Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Gènere i comunicació: Per un altre periodisme

 
 
Foto:Bàrbara Doval, vicepresidenta de la Unió de Periodistes de Cuba
 
IX Trobada Iberoamericana de Gènere i Comunicació, del 26 al 28 de maig a l’Havana.
 

 
Canviar la mirada cap a un periodisme incloent i integrador de les dones i els homes és un dels propòsits que animà més d’un centenar de comunicadores i periodistes de cinc països a trobar-se a l’Havana.
 
Així ho va reconèixer Bàrbara Doval, vicepresidenta de la Unió de Periodistes de Cuba (UPEC), en deixar inaugurada la cita organitzada per aquesta institució, la Federación de Mujeres Cubanas i la Cátedra de Género y Comunicación “Mirta Aguirre”, del Instituto Internacional de PeriodismoJosé Martí.
 
La presidenta de la càtedra, la periodista Isabel Moya, va recordar que l’esperit que ha animat a aquestes trobades bianuals, des de 1993, és el de visibilitzar i donar veu a les dones en els mitjans de comunicació, a més de fomentar la investigació dels processos del discurs mediàtic que perpetua la discriminació i l’exclusió per raons de gènere.
 
Va afegir que s’han anat sumant temes, amb la complexitat d’un fenomen que es perpetua i recicla. La centralitat dels mitjans en la conformació dels imaginaris, en els nostres dies, ha deixat de ser una formulació manejada només pels teòrics per esdevenir experiències de vida dels habitants d’aquest planeta, ha assegurat la també directora de la Editorial de la Mujer, de la FMC. És un espai on es construeix i negocia el poder, ha precisat.
 
Moya es va referir, a més, “a la forta campanya mediàtica que s’exerceix contra Cuba des dels centres hegemònics de la informació, amb el suport d’alguns països de la Unió Europea, que tergiversen i de vegades menteixen sobre la realitat del nostre país”.
 
“Ens miren amb una lupa que distorsiona la nostra realitat, no exempta de problemes, i per moments amb silencis intenten ocultar els seus èxits”, va dir.
 
Precisament al tema de transgredir amb nous missatges i mirades dels espais tradicionals va estar dedicat el primer panell de debats de la trobada, des de l’experiència de tres periodistes i els seus esforços en mitjans diferents.
 
Una d’elles és l’espanyola Cristina Pérez Fraga, que va presentar un vídeo joc no sexista, actualment en procés de producció, que intenta trencar amb els estereotips de gènere des dels codis d’aquests demandats entreteniments digitals a Internet.
 
“Sense canviar les normes del vídeo joc, anirem canviant les fórmules”, va dir al presentar Jana y David, periodistes  d’investigació i protagonistes del vídeo joc que, entre altres principis, incorpora la prevenció de la violència de gènere, el llenguatge no sexista i els drets sexuals.
 
Mentrestant, la veneçolana Mercedes Aguilar va parlar sobre el diari Protagonistas que, des de fa un any, amb 16 pàgines i quatricomia, s’ha proposat recollir la participació de les dones en les diferents esferes on elles ocupen el 60 per cent de representativitat, impulsades pel Ministerio del Poder Popular para la Mujer y la Igualdad de Género, incloses les tasques de les diverses missions econòmiques i socials, així com en les activitats dels Consejos Populares.
 
Finalment, la periodista mexicana Sara Lovera va mostrar a les seves i als seus col·legues d’altres països la tasca que fa al costat d’un equip per a la realització del programa setmanal Mujeres en movimiento, de Capital 21, canal de televisió per Internet del govern del Districte Federal, un espai que compta amb 30.000 entrades diàries al web, a dos anys de la seva creació.
 
Un programa que la mateixa Lovera, que també fa ràdio i és corresponsal de l’agència de notícies SEMlac a Mèxic, va definir com a espai per a la representació sobre la condició social de les dones, amb temes de debat, difusió i informació.
 
La trobada, que continuà amb altres taules de treball, va comptar en la sessió d’obertura amb la presència de Yolanda Ferrer, secretària general de la FMC, i Tubal Páez, president de la UPEC.
 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Seminari on line de GAMAG Europe sobre Iran

La xarxa europea de periodistes i activistes feministes, GAMAG EUROPA (GE) – Global Alliance on...

La barcelonina Isabel Muñoz, Premi Nacional de Fotografía

  La barcelonina Isabel Muñoz ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2016,...

S’ha confirmat que Azucena Uresti s’ha acomiadat de Milenio TV de Mèxic

Des d'ahir a la nit, es va confirmar que la periodista Azucena Uresti es va...