Dimecres 12 juny 2024

Dimecres 12 juny 2024

Compartir

Estats Units: El sí d’Obama als matrimonis gai, un risc calculat

Quan el president dels Estats Units, Barack Obama, va esdevenir el primer president del seu país a endossar el matrimoni entre parelles del mateix sexe, estava corrent un risc electoral calculat, a jutjar pels esdeveniments que han precedit la seva polèmica declaració, el 9 de maig.

Les enquestes nacionals mostren que hi ha un suport majoritari i creixent a la legalització dels matrimonis entre parelles del mateix sexe, encara que el tema segueix polaritzant l’electorat.

Dades de la més recent enquesta de la prestigiosa firma Gallup, titulada “Acceptació als Estats Units de les relacions gai i lesbianes com a normal”, indiquen que aquest any més de la meitat de la ciutadania accepta aquestes relacions. El 63 per cent va recolzar el matrimoni gai. Comparat amb la dada de 1986, de 32 per cent, hi ha un augment significatiu.


Gallup posa en evidència que, entre cristianes i cristians, la congregació catòlica recolza més el matrimoni gai que la població de denominació protestant. Els resultats destaquen, a més, que els homes protestants de més de 50 anys, especialment els que militen en el Partit Republicà i els que resideixen al Sud del país, es troben entre els que més s’oposen.

Aquests actors constitueixen el principal risc, segons analistes, no perquè siguin majoria de votants-que és el que estaria en joc en les eleccions-, sinó perquè controlen púlpits i escons a les assemblees legislatives i als governs, diu Margaret Thompson, professora de comunicació i periodisme de la Universitat de Denver, a Colorado, i activista feminista per tots els drets per a tothom.

Thompson va dir a SEMLac que “ja era hora que Obama s’enfrontés als ultra conservadors republicans, que han avançat com minoria al país per les concessions que els ha fet l’actual president, que podria haver-se manifestat així abans.”

Un exemple de l’avanç republicà que planteja Thompson va ser el que va passar el 15 de maig a la legislatura de Colorado, Estat on viu i vota. Aquest dia, la cambra alta del Congrés va rebutjar una proposta, ja aprovada per la cambra baixa de majoria demòcrata dues setmanes abans, la qual permetia les unions civils de parelles del mateix sexe.

Una maniobra republicana a la cambra alta, de majoria republicana, va menar la proposta a una comissió controlada per ells -Comissió de Veterans i Militars- perquè decidís si la menava al Senat.

La composició de la comissió i el vot final de 5-4 són exemples del que sosté Gallup sobre qui s’oposen a legalitzar les unions gai. De nou legisladors que componen la comissió, sis són homes blancs de més de 50 anys i, d’ells, cinc són republicans. La resta són tres dones de més de 50 anys d’edat. Només un home, el demòcrata, va votar a favor de les unions gai juntament amb les dones.

Les enquestes realitzades per la firma enquestadora “Polítiques Públiques” (Public Policy Polling) a l’abril, a l’Estat de Colorado, evidencien un suport de 62 per cent a les unions civils.

Un altre risc calculat que va poder assumir Obama es relaciona amb les congregacions de caràcter religiós, ja que el tema les ha dividit, per la qual cosa els conservadors republicans no van poder fer pinya contra el president des dels púlpits.

Diversos prominents pastors es van manifestar a favor i altres en contra. Això es va evidenciar des dels púlpits el diumenge següent, amb pastores, pastors, sacerdots i teòlegs a banda i banda de l’espectre.

Jim Daily, pastor evangèlic i president del Ministeri Cristià Global “Focus on the Familiy”, dedicat a promoure els valors cristians de la família, va dir a Colorado Springs que Obama està ignorant la voluntat del poble perquè, davant un tema tan polèmic, usa el seu “púlpit intimidador” per oposar-se al bé de tots.

“El paper del govern-des de la Casa Blanca fins al Senat local de Colorado-és fer el que és millor per a tota la gent i jo crec -com a cristià- que Déu va dissenyar el matrimoni com la unió sagrada entre marit i esposa”, va concloure .

Mentrestant, a Madison, Wisconsin, a la mateixa hora, la reverenda Luterana Susan Schneider va explicar en un sermó que “quan Jesús va dir estimeu-vos uns als altres, incloïa la gent gai”. La pastora va dir a SEMLac que “és difícil imaginar per què a cap persona se li hagi de negar el seu dret a expressar el seu amor mitjançant el matrimoni.”

