Dijous 25 abril 2024

Dijous 25 abril 2024

Compartir

Internacional: L’art descobreix el primer autoretrat de la història de Caterina van Hemessen / La Independent / Notícies Gènere

Per Mar Joanpere. DiarioFeminista

Per al Dia Internacional de la Dona, BBC Culture llança la seva nova sèrie sobre artistes femenines que van ajudar a configurar la forma en què veiem el món. 

Kelly Grovier descobreix com el primer autoretrat d’un artista treballant en un cavallet va ser pintat per una dona: Caterina van Hemessen. En l’imaginari sempre apareix la figura del “geni creatiu” relacionat amb tots els més reconeguts artistes de la història de l’art, de Rembrandt a Francisco Goya o Paul Gauguin.

Però la història de l’art, a mesura que avança descobreix noms i traços de dones que han deixat empremta en ella, impregnant de creativitat i sensibilitat les teles. BBC Cultura descobreix a la renaixentista flamenca Caterina van Hemessen, pintada el 1548, el que és probablement el primer autoretrat d’un artista, home o dona. Sempre és possible que vagin apareixent noves figures.

L’obra mestra d’Hemessen, no és simplement la postura, sinó que la jove que es representa a si mateixa en una meta-pinzellada mentre es proposa crear la mateixa pintura que veiem, és el que distingeix l’obra com a única. El retrat d’Hemessen presumeix l’existència de tres jos diferents, refractats com un raig de llum blanca en un prisma. La contribució que es descobreix amb Caterina van Hemessen és un pas més cap a una història de l’art amb noms i cognoms de dones com a creadores, no només com a models o muses.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Entrevista a Montserrat Comas sobre la violència masclista a Els Matins de TV3

  Ariadna Orta ha entrevistat aquest dimarts 24 de gener a Montserrat Comas, magistrada de l’Audiència...

Catalunya: Comité 1er de Desembre: Per una societat moVIHlitzada / La Independent /Notícies gènere

El poder de la incidència política des de la societat civil En el marc d’un...

Camila Henríquez Ureña, la seva dimensió feminista (Podcast)

Revisitar l'obra de la destacada intel·lectual Camila Henríquez Ureña hauria de ser per a cada...