Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Guatemala: El Govern crea una força especial contra el femicidi

Després que aquest dimarts tres dones van ser assassinades de manera violenta en menys de tres hores, a les ciutats de Quetzaltenango, Escuintla i la capital Guatemala, el ministre de Governació de Guatemala, Mauricio López Bonilla, ha anunciat que crearà una força especial per resoldre els casos de femicidi i assassinats de dones que es registrin a partir del nou govern. 

El primer cas es va registrar a Escuintla, on una mestra va ser assassinada prop de la seva escola, després a Santa Catarina Pinula, la propietària d’una botiga va ser atacada amb arma de foc al seu local, i l’últim cas va ser el d’una líderesa assassinada a Quetzaltenango.  

El 2011 es van registrar 706 casos i 668 el 2010, només el 40 per cent d’ells compta amb informació suficient per saber si es va tractar d’un femicidi, segons una anàlisi de la Coordinadora Nacional para la Prevención de la Violencia contra las Mujeres (Conaprevi) . 

Guatemala és un país amb diversitat de legislació a favor de l’eradicació de la violència contra les dones, però presenta la taxa de femicidi més elevada del món. 

Segons Ana Güezmes, directora general de l’ONU Dones per a Centreamèrica, Mèxic i el Carib, el femicidi arrasa amb els valors democràtics, la cohesió familiar, trenca el teixit social a les comunitats i minva el treball en la lluita per consolidar la pau.

 

 

Sense resoldre una petició d’inconstitucionalitat

 El 4 d’octubre de 2011 la Corte de Constitucionalidad (CC) va realitzar una audiència pública perquè els moviments de dones i l’Estat argumentessin per què han de deixar vigents tots els articles de la Llei contra el femicidi i altres formes de Violència contra les Dones. 

Un grup d’advocats de Quetzaltenango, encapçalat per Romeo González, van interposar una empara contra aquesta norma per considerar que falta al principi d’igualtat establert a la Constitució. 

L’advocat va argumentar que la violència contra les dones ha de continuar sent un assumpte privat i familiar.

A partir d’aquesta data, la CC tenia 20 dies per resoldre, segons el que estipula la Llei d’Amparo, Exhibición Personal e Inconstitucionalidades, però les i els magistrats encara no han donat una resposta. 

El desembre passat, Conaprevi va presentar un document a la CC per exigir que tots els articles de la Llei contra el femicidi, un èxit de les organitzacions de dones, quedin vigents, i en els pròxims dies es presentarà una altra petició.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Paraules del Bisbe Casaldàliga en l’entrevista de RAC1, el primer de març d’enguany

Paraules recollides per Dones en l’Esglesia per aquest 8 de març de 2012 “És una...

Mèxic: La cineasta Patricia Martínez de Velasco ha guanyat el Premi Estela de Narrativa 2012

El llargmetratge de la cineasta mexicana Patricia Martínez de Velasco “Aquí entre nos” ha...

Barcelona:”Els internats de la por “Montse Fernandez Garrido y mas”

La pasada semana TV-3 emitió un documental en su programación de “Sense Ficció”, llamado...