Dissabte 09 desembre 2023

Dissabte 09 desembre 2023

III Fòrum de Municipis per la Igualtat de Gènere

El III Fòrum de Municipis Certificats amb el Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de gènere se celebrarà sota el lema “Polítiques locals a favor dels drets humans i del lideratge de les dones” i tindrà lloc el 24 d’octubre a La Ciba de Santa Coloma de Gramanet

El Fòrum de Municipis Certificats és un espai de debat, conferències, intercanvi de bones pràctiques en igualtat amb la participació de governs locals certificats amb el Distintiu SG CITY 50-50.*

Partint del coneixement que els governs locals juguen un rol important en el lideratge de les polítiques públiques amb perspectiva de gènere, es tracta de consolidar i ampliar els drets de les dones aconseguint unes ciutats més igualitàries i cohesionades. Així tots els ajuntaments certificats amb el Distintiu han vist validada l’efectivitat de les seves polítiques locals, amb visió interseccional, en desenvolupar les transversalitat de gènere en totes les seves àrees d’actuació.

Els eixos principals d’aquesta trobada 2023 són sobre l’enfocament de gènere en les polítiques públiques en atenciò a la comunicació inclusiva, les violències masclistes virtuals, la igualtat salarial, una anàlisi de la situació actual des del metoo, i la prevenció en salut de les dones.

Posteriorment es treballarà en les comissions d’apoderament economic i igualtat salarial; comunicació i participació; i educació sexual i afectiva des de la prevenciò en salut a les escoles. Els resultats es recolliran en un debat comú posterior.

Tot seguit es donarà a coneixer i es farà balanç del Distintiu Violeta en el seu desplegament als centres educatius.

I per acabar la Jornada es tractaran els reptes de l’aplicació de polítiques feministes en els governs locals.

La Taula Inaugural comptarà amb les intervencions de: Cristina Vargas, Tinenta d’Alcaldessa de Participació, Acció Territorial i Igualtat de l’ Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb una benvinguda a la ciutat; la Presidenta de l’ Associació Forgender Seal, Marta Macias; Eva Maria Martínez Morales, Presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat; l’Alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón Núnez; Eva Baró Ramos, Vicepresidenta cinquena i Presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona; i Montserrat Pineda, Secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Tona Gusi, periodista de la XIDPIC.CAT i cocoordinadora de La Independent, psicòloga i mediadora, moderarà la taula.

Maribel Cárdenas, Directora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet presentarà a la ponent convidada, la lingüista i consultora en comunicació Irene Yúfera, que és professora del Departament d’Educació Lingüística i Literària de la UB.

La Taula d’expertes en enfocament de gènere i polítiques públiques, serà moderada per la diplomada en Treball Social, Agent de Desenvolupament Internacional i Diplomada en Postgrau de Gènere i Igualtat. Coordinadora de la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat, Lourdes Mourelo. Les ponents d’aquesta taula impartiran conferències sobre: noves violències masclistes en l’audiovisual i la seva perspectiva judicial i penal amb Olga Arderiu, advocada penalista i Presidenta de la Comissió de Dones de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ICAB i Nani Beltran, advocada membre de la Junta de Dones Juristes i Responsable de la Comissió de família, violències, igualtat i feminismes; la promoció de la igualtat salarial entre dones i homes a càrrec de Celeste Attias, Secretaria d’Igualtat Secció d’Educació de CCOO de Catalunya i Mar Vázquez Oliveros, Secretària d’Igualtat de la UGT de Tarragona; la situació des del #Metoo al #SeAcabó, per Gemma Cernuda, Marketing to Women Consultant, CEO d’Ellasdeciden i experta en comunicació de marques en femení; i, finalment, la prevenció en salut de les dones per Àngels Escorsell, Directora de Serveis de Patologia Digestiva de l’Hospital Sant Pau, membre del Comitè de Salut i Gènere de Sant Pau i Presidenta de Metgesses de Catalunya.

Emili Cardiel, soci fundador de l’Associació Forgender Seal, serà l’encarregat d’explicar el funcionament del treball en tres comissions: Estratègies per a superar la bretxa salarial entre homes i dones.  Apoderament econòmic de les dones, coordinat per Laia Papiol Bartolí, Cap d’Igualtat i Cohesió Social de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat; Comunicació i participació de les dones en els espais de decisió, coordinat per Maria Ona Molas, Tècnica de promoció econòmica de l’Ajuntament de Centelles; i Prevenció en salut i escola, l’educació sexual i afectiva,amb la coordinació de Montse García. Cap d’unitat tècnica de polítiques d’igualtat. Ajuntament de Tarragona.  

Les coordinadores de les comissions presentaran les conclusions dels tres grups de treball al ple de la sessió on es debatran i s’obtindran conclussions.

Un altre moment de la jornada serà la Presentació i Balanç del Distintiu Violeta en el seu desplegament als centres educatius, on les conductores Gemma Bonsom, Coordinadora de projectes de la Plataforma Unitària contra les violències de Gènere, i Montse Cardona, Coordinadora de projectes de l’Associació Forgender Seal, faran una exposició de la nova aplicació interactiva adreçada als centres educatius. Es comptarà amb Elisabet Riera, representant de l’Institut Alexander de Riquer de Calaf, que és la ponent convidada per explicar les bones pràctiques del Distintiu Violeta en l’àmbit educatiu del cas d’èxit del municipi de Calaf.

La darrera Taula serà la dels reptes en l’aplicació de polítiques feministes en la governança local, amb Inma Moraleda, Directora d’Alcaldia de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que presentarà a: Rafa Navarro, Alcalde de l’Ajuntament de Premià de Mar; Laura García Manota, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat; Rosa Cursach, Consellera del Consell Insular de Mallorca; així com representants de l’Ajuntament de Tarragona i de Castelldefels; Alba Riba, 2ª tinenta d’alcaldessa i regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Gavà; i Noelia Belmonte, Regidora de Cultura, Polítiques Socials i Igualtat de l’Ajuntament de la Ràpita.  

Marta Macias, com a Presidenta de Forgender Seal serà qui clourà aquest III Fòrum de Municipis Certificats amb el Distintiu SG CITY 50-50 per la Igualtat de gènere juntament amb Cristina Vargas Soria, Tinenta d’Alcaldessa de Participació, Acció Territorial i Igualtat de l’ Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet .

* A fi que els municipis puguin ser certificats han de passar aquestes fases

Compartir

Una resposta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Michelle Bachelet, Cap d’Estat

  Foto: Archivo Ameco Pres.   Dos fets van canviar el curs oprobiós que durant...

Estat espanyol: Que no es financin amb diners públics centres educatius que divideixin a l’alumnat per raons de sexe

  La Federació d’ensenyament del CCOO, exigeix que no es financin amb diners públics els...

Internacional – Iran: “Campanya Global: El meu cos, els meus Drets” / La Independent / Notícies Gènere

Amnistia Internacional està fent una campanya en suport de les dones d’Iran, principalment, per impedir...