Dissabte 20 juliol 2024

Dissabte 20 juliol 2024

Compartir

El lideratge de les dones a les empreses es molt positiu per a la societat

 

Fotografia de Júlia López

Per saber com està a nivell internacional el lideratge de les dones es interessant consultar els 10 punts que ha publicat la consultora 20-first*, amb dades que demostren que que l’augment de responsabilitats de les dones a les empreses, és molt positiu a tots els nivells.

Ben entrada la segona dècada del segle XXI, la polèmica sobre les diferències de gènere en la vida corporativa suscita una atenció més seriosa que mai. Sobretot se centra en entendre per què, després d’anys de legislació per la igualtat, les dones segueixen sense aconseguir la paritat amb els homes en llocs de responsabilitat en el món dels negocis. Cada vegada són més els governs que opten per implantar la paritat de gènere en els consells d’administració de les empreses mitjançant quotes, mentre que altres es resisteixen a legislar en aquest sentit i, al seu lloc, procuren persuadir les empreses combinant pressió i afalacs

El fet que l’interès se centri gairebé exclusivament en la cúpula dels grans negocis impedeix veure els indicis d’un subtil allunyament del patró occidental de dominació masculina que va caracteritzar els segles XIX i XXI. Es manifesta de maneres molt diferents: en la feminització d’estils de lideratge, la importància del poder adquisitiu femení, l’efecte disruptiu d’internet en els models de negoci, el desplaçament del poder econòmic d’Occident a Orient i el canvi de rols i actituds del home davant el treball i la vida familiar. Les empreses que ignoren aquestes tendències s’arrisquen a cometre una equivocació greu.

 

*10 dades imprescindibles sobre dones i lideratge

Segons 20-first, una consultora especialitzada en qüestions de gènere,cal tenir en compte 10 dades resultat de la seva investigació  per a tenir un “diagnòstic” de com està el lideratge de les dones  a nivell internacional.

* En les 100 majors empreses d’Estats Units les dones suposen el 17% dels llocs directius, mentre que els percentatges per a Europa i Àsia són del 11% i el 4%, respectivament.

* En una anàlisi recent de 3.000 empreses publicat en 2014, l’Institut d’Investigació de Crédit Suisse va concloure que la paritat de sexes en els consells d’administració i en els equips directius estava directament relacionada con més gran  rendibilitat, millor relació entre cotització i guanyis.

* Les previsions de l’OCDE, basades en les tendències actuals, anuncien que para  el 2020 dues de cada tres titulats universitaris de les economies avançades serà dona.

* El Barclays Women in Leadership Total Return (Índex Barclays de la Rendibilitat del Lideratge Femení) permet identificar i invertir en empreses dirigides per dones o amb consells d’administració mixtes.

* El poder de consum femení és immens. Una estadística freqüentment citada de Michael J. Silverstein i Kate Sayre revela que almenys 20 bilions de dòlars de despesa anual en béns de consum de tot el món ho fan dones.

* La bretxa salarial entre sexes s’ha invertit en el cas dels emprenedors i propietaris d’empreses, on els homes van a la saga dels seus col·legues femenines. «Això suggereix que les dones solen triomfar més econòmicament en un entorn regit exclusivament per les lleis del mercat que en llocs de treball més tradicionals, on en el salari s’ha de negociar».

* Un estudi de Illuminate Ventures, revela que les companyies tecnològiques fundades per dones usen el capital d’una manera més eficient que la majoria. «Avui, més que mai, les dones estan canviant el món dels negocis», afirmen. «Estan a punt de convertir-se en una força empresarial líder en el camp de la tecnologia.»

* Les dones gaudeixen de molta més influència a Europa Oriental i el Sud-est Asiàtic que en la majoria de les economies occidentals. Rússia està al capdavant de la taula, amb el 43% de dones en llocs directius, seguida d’Indonèsia, Filipines, els països bàltics, Tailàndia i la Xina. Per contra, els Estats Units (on les dones ocupen només el 22% dels llocs executius), Espanya (també el 22%), Índia (14%) i el Japó (9%) estan entre els deu últims llocs dels quaranta- cinc països analitzats en l’International Business Report de Thornton.

* A l’Àfrica subsahariana, les dones obren negocis al mateix ritme que els homes. A Ghana, Nigèria i Zàmbia fins i tot són més les empreses joves gestionades per dones que per homes.

* Als Estats Units s’ha arribat a la xifra rècord del 40% de llars amb fills menors de divuit anys en què la font principal o única d’ingressos en la família és la mare. D’aquestes, el 37% són dones casades que guanyen més que els seus cònjuges i el 63% mares solteres.

(*) Aquest article s’ha publicat a Barcelonadot

Foto: Premi FIDEM 2014 Empresàries: Foto: Julia López

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

MANIFEST: INVERTIM EN FUTUR, NI UN PAS ENRERE!

Aquest dimarts 12 d’abril a les 12,00 h al Col·legi de Periodistes de Barcelona s’ha...

Periodistes en temps difícils

El proper 3 de maig l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya presenta al Col·legi...

Parlament paritari? República Feminista?

EDITORIAL La incapacitat de simultaniejar prioritats La imatge de la recent Mesa constituïda del...