Dilluns 04 març 2024

Dilluns 04 març 2024

Helin

 

 

OPINIÓ

Tenia 28 anys, activista pels drets del poble kurd, es deia Helin Bolek i va morir el passat 3 d’abril després de passar 288 dies en vaga de fam.

 

Helin va nàixer a Amer – Diyar bakir segons la nomenclatura turca-, la principal ciutat del nord de Kurdistan. Era cantant del grup Yorum, un grup que que combinava el folklore kurd i el turc, fundat el 1985 i referent de l’esquerra kurda, turca, anticapitalista i antiimperialista. El grup ha estat des de fa anys, objecte de persecució policial i 7 persones de la seva membresia patiren arrest en presons turques, amb l’acusació de tenir vincles amb el Partit/Front d’Alliberament dels Pobles Revolucionaris (DHKP-C), una organització d’orientació marxista-leninista que es considerada organització terrorista per Turquia, la Unió Europea, els Estats Units i el Regne Unit.

Ella i el seu company de grup Ibrahim Gorcek – que porta 296 dies en vaga de fam-reclamaven la llibertat dels presos polítics i de les preses polítiques i la fi de la persecució de la cultura kurda.

Paral·lelament, des del 21 de març, en plena pandèmia global, Turquia tallava l’aigua als territoris kurds de Síria. Als camps de refugiats de Síria no poden fer el que es recomana fins a la sacietat per tal de combatre el coronavirus: rentar bé les mans, una cosa tan simple i tan important com això.

La política genocida de Turquia amb el poble kurd ve de lluny però Erdogan està sent un dels governants més cruels i criminals. El setge al poble kurd és polític, civil, militar, econòmic i en els subministraments bàsics. Ara més de mig milió de persones no tenen assegurat el subministrament d’aigua, però no és una novetat que Turquia porti a terme aquest tipus de vulneracions, forma part de la seva política genocida contra el Kurdistan.

Les milícies kurdes, cal recordar-ho, van ser imprescindibles en la lluita contra ISIS. Un cop es van recuperar els territoris, a nivell internacional es va abandonar el poble kurd i es va empoderar Turquia. Turquia va rebre milers d’euros de la Unió Europea per fer de frontera infranquejable, mantenir les persones refugiades en camps, amuntegades i en condicions infrahumanes. Aquests diners Erdogan els ha utilitzat en operacions militars contra les milícies i els territoris kurds, inclús va portar a terme atacs militars en territori del Kurdistan sirià. La persecució del poble kurd per part d’Erdogan és constant, ara utilitza el virus com a arma.

La persecució política a Turquia per part del partit i el govern que lidera Erdogan també és perseverant. El feminisme, l’esquerra, qualsevol oposició a la seva política és reprimida. Només cal recordar les set feministes detingudes el passat 8 de març per cantar Un violador al teu camí que van ser condemnades a dos anys de presó.

borek

Yorum va mantenir un compromís polític en la seva trajectòria, les persones membres han sofert unes 400 detencions i judicis en els seus 35 anys d’existència, durant els quals han publicat 22 àlbums, el darrer dels quals portava per títol «Ille Kavga» -lluita costi el que costi-. El grup va haver de passar a la clandestinitat l’any 2017 i va demanar asil polític a l’estat francès.

Helin va morir i la policia turca la va perseguir inclús morta, atacant el seu funeral. La cantant solista de Yorum ha apagat la seva veu però el seu missatge, la seva reivindicació i la seva lluita es manté viva. No oblidem.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Carme Porta

Carme Porta

Comunicadora i tècnica en imatge fílmica. Sòcia fundadora d'IDEMTV i La Periòdica. Membre de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores i del Grup de Periodisme Ramon Barnils.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fòrum Dona i Menopausa va reunir més de 250 persones

Els dies 19 i 20 d’octubre, a través de conferències i tallers, prestigiosos experts com...

Barcelona: Limbo, obra teatral a la recerca de la identitat de gènere / La Independent / Notícies gènere

Un espectacle transgressor que ens acosta a unes reflexions i vivències personal en la lluita...

L’avortament respon al dret a la salut pública i no a ideologies

L'avortament respon al dret a la salut pública i no a ideologies: acadèmics: Cas Puebla...