Diario feminista

Compartir

Internacional: L’art descobreix el primer autoretrat de la història de Caterina van Hemessen

Per al Dia Internacional de la Dona, BBC Culture llança la seva nova sèrie sobre artistes femenines que van ajudar a configurar la forma en què veiem el món. 

Kelly Grovier descobreix com el primer autoretrat d’un artista treballant en un cavallet va ser pintat per una dona: Caterina van Hemessen. En l’imaginari sempre apareix la figura del “geni creatiu” relacionat amb tots els més reconeguts artistes de la història de l’art, de Rembrandt a Francisco Goya o Paul Gauguin.

Però la història de l’art, a mesura que avança descobreix noms i traços de dones que han deixat empremta en ella, impregnant de creativitat i sensibilitat les teles. BBC Cultura descobreix a la renaixentista flamenca Caterina van Hemessen, pintada el 1548, el que és probablement el primer autoretrat d’un artista, home o dona. Sempre és possible que vagin apareixent noves figures.

L’obra mestra d’Hemessen, no és simplement la postura, sinó que la jove que es representa a si mateixa en una meta-pinzellada mentre es proposa crear la mateixa pintura que veiem, és el que distingeix l’obra com a única. El retrat d’Hemessen presumeix l’existència de tres jos diferents, refractats com un raig de llum blanca en un prisma. La contribució que es descobreix amb Caterina van Hemessen és un pas més cap a una història de l’art amb noms i cognoms de dones com a creadores, no només com a models o muses.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar