Redacció Diario Digital Femenino
Guia
La Guia per a la cobertura periodística de femicidis i violència basada en gènere no pretén ser una mena de periodisme ni una llista interminable de males i bones pràctiques. No està adreçada només a periodistes, sinó que proposa un enfocament que consideri tant la perspectiva de gènere com la de drets humans en el tractament de les notícies i dels debats que reapareixen davant de cada femicidi. Aquest manual planteja converses que van iniciar fa molts anys i que es renoven amb cada cas nou. Per a aquest treball es van revisar manuals de diferents països, es van estudiar els marcs normatius i es van fer entrevistes a periodistes i especialistes que donen cobertura a aquesta temàtica.
Entre els seus objectius, aquesta guia busca ser una puntada de peu per generar converses actualitzades, espais de capacitació i reflexió, monitorització i anàlisi de la cobertura mediàtica. Cal que tots els actors socials conversin, discuteixin i escoltin les necessitats de cada part involucrada en el procés del relat a l’hora d’informar sobre un cas nou.
La intenció és generar eines realistes que permetin un canvi social i una nova mirada sobre el femicidi. Perquè no són casos aïllats. Perquè no es pot discutir més si són part de la crònica policial.
La Guia per a la cobertura periodística de femicidis i violència basada en gènere es va fer amb la col·laboració d’ONU Dones, Cainfo i la Universitat Catòlica de l’Uruguai, amb el finançament de l’Ambaixada de Suïssa a Uruguai.
Cinc dades clau a saber sobre el femicidi
L’homicidi per raons de gènere (també anomenat “femicidi” o “feminicidi”) és la manifestació més brutal i extrema de la contínua violència contra les dones i les nenes, les expressions de les quals s’interconnecten i superposen. Es defineix el femicidi com un tipus d’homicidi intencional amb motivació per raons de gènere que es poden desencadenar pels estereotips en els rols de gènere, per discriminació envers les dones i les nenes, per desequilibris en les relacions de poder entre dones i homes, o bé per l’existència de normes socials perjudicials. Tot i les dècades d’activisme de les organitzacions pels drets de les dones i de la creixent conscienciació i acció dels estats membres de l’ONU, l’evidència disponible indica que l’avenç per posar fi a aquesta violència és marcadament insuficient.
En línia amb les Coalicions per a l’Acció del Fòrum Generació Igualtat, UNODC i ONU Dones van presentar al novembre de 2022 una segona edició de l’informe Assassinats de dones i nenes per raons de gènere: millorar les dades per millorar les respostes al feminicidi, document que va ser publicat a l’avantsala del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona i de l’inici de la campanya 16 Dies d’Activisme Contra la Violència de Gènere. Les seves troballes aterridores reverberen la urgència d’aquesta emergència mundial (…).
Les dones i les nenes tenen majors probabilitats de morir a mans dels qui tenen vincles més estrets amb elles.