Va aclarir que, per a ella, el tema central en joc és la gent per a qui les persones heterosexuals són superiors als gai, alguna cosa que estima inacceptable i la religió no hi pot donar suport, afegeix. “Aquí hi ha un tema de drets civils per a tota persona també, però la meva missió com reverenda és aclarir el que té a veure amb una postura des de la religió”, ha indicat.

A l’Església catòlica, els bisbes dels Estats Units que van repudiar l’endós d’Obama van trobar l’oposició de teòlegs progressistes, els anàlisi publicats a Internet sostenen que ja és hora que l’Església es retregui de les argumentacions polítiques i reconsideri la seva postura.

Un d’ells és Paul Lakeland, professor de religió i director del Centre d’Estudis Catòlics de la Universitat Catòlica a Connecticut. “L’Església no té una justificació teològica, sinó que es basa en la por i la repugnància”, va dir. Lakeland considerar que la millor postura de l’Església seria reconèixer que no és un assumpte de la seva incumbència.

D’altra banda, per als analistes el gir de 360 ??graus de la postura d’Obama respecte al 2008 busca captar vots. Això ha quedat demostrat en un correu electrònic titulat “matrimoni”, enviat pel mandatari l’endemà de l’anunci i circulat a la seva llista de seguidors.

Després d’afirmar que “no han d’existir lleis federals que prohibeixin el matrimoni entre parelles del mateix sexe”, Obama subscriu: “si estàs d’acord amb mi, apóyame.”

Addicionalment, aquest mateix dia va difondre per televisió un vídeo on afirma que el seu contrincant, Mitt Romney, vol fer una esmena constitucional per eliminar completament les possibilitats de matrimoni gai i “jo no ho admetré això”, va precisar el president.

Per la seva banda, Romney ha canviat d’opinió en sentit invers al d’Obama. En la seva campanya per senador de l’estat de Massachusetts, el 1994, l’actual candidat presidencial republicà va manifestar el seu suport als drets de gais i lesbianes a la igualtat. Ara insisteix que això no incloïa el matrimoni.

En nombroses aparicions televisives lligades a les eleccions, Romney ha dit que, de resultar electe com a candidat presidencial, separarà assumptes de fe personal de la política, però que “el matrimoni és una institució especial entre un home i una dona i la Constitució del país i les lleis han de reflectir això. “

Una altra interpretació sobre el canvi de postura d’Obama és que busca captar donacions de la comunitat gai. Això es va fer evident en la gira per buscar finançament per a la seva campanya, en la qual, el 15 de maig, a Chelsea, Nova York, el president es va unir amb Ricky Martin, estrella porto-riquenya del pop i obertament gai, en un esdeveniment per recaptar fons.

Mentre, el Museu d’Art Rubin, en la mateixa ciutat, va organitzar una recepció integrada principalment per partidaris de les comunitats gai i llatina. Els donants van pagar entre 5.000 i 35.800 $ per assistir.

El Centre per a Polítiques Actives (Center for Responsive Politics) ha identificat com a mínim 14 activistes gai que han recaptat més de 3,3 milions per a Obama, encara que adverteixen que és molt d’hora per saber el veritable impacte del pronunciament del governant sobre les donacions de la comunitat gai.

El matrimoni homosexual és legal en els estats de Nova York, Connecticut, Iowa, Maryland, Massachusetts, Nou Hampshire, Vermont i Washington, així com al Districte de Columbia, mentre que cinc estats: Delaware, Hawaii, Illinois, Nova Jersey i Rhode Island, permeten les unions civils.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Bolivia: Convocatòria per a curs virtual sobre violència de gènere

El Centro Boliviano de Estudios Multidisciplinarios (Cebem) ha convocat la segona edició del curs virtual...

Periodistes i escriptores clamen per armonitzar les dades de violència de gènere a la UE

El XXIV Congrés de l’AMMPE WORLD, a Roma, ha aprovat per unanimitat la Declaració presentada...

Sara Mas

Per respostes efectives enfront de violència masclista

Un vell reclam d’especialistes i activistes es va tornar a reiterar durant les activitats...