrir el passat mes de maig al carrer Pau Claris, 94.

Isabel Vila 2

Ona Llibreria neix com un espai dedicat al llibre en català, original i traduït, i han habilitat unes zones molt acollidores a la planta baixa amb aules per fer tallers i un espai per presentacions de llibres, debats i petites obres de teatre, l’Espai Bookeria, on es va presentar per segona vegada a Barcelona el monòleg “Isabel 5 hores” escrit per Toni Strubell i dirigit i interpretat per Carme Sansa.

L’obra es va estrenar l’any passat amb una primera funció a La Cellera i des de llavors ha voltat per unes vint poblacions gironines, acabant l’any 2019 amb una funció a l’Ateneu Barcelonès.

Carme Sansa es posa a la pell d’Isabel Vila, dona rebel, republicana, defensora dels drets dels treballadors i les treballadores i especialment defensora dels infants, d’on li ve el nom “d’Isabel 5 hores”, per la seva reivindicació de la jornada laboral de 5 hores per als infants menors de 13 anys.

Isabel Vila va néixer a Calonge l’any 1843 i quan tenia 12 anys la família es va traslladar a Llagostera, zona d’indústria del tap de suro i nucli actiu del republicanisme, on Isabel va començar a treballar, i estudiava i cuidava malalts, i volia ser mestra i va ser-ho. Dona d’idees clares, activista política, sindicalista, va enfrontar-se a qui calgués per defensar els seus ideals republicans i els drets dels infants, incompresos pels propis sindicalistes de l’època.

Isabel Vila 3

Carme Sansa ens la fa conèixer com a mestra, ja gran, en la seva etapa de pedagoga on també destacà fundant un col·legi a Barcelona l’any 1880 i, més tard com a directora d’una escola de nenes de la Institució Lliure d’Ensenyament a Sabadell, on va morir el 1896.

Carme Sansa es torna Isabel Vila durant una hora, dirigint-se als espectadors con si fossin alumnes d’una aula on ella explica vivències, debilitats, moments històrics viscuts i camins personals perduts.

L’obra, imprescindible per fer memòria de grans dones valentes amagades i oblidades, recorrerà encara moltes poblacions catalanes i es preveuen més funcions a la mateixa Ona Llibreria, al gener i febrer del 2021.

Isabel Vila 4   Isabel Vila 5 bis

   

Isabel Vila 6 bis

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Elsa Corominas

Elsa Corominas

Economista, editora, gestora cultural. Escric sobre cultura, literatura, teatre, cine, ciència i educació.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: SEMINARI Noves aproximacions als estudis ètnics i les masculinitats / La Independent / Notícis gènere

Robert F. Reid-Pharr, director de l’Institute for Research on the African Diaspora in the Americas...

Margaret H. Hamilton, doctora ‘honoris causa’ per la UPC

  Margaret Hamilton. (Foto: Premsa UPC) Científica computacional, matemàtica i enginyera de sistemes, Margaret H....

El cor vegetal de Maria-Mercè Marçal

S’inaugura Tèrbol atzur, una instal·lació poètica que evoca l’obra de la Maria-Mercè Marçal i el...