Diumenge 24 setembre 2023

Diumenge 24 setembre 2023

Compartir

Igualtat de gènere, una prioritat de la Presidenta del Parlament

 

Carme Forcadell va iniciar el seu discurs fent seves unes paraules de l’anterior presidenta Núria de Gispert sobre la necessitat de la incorporació de les dones a la política catalana i feu una crida a canviar urgentment l’actual situació, tot advocant pel reconeixement dels drets de les dones.

Durant el primer ple de la XI legislatura, 26 d’octubre de 2015, Carme Forcadell ha estat elegida catorzena presidenta del Parlament, amb 77 vots a favor, els 62 de Junts pel Sí, els 10 de la CUP i 5 de Catalunya Sí que es Pot.

 

 

Parlament 11 Presidenta 1

 

 

Va iniciar el seu primer parlament, amb unes paraules sobre la igualtat i els drets de les dones que han estat poc recollides pels mitjans. Són aquestes:

“…No pensava ser diputada però som aqui perque les darreres eleccions han estat excepcionals i perqué hi ha hagut un canvi en la manera d’entendre i de fer política.

La meva antecesora Nuria de Gispert, quan va ser escollida Presidenta de la novena legislatura, va expresar la seva satisfació i emocio per haver estat la primera dona escollida Presidenta d’aquest Paralment.

Ho comparteixo, i des de la complicitat espero que amb dues presidentes seguides comencem a canviar una situació anòmala durant massa temps.

No només en l’àmbit polític sinó en tots els àmbits de la vida quoatidiana. Treballaré per què la veu i les experiencies de les dones siguin presents en els espais públics en la mateixa proporció que els homes i perquè la presència de les dones en els espais de decisió sigui una normalitat i no una excepcionalitat”.

 

 

Parlament 11 Presidentes

 

 

Discurs íntegre de Carme Forcadell a www.naciodigital.cat

 

Les i els 135 diputats elegits en les eleccions del 27 de setembre han elegit també la resta de membres de la mesa: Lluís Maria Corominas (JxSí), vicepresident primer; José María Espejo-Saavedra (C’s), vicepresident segon; Anna Simó (JxSí) ocuparà la secretaria primera; David Pérez (PSC), la segona; Joan Josep Nuet (CatSíqueEsPot), la tercera; i Ramona Barrufet (JxSí), la quarta.

 

 

Parlament 11 Mesa

 

 

Val a dir també que en el vot per a alguns d’aquests membres de la mesa s’hi comptaren vots nuls en haver-hi escrit les diputades o diputats noms de dones reconegudes com: Maria-Mercè Marçal, Montserrat Roig, Teresa Claramunt, Margarida Xirgu i Júlia Romero.

I també assenyalar que Julià de Jodar, de la CUP i parlamentari de major edat, feu una referència en el seu discurs -previ a l’elecció de la Presidència i constitució de la mesa- on destacà entre els problemes més importants: el del patriarcat que afecta a tota la societat i durament a la vida de les dones.

 

 

Parlament 11 Presidentes 2

 

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Susana Sosa Villafañe ens ofereix “Señales inequívocas” / La Independent / Notícies gènere

  Una història sòrdida, disfressada de novel·la d’amor És a punt de sortir la primera...

Barcelona: Prou Violencias Patriarcals

Cambodja: Expressen preocupació per agressió a activista cambodjana

  L’organització Front Line Defenders manifesta la seva preocupació per l’agressió contra la defensora de...