Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

Esther Morales i la migració: “A Bolívia els Penèlopes són els homes”

 

Mestressa d’una botiga a la ciutat d’Oruro, implicada en la participació política de les dones i germana del president bolivià Evo Morales, de visita a Barcelona, crida a les dones a organitzar-se, defensar el seus drets i buscar la igualtat.

A la Casa Amèrica Catalunya es fa una exposició fotogràfica anomenada “Penèlopes” que mostra imatges de dones mexicanes que esperen als seus marits emigrats als Estats Units. En aquest espai, Esther Morales, germana del president bolivià, va resumir de manera clara, simple i precisa la realitat del seu país en relació a la migració: “A Bolívia, els Penèlopes són els homes”.

Contràriament a altres països, a Bolívia las dones van ser les primeres en emigrar, principalment a l’Estat espanyol als darrers cinc anys, per reagrupar després a la seva família; no obstant això, degut a la crisi econòmica, són elles mateixes les que se s’han quedat una altre vegada soles a Europa perquè el marit ha hagut de tornar al seu país. Actualment la població boliviana a l’Estat espanyol és de 200 mil persones i el 60% són dones.

“A Bolívia és al revés, són els homes els que es queden amb la mainada. La dona envia diners, però l’home és més dèbil i hi ha molts nens y noies abandonades”, va dir Morales en la mesa de reflexió organitzada per la Casa Amèrica Catalunya, on amb la seva personalitat autèntica i espontània es va guanyar al públic present.

Al igual que Evo Morales, Esther va nàixer a Orinoca, un petit poble del Altiplà bolivià, al bellmig de moltes carències.  La seva llengua maaterna és l’aimara i ella reivindica els seus orígens. La van presentar como la “Primera Dama”, però ella afirma que no és tal, que és la germana més gran i assegura no haver canviat ni els seus costums ni la serva forma de ser, a més a més que diu que en assumir Evo la Presidència a ella tampoc li van disminuir les preocupacions, per contra, li van augmentar.

Explicant la seva experiència en las organitzacions socials, Morales va fer èmfasi en la necessitat que les dones s’organitzin per defensar els seus drets i buscar la igualtat, tant vers els homes com en la seva situació d’immigrants a un país estranger.

“Les dones som les que més patim, siguem professionals o no. L’home treballa i després descansa, nosaltres tenim la càrrega de la feina i de la llar, …és doble feina!. Les que van emigrar han de fer, encara, més esforç per enviar diners”, va dir.

La majoria de les dones immigrants a l’Estat espanyol treballa en el servei domèstic, generalment sense contracte ni cap seguretat.  Les remeses enviades a Bolívia representen una contribució molt important a l’economia del país, però, al mateix temps, el treball realitzat per la immigració és una alta contribució a l’economia espanyola, va dir la ambaixadora boliviana María del Carmen Almendras, també present a la mesa de reflexió.

Morales va reiterar la necessitat que les dones s’organitzin i es comuniquin per arribar a la igualtat. Va defensar fidelment las mesures assumides per Evo Morales i va subratllar els progressos fets a fi que les dones participin en la presa de decisions: las quotes del 50% als poders Executiu i Legislatiu per a les dones, la designació de dones a les presidències de las càmeres de Senadors i Diputats, la presidència d’un dels màxims tribunals del poder Judicial per a una dona indígena, entre altres.

Va admetre també que manca molt per fer, que “encara hi ha molt de masclisme” a Bolívia i que per això es necessari que les dones treballen unides.

Las feministes bolivianes són molt crítiques amb l’actual govern per la mancança de polítiques més sòlides i efectives en favor de la igualtat i, a més, per la constant utilització del cos de la dona com objecte com una realitat normalitzada.

L’Observatorio de Derechos Humanos fa poc va informar que, a Bolívia, de cada 10 casos de violència set són contra la dona, que el 61% dels casos de violència masclista es registra en l’àmbit intrafamiliar i que el 2011 es van registrar 400 morts de dones per aquesta violència.

 Bolívia, estat plurinacional, té 1,09 milions de kilòmetres quadrats, el doble que l’Estat espanyol, i 10 milions d’habitants. Almendras va dir que Bolívia no ha deixat de ser pobre, però en els últims cinc anys, quan l’Estat ha incrementat la seva participació en l’ economia del 6% al 36%, el seu creixement econòmic promig ha estat del 4,8% i es preveu que enguany aquest indicatiu econòmic es mantindrà. L’ ingrés per càpita s’ha duplicat i el govern afirma que s’ha eliminat l’analfabetisme, entre altres progressos.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comunicat Comitè 1r de Desembre- Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya : 20 d’octubre, dia de la prova del VIH: pel dret a la salut

Comitè 1r de Desembre– Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya* 20 d’octubre, dia de...

Gènere i cooperació, doble absència en els mitjans

La Independent inicia, des d’aquesta edició, un informe setmanal del tractament informatiu que es realitza...

Andalucia: Comunicado.Sindicato de Periodistas de Andalucía: 8 de marzo: contra el maltratado laboral y profesional de periodistas y comunicadoras

8 de marzo: contra el maltratado laboral y profesional de periodistas y comunicadoras el Sindicato de...