Dimecres 29 març 2023

Dimecres 29 març 2023

Sara Lovera

Què haurien de fer ara les Diputades?

 

OPINIÒ

A les noves diputades, en la pròxima legislatura, els hi toca vigilar que es compleixi amb els drets humans i polítiques de dones, es faci justícia de gènere i que el pressupost sigui suficient i s’exerceixi de manera eficaç, responsable i honrada.

Cal explicar que a més de la seva tasca primigènia de perfeccionar i crear noves lleis, les 209 diputades que ocupin a partir del pròxim 1 de setembre un escò a San Lázaro, com es deia en els meus temps, accediran a la “més alta tribuna de la nació” per representar el poble amb dignitat i ètica política.

També caldria dir’ls-hi que han arribat fins a aquí, totes elles i cada vegada més, perquè les seves antecessores, antigues i recents van construir la bastida jurídic, social i política que ha donat lloc al perfeccionament de la ciutadania de les dones.

Avui, davant de la impunitat, toca des de l’escò i d’aquesta tribuna aconseguir per a les dones la justícia de gènere perquè és inacceptable que en aquesta societat en la que avui festegem l’avanç polític i la paritat, milions de dones pateixin violència, estiguin exposades a la fustigació quotidiana i moltes d’elles perdin la vida. Per això és la seva responsabilitat posar en la picota al poder judicial.

Des del seu escò hauran d’exigir comptes als qui, tenint els recursos per a les polítiques públiques que busquen prevenir, sancionar i eradicar la violència; garantir l’educació i salut integral per a nenes, adolescents i dones, treure de la misèria, la pobresa i el treball indecent de milions, no només els desvien i no els apliquen, sinó que sovint inauditament, els roben.

I són responsables, per la via del perfeccionament de les lleis i el seu compliment, d’eixamplar els camins que permetin anar a la igualtat substantiva o sigui la igualtat de fet, obstaculitzada per les mentalitats retrògrades, en una ideologia familista, religiosa i discriminatòria que es justifica en el que anomenen cultura pròpia o costums.

No caminarem en la igualtat substantiva si aquestes mentalitats mantenen com aliats als mitjans de comunicació, de la premsa antiga, a l’espai digital, passant per la ràdio i la televisió.

Les noves legisladores hauran d’examinar i perfeccionar les reformes constitucionals per als mitjans de comunicació.

La tasca els exigeix, com ho van fer repetidament les seves ancestres, reconèixer el valor de les aliances, amb generositat política i sense dogmatismes, aquesta pràctica entre dones ens ha permès ara arribar a la paritat electoral i estar en el camí de la paritat horitzontal -per els municipis-, ens falta paritat per a tots els àmbits de la vida.

També és urgent fer aliances amb la societat plena de bones consciències, capacitats acadèmiques i organitzatives.

Em diran que és molta la tasca. Bé no estan soles. És evident que les dones, conscients de quin és el camí es troben per tot arreu, en tots els districtes, municipis i ciutats. I hi ha, naturalment les institucions on també hi ha moltíssimes dones disposades a unir esforços perquè aquesta, la primera legislatura on les dones participaran en forma paritària en la contesa, treballi per l’avanç i l’apoderament de milions de dones. Volem igualtat i justícia de veritat.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar